Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOK NE UPLATE JAMČEVINU

Novi obrat u aferi Vjetroelektrane: Sud Bašića i Stipića vratio u Remetinec!

Zagreb: Milenko Bašić i Dragan Stipić pušteni su iz zatvora u Remetincu
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
01.04.2021.
u 14:06

Oni su na još uvijek neutvrđen način, zbog čega su naknadno ipak prekršajno prijavljeni, uspjeli neopaženo 10. veljače prijeći granicu, provesti se kroz Hrvatsku i doći na vrata Remetinca

Iako su 10. ožujka izašli iz Remetinca, sada su se u njega vratili. I tamo će ostati sve dok ne polože jamčevinu od ukupno oko 20 milijuna kuna.  Novi je to rasplet događaja oko Milenka Bašića i Dragana Stipića, dvojca koji je  osumnjičen u aferi Vjetroelektrane s Josipom Rimac te još nekoliko osoba.

Istraga protiv svih njih pokrenuta  je u svibnju lani, a od tada do veljače 2021. Bašić i  Stipić bili su nedostupni. Točnije, bili su u BiH, pa im je u odsutnosti određen istražni zatvor po sve tri osnove, za njima je raspisana međunarodna tjeralica te europski uhidbeni nalog. No usprkos svemu tome, oni su na još uvijek neutvrđen način, zbog čega su naknadno ipak prekršajno prijavljeni, uspjeli neopaženo 10. veljače prijeći granicu, provesti se kroz Hrvatsku i doći na vrata Remetinca te ući jer im je u to vrijeme još egzistirao istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela. Koji dan nakon toga ispitani su na USKOK-u, nakon čega njihove obrane nude zajedno jamčevinu od 20 milijuna kuna za obranu sa slobode. Vinko Mioč, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda, jamstvo prihvaća, no odluku koju je napisao izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda zbog nekih tehničkih pogreški vraća mu na ponovno odlučivanje. 

Ponovo  prihvaća ponuđeno jamstvo od 20 milijuna kuna, a u međuvremenu Bašiću i Stipiću ističe jednomjesečni  istražni zatvor pa USKOK traži produljenje istražnog zatvora jer odluka o jamčevini još nije pravomoćna. A Oliver Mittermayer, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda ne prihvaća zahtjev USKOK-a, već na opće iznenađenje Bašiću i Stipiću ukida istražni zatvor uz obrazloženje da su se okolnosti promijenile. I sve to dok odluka o jamčevini još nije postala pravomoćna. Bašić i Stipić izlaze iz Remetinca, a koji dan kasnije odluka o njihovoj jamčevini postaje pravomoćna. Tako oni postaju prvi koji su na slobodu izašli uz ponuđeno jamstvo  koje nisu položili.

U međuvremenu se USKOK žalio na odluku suca Mittermayera, a tu je žalbu izvanraspravno vijeće sada prihvatilo, pa se Bašić i Stipić moraju vratiti  u Remetinec, odnosno već su vraćeni jer su izravno s ročišta ondje odvedeni. A koliko će ovaj put ostati, ovisi o tome koliko će vremena sudu trebati da se upiše na nekretnine koje su njih dvojica ponudila kao jamstvo te o tome koliko će njima dvojici trebati da ostatak jamčevine u gotovom novcu uplate na račun suda.

Komentara 7

ST
stric1
15:11 01.04.2021.

... ova afera svoj početak ima u vremenu premijera zorana milanovića .... nastavlja se u vrijeme andreja plenkovića ... afera je svojim razmjerima ogromna ( trećina afere Uljanik i 3. maj ) i premijeri su morali ( morali ) donijetii brojne zakone i akte da bi se afera realizirala.... zašto su premijeri još uvjek izuzeti od postupanja institucija...

Avatar turskicobane
turskicobane
15:28 01.04.2021.

Gdije kraljica Knina i crvenog križa ?

ZJ
Zjako
15:09 01.04.2021.

To je samo da se poslikaju , onda ih opet puste u prirodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije