Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
premijerove opaske

Milanović na Vladi 'bocnuo' predsjednicu Grabar-Kitarović

sjednica vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
30.04.2015.
u 14:13

Premijer Milanović je upozorio da je neplaćanje poreza kazneno djelo

Plaćajte poreze, ovo je vaša država, poručio je danas premijer Zoran Milanović na sjednici Vlade.

Naravno da je pri tome mislio na predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i njezinu odluku da 1,17 milijuna kuna koliko je ostalo viška iz kampanje prebaci na račun HDZ-a kako bi mogla taj novac donirati, a da pri tome izbjegne plaćanje poreza. Premijer Milanović upozorio je da je neplaćanje poreza kazneno djelo. Predsjednicu Grabar-Kitarović premijer je "oprao" još jednom na sjednici Vlade. Njezinu izjavu za Bloomberg prema kojoj bi Hrvatska do 2020. mogla uvesti euro nazvao je neozbiljnom, ali od ministara je tražio da to više uopće ne komentiraju. Rekao je da su to pitanja za ozbiljne ljude, a ne prigodničarske političke izjave.

Kritike na početku sjednice

Rekao je da će Hrvatska ući u eurozonu u onom trenutku kada za to bude spremna, a onda nije odolio da još jednom poklopi predsjednicu referirajući se na njezine izjave kako bi Hrvatska trebala povećati izdvajanja za vojsku na dva posto BDP-a.

- Ne može uvođenje eura za pet godina, a istovremeno povećanje proračuna za MORH, to jednostavno ne ide jedno s drugim.

Premijer Milanović također se osvrnuo i na broj nezaposlenih:

– Želim reći da je broj nezaposlenih smanjen i sada je manji od 300.000. Zadnji put je taj takav broj bio 2009. godine kada je započela kriza i kada se nije poduzimalo ništa. Nikada taj broj nije počeo padati ovako rano prije turističke sezone. Prošle godine u ovo doba taj je broj iznosio 355.000, a lani je ispod 300.000 pao tek u srpnju - istaknuo je premijer Milanović.

Javni dug

Potpredsjednik Vlade i Ministar regionalnog razvoja Branko Grčić na početku je istaknuo da će se deficit riješiti u sljedeće tri godine. Kazao je i da bi javni dug trebalo smanjiti ispod razine od 60% BDP-a, što je drugi najveći problem.

- Naš javni dug u prošloj godini iznosi 85% BDP-a, a to je relativno visoka razina pa je pred nama veliki napor da kroz fiskalnu konsolidaciju smanjimo deficit i zaustavimo rast javnog duga te ga u sljedećim godinama smanjimo. On bi trebao rasti do 2017. godine kada će doseći svoj maksimum na razini od 92,6% i tada bi se trebao početi smanjivati - istaknuo je Grčić.

 - Donosimo program konvergencije sa strukturnim mjerama kojima ćemo u 2015. deficit smanjiti na 5%, u 2016. na 4% i u 2017 na 2,7% BDP-a - istaknuo je Grčić.

Premijer je dodao: ''Na javnom dugu moramo raditi, on mora početi padati 2017. g. To je naša obveza prema hrvatskim građanima, a ne prema EK''.

Nove osobne iskaznice

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izložio je nacrt prijedloga Zakona o osobnoj iskaznici.

Nova osobna iskaznica imat će čip s identifikacijskim i potpisnim certifikatom, npr. za pristup e-uslugama. Omogućit će se, istaknuo je Ostojić, izrada novih osobnih iskaznica koje će punoljetni građani morati mijenjati svakih pet godina. Građanima u dobi od 65 godina one će se vaditi bez roka valjanosti.

Istraživanje nafte i interpelacija

Vlada je raspravljala i o prijedlozima izvješća na Interpelaciju o radu Vlade Republike Hrvatske u vezi s ulogom Vlade u provedbi zakona i strateških dokumenata u vezi istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranskom moru koje je predložio 41 zastupnik Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru, ali i zbog provedbe projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak istaknuo je da se  istraživanje ugljikovodika provodi u skladu sa zakonima i direktivama EU te kako je Vlada znatno podigla kriterije zaštite okoliša.

- Ja sam pasionirani ljubitelj zaštite okoliša - komentirao je premijer Milanović i dodao da od toga ne radi veliku pompu. Kritizirao je one koji su se, kako kaže, nakon tri i pol godine usudili zatražiti interpelaciju i to na potpuno pogrešnu temu.

- Dužnost nam je da istražimo što naša zemlja ima. Ako je nešto dobro za Norvešku, zašto ne bi bilo dobro i za Hrvatsku - upitao je Milanović te pojasnio da Vlada ne želi zagaditi Hrvatsku i dovesti prirodu u pitanje.

- Činjenica je da su svjetske megatvrtke spremne uložiti, neke čak i po i milijardu eura, a to bi za našu zemlju bila ogromna korist. Tko bi ulagao milijardu eura u nešto što... pa neće nitko baciti taj novac - poručio je Milanović.

- Kad saznamo ima li plina i nafte u Jadranu, onda ćemo vidjeti, siguran sam da narod zna što je dobro za Hrvatsku, to su potencijalne milijarde - dodao je.

Pomoć Nepalu

Vlada je usvojila i prijedlog odluke o pružanju humanitarne pomoći stradalima u potresu u Saveznoj Demokratskoj Republici Nepal.

Odlučeno je da se Nepalu pomogne uplatom 350.000 kuna.

>>'Broj nezaposlenih u travnju je pao ispod 300.000'

>>Hrvatska Vlada se pohvalila: Evo po čemu je vodeća u Europi!

Komentara 204

IS
istina00
10:11 30.04.2015.

ne zanimaju nas njihove rasprave! neka konačno podnesu ostavke i omoguće spas ovoj uništenoj zemlji!!!! neka raspišu izbore sada ako se usude, ali znamo da neće jer su svjesni da će doživjeti katastrofalan poraz kao i na prvim izborima u samostalnoj Hrvatskoj!!!

Avatar Becarina
Becarina
10:40 30.04.2015.

Osim katastrofe u koju nas je uvukao, premijeru i partiji treba i moralni bankrot. Porezi i nameti na humanitarnu pomoc su dno dna .

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
10:03 30.04.2015.

Kad vidim koja je to ekipa koja raspravlja o tim važnim temama, odmah mi se smrači pred očima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije