Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi HRT-ov serijal o Gotovini i Markaču ne želi se zamjeriti nikome – pa se zamjeri svima

Jedino novo što bi državna televizija u djelima poput "Generala" novinara Hrvoja Zovka mogla objaviti jest njihova ukupna cijena u kunama. Usrećila bi nas spoznaja, bez navođenja imena, da je bar netko, kad već gledatelji nisu, imao od toga koristi
28. svibnja 2014. u 14:32 25 komentara 6710 prikaza
Hrvoje Zovko
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Novi trodijelni dokumentarac u kojem nema ništa nova zove se „Generali“ (Ante Gotovina i Mladen Markač), a sastavile su ga vrijedne ruke montažera radeći po uputama novinara Hrvoja Zovka, potpisanog i kao scenarist. Na predobro poznatoj potpuno crnoj pozadini, korištenoj u mnogim HRT- ovim dokumentarnim pothvatima slične vrste, govore odvjetnici, bivši novinari, bivši političari i bivši vojnici – a sve što imaju reći već smo čuli. Između izjava ovih osvijetljenih glava idu arhivski prizori koje smo već vidjeli. Jedino novo što bi HRT u djelima ovakve vrste mogao objaviti jest njihova ukupna cijena u kunama. Usrećila bi nas spoznaja, bez navođenja imena, da je bar netko, kad već gledatelji nisu, imao koristi od „Generala“ Hrvoja Zovka.

Početak sinoćnje prve epizode „Generale“ ulijevao je neku nadu. Prikazani su nam arhivski snimci općenarodne radosti na Jelačić-placu u trenutku kad je proglašena oslobađajuća presuda i kad čak i Gotovina dlanom otire suzu. Iza toga se, umjesto nečeg novog, zagazilo u dobro poznate arhivske staze koje su krasili rijetki trenuci u kojima bi Hrvoje Zovko rekao koju svoju. Saznali smo, u najkraćim crtama, gdje su rođeni Gotovina i Markač, kako su izgledali u dječjoj i mladićkoj dobi, što su radili do Oluje, i malo poslije, dok još nisu bili optuženi.

Dokumentarni film bi morao donijeti nešto novo, neki novi kut gledanja na događaje, sugovornike koji govore ono što dosad nisu rekli ili dosad nepoznate sugovornike, ukratko: postoji milijun načina na koji je HRT mogao biti pristojan prema gledateljima.

>> HRT-ov koncert obilježio novi biser predsjednika Vlade

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  loše.... loše, jako loše... previše vremena je posvećeno petokolonašima, prevarantima i povijesnim falsifikatorima. ključna stvar koja je prešućena da je Vlada F.Tuđmana dobila spor protiv haaškog tužiteljstva koje je tražilo, pod prijetnjom sankcija tzv subpoene, svjedočenje ministra Šuška. druga ključna ... prikaži još! stvar je da je da je Hrvatska vodila spor u kome je osporavala nadležnost Suda nad operacijama Bljesak i Oluja. veleizdajom i otkrivanjem tajnih državnih dokumenata iz kojih su strani agenti napisali lažnu optužnicu protiv hrvatskih generala čime se htjelo Hrvatsku poraziti i ukinuti njenu suverenost. ključna godina prijevare i izdaje je 2000. izdaja traje do danas. izdajnici lagodno žive na državni račun bez ikakvih posljedica iako su počinili teška kaznena djela protiv države.

 • downunder:

  Negdje tamo u prvoj polovini 11. mj. 2012. ovaj je Zovko gostovao u nekoj emisiji HRT-a vezanom uz presudu generalima. Jako se dobro sjećam da je rekao da već ima gotov dokumentarac i da ga planiraju vrlo brzo pustiti na ... prikaži još! TV, čini mi se da je rekao do kraja godine tj. do kraja 2012. Međutim, puštaju ga sada nakon 1,5 g. Nije valjda T. Meron uništio koncept to novinarčiću pa je morao ponovo pisati scenarij.

 • Spezispezi:

  HTV još emitira program ???