Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA VODSTVA

Al-Quaida ima novog šefa, zovu ga 'Mač pravde', a u terorističkim napadima sudjeluje 30 godina

FILE PHOTO: FBI MOST WANTED PHOTO OF AL QAEDA COMMANDER SAIF AL-ADEL.
Foto: Reuters Photographer/REUTERS
1/4
17.02.2023.
u 10:27

Seif al-Adel, poznatiji i kao Al-Quaidin "Mač pravde" je novi vođa te skupine. Za informacije o njemu se nudi do 10 milijuna dolara, a tijekom protekla 3 desetljeća bio je uključen u terorističke operacije diljem svijeta

Prema izvješću UN-a o stanju Al-Quaide novi "neosporni" vođa organizacije je Seif al-Adel, pravog imena Mohammed Salahuddin Zeidan, bivši egipatski specijalac i dugogodišnji član terorističke organizacije. Za informacije o al-Adelu SAD nudi do 10 milijuna dolara nagrade. Premda Al-Quaida nije službeno proglasila nasljednika prošlog vođe Aymana al-Zawahirija za kojeg se vjeruje da je ubijen u raketnom napadu SAD-a u Kabulu prošle godine, iz UN-a kažu kako smatraju da je al-Adel već de facto preuzeo vodstvo nad skupinom. Ubojstvo prošlog vođe primoralo je skupinu da izabere vođu koji će moći pomno planirati njihove operacije i upravljati mrežom džihadista, a za razliku od prošlih vođa koji su često istupali u javnost prijetnjama, al-Adel je skloniji raditi iz sjene.

Novog je vođu u 1998. SAD osudio za sudjelovanje u organizaciji bombaških napada na njihova veleposlanstva u Tanzaniji i Keniji u kojoj je ubijeno 224, a ranjeno 5000 osoba. Osim poveznice s ovim napadima, uspostavljanjem kampovima za obuku postrojbi u Sudanu, Pakistanu i Afganistanu 1990ih i s ubojstvom američkog novinara Daniela Pearla u Pakistanu 2002. SAD o njemu zna vrlo malo, ali pretpostavljaju da mu je baza operacija u Iranu gdje je otišao nakon napada u Africi i živi pod zaštitom iranske islamske revolucionarne garde. 2003. Iran ga je zajedno s drugim vođama Al-Quaide stavio u kućni pritvor da bi ih mogli zamijeniti za svog diplomata koji je bio zarobljen u Jemenu pišu iz Reutersa.

Svoju "karijeru" započeo je 1981. svojim mogućim uključivanjem u atentat na egipatskog predsjednika Anwara al-Sadata, a u međuvremenu je bio i glavni tjelohranitelj Osame bin Ladena i obučavao trupe terorističke skupine.  Eksperti koji proučavaju terorističke skupine smatraju da se pokazao kao izgledan kandidat za vođu zbog svojeg vojnog znanja i iskustva vođenja operacija čak i prije napada u New Yorku 2001. u kojem je poginulo gotovo 3000 osoba, od kad je skupina bitno promijenila način svog funkcioniranja. Smatra se da je jedan od rijetkih članova "stare garde" u skupini i u njenim je upravljačkim strukturama već nekoliko desetljeća. Tijekom tog vremena njegov je zadatak bio strateški voditi udaljenije ogranke širom Bliskog istoka, Afrike i Azije. Međutim, postavlja se pitanje je li sposoban voditi i upravljati širokom mrežom decentraliziranih podskupina s obzirom da je uglavnom izravno bio uključen u organizaciju oružanih operacija i obuku ljudstva.

SAD ga sumnjiči i za sudjelovanje u organizaciji napada na helikoptere u gradu Mogadishu u Somaliji 1993., poznatijem pod nazivom "Pad crnog jastreba", u kojem je poginulo 18 američkih vojnika i kojim je započela prva faza povlačenja američkih mirovnih postrojbi iz Somalije. Al-Adel je prije ulaska u Al-Quaidu bio uključen i u borbe tijekom sovjetske okupacije Afganistana.

Prema opisima onih koji su ga nastojali profilirati, smatraju ga profesionalnim i hladnokrvnim. Kako je napisao specijalni agent FBI-a, Ali Soufan, koji je pratio operativce Al-Quaide, zvali su ga "Mač pravde". "Opisuju ga kao osobu oštrog uma. Njegova je narav zloglasna. Spreman je nasiljem prijetiti svakome tko ga razočara, a na manjak odanosti odgovoriti nemilosrdnom primjenom sile. Prema podređenima zna biti čvrst pa čak i brutalan u afektu, ali često je i davatelj savjeta. Kad je bolje volje, igra nogomet sa svojim ljudima i često se šali" napisao je o njemu Soufan.

>> VIDEO: Jak potres na otoku Krku, osjetio se u velikom dijelu Hrvatske: Užas, sve se treslo

Komentara 3

Avatar Carbonado
Carbonado
16:20 17.02.2023.

Opća nestašica i cijena jaja u nebesima, kemikalije u Ohiu, ljudima dosta BLM-a i ostalih woke gluposti. Medijski spin sa UFO nije uspio odvratiti pažnju pa se sad vraćaju najstarijem triku u knjizi...izmisle prijetnju na bliskom istoku, nekog manekena kojeg će specijalne postrojbe usmrtiti za 3 mjeseca i predstaviti kao veliku pobjedu. Onda će se neka vještica tipa Kamale hihotati i reće: Došli smo, vidjeli smo, mrtav je!!! Sve već viđeno. Isti ti ovog lika danas financiraju.

BL
blackeder2022
18:25 17.02.2023.

Znaći,ako je suditi kako su završili njegovi prethodnici,i službeno budući pokojnik.

VI
vidum
11:34 17.02.2023.

Znači, protuteža Stoltenbergu iz suparničkog NATO saveza?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije