Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi model: Obiteljska mirovina 50% supružnikove plus vlastita

Rješenje koje godinama predlaže umirovljenički blok trebalo bi spriječiti teško siromaštvo u starosti
14. veljače 2020. u 09:14 45 komentara 50114 prikaza
Umirovljenici
Foto: Josip Regović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U finišu zakonske izmjene koja će starijima koji nemaju primanja donijeti nacionalnu mirovinu, kreće izrada još jednog modela koji treba spriječiti teško siromaštvo u starosti. U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava počela je s radom Stručna radna skupina za razmatranje mogućnosti uvođenja novog modela obiteljske mirovine.

Josip Aladrović REALIZACIJA OBEĆANJA Stiže 800 kuna mirovine za 20.000 osoba s manje od 15 godina staža

Nju prima najčešće supruga čija je mirovina manja od one preminulog supruga, i to odričući se te svoje manje mirovine i preuzevši 70 posto mirovine preminulog. Prosječno te mirovine iznose 2053,70 kn, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, dakle znatno su ispod granice siromaštva koja iznosi nešto manje od 2500 kuna za samca. Prvi sastanak radne skupine za izmjenu modela obiteljske mirovine jučer je iznjedrio zajednički prijedlog Sindikata umirovljenika i Matice umirovljenika. Naglasili su rodni aspekt s obzirom na to da 94% obiteljskih mirovina primaju žene, a prijedlog temelje na austrijskom modelu obiteljskih mirovina.

Ne i saborski zastupnici...

– Kao hitno rješenje tražimo da se dio naslijeđene mirovine prvo poveća sa 70% na barem 85%, a kasnije da se taj postotak zadrži za one koji nemaju svoju mirovinu. Žene koje su zaradile vlastitu mirovinu ne bi trebale ostati bez nje već je trebaju zadržati, a uz nju bi se trebalo dodati 50 posto mirovine preminule partnerice ili partnera, i to tako da se množi staž s aktualnom vrijednosti mirovine – navodi najnoviji prijedlog Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske. Primjerice, pomnoži li se 25 godina staža preminulog partnera sa 67,97 kuna koliko trenutačno iznosi aktualna vrijednost mirovine (AVM) odnosno prosječna vrijednost mirovine za jednu godinu mirovinskog staža, to je 1699, a pola od toga 845,50 kn, iznos je za koji bi se uvećala mirovina udovice. Za 35 godina pokojnikova staža to je uvećanje od 1189 kuna. AVM se, inače, usklađuje dvaput godišnje.

U požaru u staračkom domu u Andraševcu smrtno stradalo šest osoba Biti star u Hrvatskoj Neke zemlje starijima dijele poticaje za prilagodbu kupaonice, naši nemaju ni za režije

Prijedlog SUH-a i MUH-a osim povećanja predviđa i prihodovni cenzus po uzoru na njemački model, u koji ulazi i prihod od imovine, a gornji limit od dvije prosječne mirovine, kao u Austriji.

– Tako da ne možete dobiti svih 50 posto njegove mirovine ako vam je muž bio saborski zastupnik – pojašnjava J. Petrović i naglašava da se taj model odnosi samo na civilne, a ne i na braniteljske obiteljske mirovine.

Žene najsiromašnije

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava kažu da je zadatak radne skupine da nakon sveobuhvatne analize sustava i usporedbe s nacionalnim modelima zemalja članica EU te financijskih procjena mogućeg opterećenja državnog proračuna iznađe mogućnost za eventualnu reviziju trenutno važećeg modela obiteljskih mirovina. U HZMO-u pripremaju analitičke podloge, a Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe o ovome će raspravljati 6. ožujka.

Termoelektrana EKOLOŠKA INICIJATIVA Njemačka izdvaja 4,8 mlrd eura za radnike zbog ukidanja korištenja ugljena

Je li realno očekivati tu izmjenu modela u trenutku kad je i druga hrvatska županija brojem umirovljenika premašila broj zaposlenih? A opet, izborna je godina.

– Bila sam uvjerena da će sigurno proći i nacionalna naknada za umirovljenike, a ona nije nikakav predizborni štos, već stvarna mjera za pomoć najsiromašnijima, prije svega ženama iz ruralnih područja. Također, vjerujem da se moramo izboriti i za najsiromašnije s mirovinama, a to su žene s obiteljskim mirovinama – uvjerena je J. Petrović.

VIDEO Nacionalna mirovina

ISKUSTVA INŽENJERKE AERONATIKE
Školovala se za jedan od najplaćenijih poslova pa ipak otišla: 'Ovakvu ponudu u Hrvatskoj ne bih mogla dobiti'
Priceless.com
ODRŽIVA BUDUĆNOST
Influenceri se pridružili globalnom eko trendu: Mali koraci za velike promjene
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • zelimirazg:

  Mi, koji smo ostali sami, bez bračnog partnera i bez djece, jer je život tako ispisao našu priču, nigdje se ne spominjemo. Obrazova osoba, VSS, radni staž u RH 35 godina, život u stanu za jednu osobu (50m2), bez automobila, ... prikaži još!a, mirovina u iznosu od 2.800,00 kn. Mi se nalazimo u vakuumu, iznos mirovine je previsok za bilo kakve dodatke, a premalen za pristojan, skroman život. Tijekom radnog perioda, u mirovinski fond, izdvojili smo znatno više sredstava nego će nam se iz istog vratiti. Sami smo rješavali ostala egzistencijalna pitanja, npr. kao stambeno pitanje. Da li je nekome od mjerodavnih na um palo da i mi postojimo. Iz našeg mirovinskog fonda dijeli se šakom i kapom, a najmanje se vraća onima koji su godinama taj fond "punili".....

 • stefj:

  Mirovine će riješiti sustav štednje i gospodarski rast. Sve ovo što nije bazirano na štednji i radu kontraproduktivno je za društvo. Čim ti imaš veću mirovinu po papiru umjesto po ušteđenom i radu, takav sustav osuđen je na propast ili ... prikaži još! osiromašuje građane i društvo... Mirovinski sustav mora biti transparentan i strogo treba odvojiti mirovine od raznih naknada, da se vidi koliko novca ide od ušteda, a koliko iz poreza. Da bi bile veće mirovine, moraju biti veće plaće, a da bi bile veće plaće, mora biti viši standard. Da bi bio viši standard, mora postojati zdravi gospodarski rast... Ovo što se sada radi, gdje se propisima umjetno podižu plaće, gdje se uglavnom pogoduje državnim i javnim strukturama, gdje je rad u privatnom sektoru poput kazne, a poduzetnici tretirani kao kriminalci, vodi jasno u Grčki scenarij prije bankrota. Grčka je propala kada više nije mogla dizati poreze i kada je javna služba postigla puno veće plaće od realnog sektora... S jedne strane nismo daleko od toga, no radi poboljšanog rejtinga možemo se sada još neko vrijeme zaduživati... No jedna kriza, brzo to sve propadne...

 • Avatar miyamoto
  miyamoto:

  Mirovinska prevara i nepravda je kada oni koji su radili zaista dobiju manju mirovinu od brojnijih neradnika, naročito zastupnika kojekakvih sa samo par god. sjedilačkog staža doma. Te lažne mirovine, povlaštene..To je sve za američki DAX zatvor. Teški kriminal i ... prikaži još! povreda ljudskog dostojanstva te tjeranje u bolest i ranu smrt zbog čira na želucu, teške depresije itd. No sve će Bog poravnati, svakome po zasluzi i nezasluzi, budite sigurni...