Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKUD POTJEČE?

Novi pomak u potrazi za vodom: Znanstvenici analizirali meteorite pa ih iznenadilo što su u njima pronašli

Pexels
22.01.2024.
u 09:42

Znanstvenici su testirali uzorke iz meteorita za koje kažu da su jednako stari kao i ti planetezimali. Pritom su pronašli znakove kemijskih reakcija za koje se zna da se događaju u prisutnosti vode

Zemlja i drugi stjenoviti planeti našeg Sunčevog sustava proizvodi su bezbrojnih sićušnih planetezimala - kamenčića primordijalne kozmičke prašine koji su se nakupili prije više od 4 milijarde godina. Sada, nova analiza sugerira da su ti planetezimali već sadržavali vodu, prenosi portal Science.

Znanstvenici su testirali uzorke iz meteorita za koje kažu da su jednako stari kao i ti planetezimali. Pritom su pronašli znakove kemijskih reakcija za koje se zna da se događaju u prisutnosti vode. U tim uzorcima danas nema vode, ali znanstvenici još uvijek mogu ući u trag vodi koju su nekoć sadržavali. Tijekom vremena, ako je voda u prisutnosti drugih elemenata, atomi kisika molekula vode će se odvojiti i spojiti s tim elementima.

Voda i željezo će, na primjer, proizvesti željezni oksid. To je tvar koja boji Marsovu površinu u crvenu boju. Međutim, čak i tog željeznog oksida već odavno nema u meteoritima — ali s 'nestajanjem' bi sa sobom odnio malo željeza iz meteorita. To znači da znanstvenici mogu tragati za drevnom vodom mjerenjem razine željeza u meteoritu u usporedbi s ostalim elementima svemirske stijene.

Znanstvenici su očekivali da će pronaći otprilike onoliko željeza koliko i nikla i kobalta. No umjesto toga, pronašli su da dosta željeza nedostaje u usporedbi s njima što ukazuje na prisutnost kisika i, šire, vode. Ukratko, zaključili su da je prvobitni materijal koji je formirao unutarnji Sunčev sustav vjerojatno uključivao vodu.

POVEZANI ČLANCI:

"Razlika između onoga što smo izmjerili u meteoritima unutarnjeg Sunčevog sustava i onoga što smo očekivali implicira oko 10.000 puta veću aktivnost kisika", rekao je Paul Asimow, geolog i geokemičar s Kalifornijskog instituta za tehnologiju.

Ako su vodik i kisik iz vode bili prisutni u tim primordijalnim planetarnim građevnim blokovima, onda je to dobar znak da su i drugi elementi - ugljik i dušik, ključni za stvaranje života - također mogli biti tamo na početku. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Astronomy.

>> VIDEO Predstavljen prvi potpuno hrvatski satelit CroCube: U svemir bi trebao sljedeće godine

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije