Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostojić najavio

Nove osobne imat će čip i koštati 75 kuna. Vrijedit će 5 godina

osobna iskaznica (1)
Foto: MUP
1/2
30.04.2015.
u 12:24

Govoreći o novim iskaznicama na sjednici Vlade, ali i na tiskovnoj konferenciji nakon nje, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo da je riječ o nastavku projekta e-građani

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila prijedlog Zakona o osobnoj iskaznici koja bi trebala sadržavati čip s identifikacijskim i potpisnim certifikatom te će vrijediti pet godina.

Govoreći o novim iskaznicama na sjednici Vlade, ali i na tiskovnoj konferenciji nakon nje, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić istaknuo da je riječ o nastavku projekta e-građani.

Ministar je rekao da će izrada nove e-osobne iskaznice građane koštati 75 kuna umjesto sadašnjih 48,5 kuna. Ipak, građani ne moraju vaditi nove e-osobne sve dok im ne isteknu važeće. Ako ih svejedno žele napraviti, mogu to učiniti kad god žele. Moći će je izraditi svi punoljetni građani, a onima u dobi od 65. godina izdavat će se bez roka valjanosti.

Novu osobnu iskaznicu moći će izvaditi i hrvatski državljani u inozemstvu, bez potrebe prijavljivanja na fiktivnim adresama u RH.

Ministar je istaknuo i da će izrada e-osobnih smanjiti i gužve jer će se elektroničkim potpisom stvari moći obaviti bez dolaska u policijsku upravu i čekanja za predaju zahtjeva.

>>Milanović na Vladi 'bocnuo' predsjednicu Grabar-Kitarović

>>Poslovnjaci i sportaši imat će dvije putovnice
 

Komentara 45

LI
liskovaca
12:27 30.04.2015.

zar nisu nedavno izašle nove???

BL
blackstone
12:40 30.04.2015.

treba bagri za otplatu lizinga za audije koje drže po garažama.još malo pa će biti pušing kokošari,pa se vraćate u rupe iz kojih ste izgmizali. predlažem im da vrate lične karte od papira i da ih mijenjaju svake godine ,a ,a da košta barem 100 kn.jer nije uredu da im audiji nemaju grijanje siceva ,da im guze mogu biti na toplom.

BU
budagigo
12:42 30.04.2015.

To nije projekat e građanin nego projekat oderi građanin.svako malo izmišljaju administrativne gluposti za iscicavanje para naivčinama koji se odazivaju na ime narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije