Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINSKI RAT

Novi boj Trumpa i Xija: Uhićena glavna financijska direktorica Huaweija

Trump i Jinping
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/2
07.12.2018.
u 18:05

Američki dužnosnici tvrde kako je upravo Huawei jedan od glavnih “igrača” u globalnoj industrijskoj špijunaži

Kanadska policija uhitila je na aerodromu u Vancouveru Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huawei Technologiesa, koja je ujedno kći osnivača ove tvrtke. Wanzhou je u Vancouveru presjedala u drugi zrakoplov, a uhićena je po nalogu SAD-a. Sami detalji optužnice zbog koje bi Wanzhou mogla biti izručena američkom pravosuđu nisu službeno objavljeni, no na teret joj se izgleda stavlja optužba kako je Huawei kršio američke sankcije isporučujući visokotehnološke proizvode Iranu.

Upitna osnovanost optužbe

– Potjernicu smo dobili od SAD-a, a saslušanje i ročište o mogućem izručenju bit će održano u petak. Kako je na snazi odredba o tajnosti procesa, ne mogu iznijeti nikakve detalje o slučaju – ustvrdio je glasnogovornik kanadskog ministarstva pravosuđa Ian McLeod.

Ovo je, po svemu sudeći, nova bitka u trgovinskom ratu između Washingtona i Pekinga, koji traje već nekoliko mjeseci. Iako su predsjednici te dvije zemlje Donald Trump i Xi Jinping prije nekoliko dana postigli načelni dogovor o neuvođenju novih trgovinskih carina i pokušali pomalo “spustiti loptu na zemlju”, u odnosima dvaju najvećih svjetskih gospodarstava očito je kako se otvaraju potpuno nove fronte.

Huawei Technologies pri tome je iznimno važna tvrtka i prilično jak cilj. Oni su prerasli u drugog najvećeg proizvođača mobilnih telefona na svijetu, odmah iza Samsunga, istisnuvši pri tome američki Apple na treće mjesto.

Ujedno, američki dužnosnici tvrde kako je upravo Huawei jedan od glavnih “igrača” u globalnoj industrijskoj špijunaži koji velik dio svojih resursa troši na prikupljanje tajni kod svojih konkurenata, mahom američkih tvrtki. Uza sve to, Huawei je i prilično čvrsto vezan uz kineski sigurnosni aparat, strukture države i samu Komunističku partiju Kine, pa je uhićenje glavne financijske direktorice, ali i kćeri osnivača i većinskog vlasnika, vrlo žestok udarac Pekingu.

Pitanje je pri tome koliko je optužba koju je SAD otvorio protiv Meng Wanzhou, na “čvrstim nogama”. Naime, SAD je proglasio sankcije protiv Irana, no nije baš potpuno jasno na koji način one mogu obvezivati treće zemlje u njihovu poštovanju.

“Gospođa Wanzhou nije povrijedila ni kanadski ni američki zakon i potpuno je protupravno lišena slobode. Zahtijevamo njezino trenutačno puštanje”, stoji u reakciji kineskog veleposlanstva u Ottawi. Ujedno su i kineski ambasador pri Kanadi Lu Shaywe, kao i četiri člana kineskog parlamenta, otkazali svoje gostovanje u kanadskom parlamentu koje je jučer trebalo biti održano.

Iako još nije potpuno jasno hoće li Meng Wanzhou biti izručena SAD-u ili će optužnica i zahtjev za izručenjem biti odbačeni pred kanadskim sudom na prvom ročištu, prilično je izgledno kako će ovaj incident unazaditi i uništiti kanadsko-kineske odnose.

– Sama Meng Wanzhou po svom je položaju, ali i po svom obiteljskom statusu, pripadnica svojevrsne kineske “aristokracije” i ovakav će postupak Kanadi svakako Peking duboko zamjeriti i zapamtiti. Prije svega, protumačit će to kao da se Ottawa svrstala na Trumpovu stranu u trgovinskom ratu koji već uvelike traje, i mogla bi pokrenuti protumjere. Ujedno, Huawei ubrzano gradi svoju poziciju na zapadnim tržištima, i ovo bi uhićenje moglo predstavljati novi udarac, za što će Kina svakako okriviti Kanadu – kaže nekadašnji kanadski veleposlanik u Pekingu David Mulroney.

Instrument špijunaže

Inače, Huawei i cijeli niz zapadnih vlada vidi i kao instrument kineske špijunaže optužujući ih da njihovi mobiteli i oprema šalju podatke korisnika u mrežu kineske obavještajne službe. Upravo zbog toga SAD već neko vrijeme pokušava ishoditi zabranu sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G, odnosno mobilne mreže pete generacije.

– Huawei predstavlja sigurnosni rizik pa apeliram na sve zemlje da ne surađuju s njima – kazao je prije nekog vremena američki senator Marco Rubio. U skladu s tim SAD i Australija već su zabranili Huaweiju korištenje 5G mreže na svome tlu, a sličan je proces sada otvorio i Novi Zeland.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Observer
Observer
20:45 07.12.2018.

Kina svoj vrtoglavi uspon u razvoju , i postajanjem druge gospodarske sile u svijetu, postize velikim dijelom industrijskom spijunazom i kradjom americke tehnologije . Trump je odlicio tome stati na kraj.

DU
Deleted user
19:17 07.12.2018.

Amarikanci jako dobro znaju o cemu pricaju, upravo oni rade ono za što optuzuju Huawei. Pa ko je nama dostavio snimku di se domundjavaju janezi kak ce nas preveslat oko Savudrijske vale :-)

ZA
Zapadnjak
18:59 07.12.2018.

svaka, doslovno svaka totalitaristicka zemlja koristi svoje kompanije u politicke svrha, kina kao totalitaristicka zemlja nije iznimka...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije