Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Novi premijer mora stvoriti konsenzus. Ratna vlada je to uspjela u težim okolnostima'

Naslovnica
Foto: VL
12.10.2014.
u 00:05

Svaka vlada do zadnjeg dana mandata mora donositi odluke koje su u interesu države - kaže Nikica Valentić

Nikica Valentić (64) još drži rekord jer je bio najmlađi hrvatski premijer kada je 1994. preuzeo hrvatsku Vladu. Nakon oslobođenja zemlje, kao što je i dogovorio s Franjom Tuđmanom, napustio je poziciju i od tada se bavio privatnim biznisom. Premda nije imao nikakve političke funkcije, uvijek je isticao da “kaput” ne mijenja, ostavši vjeran član HDZ-a. No, isto je tako oduvijek govorio da ne nastupa uime stranke niti iz neke savjetničke pozicije, nego kao čovjek koji “ima svoju glavu”. Priznaje, međutim, kako je u proteklih 25 godina sudjelovao u svim zbivanjima, stoga osjeća i moralnu obvezu da “tu i tamo javno istupi”.

– Jesam HDZ-ovac i sve ću učiniti u granicama svojih mogućnosti da stranka uspije, bude što ozbiljnija, profesionalnija i da dobije izbore” – objašnjava. Priznao on to ili ne, ti njegovi istupi uvijek imaju “korektorsku ulogu”. A kako u HDZ-u traju pripreme za dolazak na vlast, Valentićevi pogledi itekako postaju zanimljivi.

Opet je blizu forme, nekoliko mjeseci nakon teške operacije srčanih zalistaka i bajpasa. Boleštine ga prate. Desetljećima boluje od reumatskih bolesti, prije nekoliko godina dijagnosticirana mu je i Parkinsonova bolest, no “voljni” moment ga ne napušta. I dalje je nepopravljivi optimist.

:: Kažu da u zadnjoj godini mandata nijedna vlada ne radi revolucionarne promjene. No, ova je vlada odlučila ne činiti, izgleda, nikakve poteze?

Svaka vlada do zadnjeg dana mandata mora donositi odluke koje su u interesu države. Godinu dana ili čak 14 mjeseci golem je vremenski period. Mislim da je ova vlada počela s promjenama, kasno doduše, no savjetovao bih im da nastave. To će vjerojatno utjecati na njihove rezultate na sljedećim izborima, no država je važnija od stranaka i politike. Nužne su hrabre i teške odluke, to je neizbježno u kriznim vremenima.

:: No, Milanović ne pokazuje te namjere. Je li realno očekivati da će neki ministri ipak prionuti poslu?

Premijer je prvi ministar i on je najzaslužniji i najodgovorniji, njegovi ministri ne mogu samostalno nastupati. No, moraju imati samostalnost u okviru ostvarivanja dogovorene politike. Nema mjesta ni za apsolutnu supremaciju premijera, on je koordinator. Inače, više volim model premijera s kancelarskim ovlastima, koji mu daje i veće ovlasti, ali i veću odgovornost.

>> Cijeli intervju pročitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista

>> Nikica Valentić u ime "stare garde" podržao Karamarka

>> Nikica Valentić gradi logistički centar vrijedan 55 milijuna eura

Foto: VLm

Komentara 32

ST
stefj
22:10 11.10.2014.

Svaka neuspješna vlada u prvi plan stavlja ideološke stvari, jer nema gospodarskim stvarima kojima bi se mogla pohvaliti. Jednostavno. Tako i SDP sada radi isto. A da je tako dokazuje i stalno okrivljavanje HDZ za sve, pa čak i za vlastite loše poteze... Slijedeća vlada bi kao osnovu morala maknuti ideologiju u drugi plan i primiti se posla. Ako nastavi kao ova, jako nam se loše piše.

NV
novo vriijeme
23:55 11.10.2014.

Jedini koncezus koji je savršeno uspio jeste pljačka državne imovine zajedničkim snagama ljevičara i desničara. Dok su rodoljubi ratovali i ginuli drugima je rat dobro došao za grabež u mutnom. Stranka koja zna što treba raditi ne treba opoziciju i ne boji se kritike jer ima argumente za svoje postupke, za pitanja od nacionalnog interesa koja zadiru u promjenu Ustava može se sjesti za zajednički stol i to je sve. Hrvatskoj koncenzus služi za prikrivanje kaznenih djela gospodarskog i političkog kriminala.

DR
drugzoka.
22:50 11.10.2014.

Javio se pravi, samo ti šatro stručnjak što dalje od nove vlade ma koja bila, ŠTO DALJE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije