Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbor suca

Novi natječaj jer je jedan kandidat pao na intervjuu u Strasbourgu

'18.06.2008., Zagreb - Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/3
Autor
Ivanka Toma
28.06.2012.
u 13:00

U Vladi ne žele reći tko je pao na razgovoru, no neslužbeno se doznaje kako je riječ o Uzelcu

Vlada će ponoviti cijeli postupak izbora troje kandidata za suce Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, a razlog je što jedan od troje predloženih (a radi se o predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, profesorici kaznenog prava Kseniji Turković i profesoru građanskog procesnog prava Alanu Uzelcu) nije prošao na intervjuu.

U Vladi ne žele reći tko je pao na razgovoru, no neslužbeno se doznaje kako je riječ o Uzelcu. Vlada je imala mogućnost umjesto njega predložiti drugog kandidata ili pak provesti iznova cijelu proceduru. Pritom se, navodno, trebalo voditi računa o spolnoj zastupljenosti, što bi značilo da bi morali pronaći novog muškarca. Na Markovu trgu odlučeno je da će iznova provesti cijeli postupak.

Rok 17. kolovoza

Već je u tijeku izbor novog povjerenstva koje će Vladi predložiti kandidate, a za koji dan treba biti objavljen i novi natječaj. Rok do kojega se sve mora ponoviti je 17. kolovoza, što znači da je ostalo dovoljno vremena.

Postupak za izbor kandidata Republike Hrvatske za suca pri Europskom sudu za ljudska prava koji će naslijediti Ninu Vajić jer joj 31. listopada ove godine istječe mandat, Vlada je pokrenula u studenome prošle godine. Vlada je osnovala Povjerenstvo za izbor kandidata i raspisala javni natječaj. Uvjet za europske suce je da to moraju biti osobe visokog moralnog ugleda, ispunjavati uvjete koji se traže za obavljanje visokih sudačkih dužnosti ili moraju biti pravnici priznati kao pravni stručnjaci. Daljnji uvjet je da moraju biti mlađi od 70 godina, aktivno vladati jednim te pasivno drugim službenim jezikom Vijeća Europe (engleski i francuski).

Plaća 18.000 eura

Na natječaj raspisan još u mandatu HDZ-ove Vlade javilo se desetak kandidata, a povjerenstvo je predložilo J. Omejec, K. Turković i suca Vrhovnog suda Đuru Sessu. No nova vlada je u dalju proceduru u Vijeće umjesto Sesse uputila Uzelca. Savjetodavni panel Vijeća utvrdio je da je procedura provedena u Hrvatskoj bila u redu, a idući korak bili su intervjui pred Odborom VE u Strasbourgu, na kojima je zapelo. Inače, sudac Europskog suda bira se na devet godina, nakon toga ne može biti ponovno izabran, a plaća mu je 18.000 eura.

Komentara 50

JA
jamanuša
16:50 29.06.2012.

za hebalo ga jer tamo nisu glavni " kokardaši " ovo je prvi put da nije po njegovoj volji.

BI
BE, INVENT, DO IT
13:53 28.06.2012.

uzelac? pa kaj to nije neki od onog komunističkog gada iz yu? nepotizam u konstanti?

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
14:10 28.06.2012.

Kaj mu nije mogel Čačić šaptati na ispitu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije