Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Novčanica od 200 franaka izazvala raspravu među narodima iz bivše Jugoslavije

Državljani BiH u Švicarskoj ljutiti su zbog nove novčanice od 200 franaka, dok su Srbi oduševljeni i pitaju se kako se oni toga nisu sjetili
17. kolovoza 2018. u 16:50 97 komentara 22599 prikaza
Novčanica od 200 franaka
Foto: Instagram

Švicarska narodna banka (SNB) u srijedu je predstavila novu novčanicu od 200 franaka koja će biti puštena u promet 22. kolovoza 2018. Novčanica nije ni puštena u optjecaj, a već je izazvala žučne rasprave među narodima iz bivše Jugoslavije koji žive u Švicarskoj, prenosi Večernji.ba.

Švicarski franak POSEBNA VRIJEDNOST Nevjerojatna priča o novčanici koju je Kosovar '89. spremio u novčanik

Naime, na novoj novčanici se nalazi simbol ruke s tri uzdignuta prsta što predstavlja srpski nacionalni pozdrav. Na društvenim mrežama su se razvile rasprave, a najglasniji u negodovanju su bili državljani BiH pa je Švicarska narodna banka morala dati objašnjenje. - Tri ispružena prsta na novoj novčanici od 200 franaka predstavljaju tri koordinatne ose - x, y, z. Oni označavaju prostornu dimenziju u kojoj se širi tvar, glavni element novčanice - objasnila je Silvia Oppliger, glasnogovornica Švicarske narodne banke (SNB).

VIDEO Kako će građani reagirati na poskupljenje cigareta i alkohola

Dizajn nove novčanice naglašava znanstvene ekspertize Švicaraca, a dio su naširoko nagrađivanog skupa novčanica ove male i bogate europske zemlje. Naime, novčanica od 200 franaka samo je posljednja od nagrađivanih švicarskih apoena koji su usvojeni u posljednje vrijeme. O nezadovoljstvu državljana BiH u Švicarskoj su izvijestili i srbijanski mediji.

most simbol ujedinjenja Znate li gdje se nalaze mostovi s novčanica eura?

Pod tekstovima na portalima u Srbiji mogu se čitati komentari zadovoljstva, pa tako jedan piše: “Prelijepa novčanica. Kako se toga nisu sjetili u Srbiji... ”. Da za građane BiH motivi moraju biti pomno odabrani, govori i činjenica da su motivi na bh. novčanicama koje su prvi put izdane prije 20 godina za isti apoen tiskani u dvjema verzijama za RS i FBiH. Tako su novčanice izdane u apoenima od 50 feninga (više nije u optjecaju) do 200 KM.

ZA EURO JOŠ I GORE Gotovo 200 % više lažnih novčanica kuna, evo koji se apoeni najčešće krivotvore

Za područje FBiH i RS likovi na novčanicama su različiti, ali je dizajn isti. Pa je tako za 50 feninga u FBiH Skender Kulenović, a u RS Branko Ćopić. Novčanice su povučene 2003. Na novčanici od 1 KM u FBiH je Ivan Franjo Jukić, a u RS Ivo Andrić. I ove su povučene iz optjecaja 2009. Na apoen od 5 KM i u FBiH i u RS je Meša Selimović. Ista je povučena 2009. Za novčanicu od 10 KM za FBiH izabran je lik Mehmedalije Maka Dizdara, a za RS Alekse Šantića, Na 20 KM u FBiH je A. B. Šimić, a na RS Filip Višnjić. Novčanicu od 50 KM u FBiH obilježava lik Muse Ćazima Ćatića, a u RS Jovana Dučića. Na 100 KM u FBiH je Nikola Šop, a u RS Petar Kočić. Jedina novčanica koja je tiskana ista za prostor cijele BiH je ona od 200 KM s likom Ive Andrića.     

VIDEO Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće