Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nastavljaju s potezima svojih prethodnika

Novi ministri preuzeli dužnost, detektirali probleme i poručuju – počinju ih rješavati

Marija Vučković
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/6
22.07.2019.
u 18:20

Već je dogovoreno da će se naknade za roditeljski dopust (drugih šest mjeseci) od travnja 2020. delimitirati s 3991 kunu na najviše 5600. Ministarstvo i Vijeće za demografsku revitalizaciju zasigurno će donijeti još koju demografsku mjeru u predizbornoj godini

Prof. Vesna Bedeković, novoimenovana ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, preuzela je danas dužnost od dosadašnje ministrice Nade Murganić. Telefonom je suzdržano odbila razgovor dok se pobliže ne upozna s poslovima koji je čekaju, a priopćenjem poručila da namjerava “nastaviti kontinuitet na kojem je radila dosadašnja ministrica i ostvarivati sve ciljeve koje su zacrtali Ministarstvo i Vlada RH”. Uoči popodnevnog sastanka u Vladi izjavila je kako se već analiziraju pokazatelji rasta koji bi mogli dovesti do povećanja dohodovnog cenzusa za dječji doplatak.

U pripremi ‘dječja kartica’

Već je dogovoreno da će se naknade za roditeljski dopust (drugih šest mjeseci) od travnja 2020. delimitirati s 3991 kunu na najviše 5600. Ministarstvo i Vijeće za demografsku revitalizaciju zasigurno će donijeti još koju demografsku mjeru u predizbornoj godini. Već je bilo govora o projektima koji su u pripremi, ali još nisu u realizaciji, poput “dječje kartice”, koja bi donijela neke beneficije višečlanim obiteljima, te projekt “Poslodavac – prijatelj obitelji”.

Obiteljski pak zakon sada je u rukama Ustavnog suda, nakon što o novom prijedlogu nije postignut dogovor s koalicijskim partnerom. HNS nije dopustio da izvanbračni parovi dobiju manja prava od bračnih, a sporne su još neke točke, kao ona o odgoju djece u skladu s vjerskim uvjerenjima roditelja.

Marija Vučković, magistrica ekonomije i donedavna državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede zadužena za Program ruralnog razvoja RH, Operativni program za pomorstvo i ribarstvo te financije, primopredaju resora od bivšega je “šefa” Tomislava Tolušića obavila prošlog petka, a danas je održala i prvi kolegij s državnim tajnicima, pomoćnicima ministra, ravnateljima te drugim bliskim suradnicima, radi nastavka započetih operativnih aktivnosti koje se provode u resoru poljoprivrede, ribarstva i šumarstva.

Godišnji odmor

– Nadam se da ću odgovoriti očekivanjima poljoprivrednika, ribara i stanovnika hrvatskih ruralnih područja koji su izloženi brojnim izazovima. U posljednje dvije i pol godine doživjeli smo znatne pozitivne promjene u poljoprivredi, pojednostavili procedure i pristup EU fondovima što je rezultiralo rekordnim povlačenjem sredstava, povećanjem poljoprivredne proizvodnje i povećanjem konkurentnosti – poručila je prva hrvatska ministrica poljoprivrede zahvalivši Tolušiću “koji je svojom spremnošću za suočavanje s brojnim problemima ovih resora pripremio temelje za potrebne promjene i uspostavio poseban odnos s poljoprivrednicima i ribarima”, koji će i ona njegovati.

– Identificirali smo ključne probleme i započeli dugoročna rješenja. Ispred mene, odnosno nas, ovog tima s kojim već nekoliko godina dijelim dane i noći, puno je posla, ali znamo što želimo i u kojem smjeru trebamo ići – rekla je Vučković. Od smjerova kojima će krenuti svakako je već započeta razvojna strategija poljoprivrede koju Ministarstvo poljoprivrede radi sa Svjetskom bankom, pregovori o novom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU 2021. – 2027. i financijskoj omotnici za RH, kao i digitalizacija agrara koja podrazumijeva i e-iskaznicu za poljoprivrednike koja će zamijeniti postojeće tri – zelenu poljoprivrednu karticu, karticu plavog dizela i karticu za pesticide. Na jučerašnji upit pred Vladom je li njezin prethodnik ljutit zbog iznenadne smjene, Vučković je rekla da nije.

I Marko Pavić predao je danas Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava Josipu Aladroviću, koji je najavio da će među prvim njegovim potezima biti poziv socijalnim partnerima na dijalog i obnovu GSV-a. Javnost nagađa i kako će novoizabrani ministri, tek što su sjeli u fotelju, na “zaslužene” godišnje odmore. No princip je, doznajemo, da Vlada odlučuje kad će njezini ministri na dvotjedne ljetne odmore, koji u pravilu počinju nakon Oluje. Hoće li tako biti i ovoga ljeta, zasad još nije odlučeno.

Video: Sjednica Odbora za Ustav

Komentara 9

Avatar Ronin
Ronin
19:23 22.07.2019.

I vas će Index iskopati kao i vaše prethodnike. Šteta samo što nitko od vas neće odgovarati. Slučajna država.

DU
Deleted user
18:37 22.07.2019.

Novi ministri ...stari obicaji...sto plenkovic radi sa pavicem ..tog nema nigdje ....osim u hrvatskoj plenkovicevoj....trenutno...dokle....ne zadugo...

DU
Deleted user
19:53 22.07.2019.

Drtektirali probleme.Pa šta su di sad radili po ministarstvima bufući su neki bili i zamjenici ministara.Pa šta ovi mogu izjaviti a narod"popušiti" i TITU su premašili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije