Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
varaždinsko zelje

Novi spor između Hrvatske i Slovenije vodi se oko – kupusa!

zelje
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
30.10.2015.
u 10:29

Ljubljansko Delo piše da se Slovenija prije deset dana požalila na taj postupak Hrvatske. Na stranicama ministarstva poljoprivrede te države objašnjeno je da je varaždinsko zelje "udomaćena lokalna sorta", koja je odlična za kiseljenje i skladištenje

Hrvatska od 2011. godine nastoji zaštititi sortu kupusa pod oznakom varaždinsko zelje, a proces je i službeno započeo u lipnju 2013. kada je Europskoj komisiji poslala zahtjev za registraciju. To pak smeta Sloveniju koja se protivi nakani Hrvatske jer je i sama zaštitila svoje zelje autohtonim proizvodom. 

Ljubljansko Delo piše da se Slovenija prije deset dana požalila na taj postupak Hrvatske. Na stranicama ministarstva poljoprivrede te države objašnjeno je da je varaždinsko zelje "udomaćena lokalna sorta", koja je odlična za kiseljenje i skladištenje, objavila je televizija N1. 

"U Sloveniji su zaštićene dvije vrste zelja pod nazivom 'varaždinsko'", objašnjavaju u priopćenju slovenskog ministarstva. Hrvatska i Slovenija se, inače, bore i oko podrijetla, odnosno naziva vina teran, istarskog pršuta i kranjske kobasice.

>> Krčki pršut – prvi hrvatski proizvod registriran na EU razini

Komentara 8

BA
balic
11:17 30.10.2015.

Imas prav,i ja se tako mislim.Dobro da nisu i Ogulinsko zelje za svoje deklalirali,ali to su samo nijanse u kvaliteti.Kranjske ne kupujem,imamo mi nase Slavonske,i kulen i kulenovu seku nek njima njihovih masnih kranjskih.

CR
crnaguja1950
11:17 30.10.2015.

ja mislim da je i Drniški pršut slovenski....isto kao i zagorska šunka....ili recimo baranjski kulen sve je to zlovensko....onak,dosadni su i naporni,kao uš,kao kamen u cipeli mislim da bi ih trebalo navuć za uši i dobro našamarat.g nj ide

PU
Pukovnik10
12:03 30.10.2015.

vidjeli ljudi da mogu pa sebi prepisuju sve što požele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije