Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA EURO JOŠ I GORE

Gotovo 200 % više lažnih novčanica kuna, evo koji se apoeni najčešće krivotvore

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
31.07.2018.
u 15:25

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je registrirano 263 krivotvorina novčanice kune, što je povećanje od 192 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kada ih je iz optjecaja bilo izdvojeno 90 komada, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Iz HNB-a ističu kako se, uzevši u obzir da je u prvih šest mjeseci ove godine u opticaju bilo 231,7 milijuna komada novčanica kuna, može ustvrditi da je na milijun komada originalnih novčanica evidentiran prosječan 1,1 komad krivotvorenih novčanica kune.

Od ukupnog broja krivotvorina kune njih 52,9 posto ili 139 komada bile su novčanice od 200 kuna, a slijede novčanice od 500 kuna, s udjelom od 35 posto.

U istom razdoblju registrirano je je i 1.203 krivotvorenih novčanica eura, što je za 470 posto više nego u istom razdoblju lani, kada ih je iz optjecaja povučeno 211.  

Najviše je pritom bilo povučeno iz optjecaja novčanica od 500 eura, njih 1.044 komada. Uzrok povećanja broja krivotvorina novčanica eura u tom apoenu su dvije prijevare krivotvorinama loše kvalitete prema fizičkim osobama, s udjelom od 99,1 posto u ukupnom broju registriranih krivotvorina od 500 eura, navode iz HNB-a

Na ostale krivotvorene novčanice otpada tek 1,4 posto od ukupno registriranih 1.486 krivotvorenih novčanica, a s 1 posto udjela pritom prednjači američki dolar.

Iz HNB-a ističu kako registrirane krivotvorine u prvom polugodištu ove godine količinom i kvalitetom nisu izazvale poremećaje u poslovanju s gotovim novcem u specijaliziranim institucijama, ni u javnosti, a nisu izazvale ni financijsku štetu većeg razmjera.

Krivotvorene novčanice je lako prepoznati, dovoljno je provjeriti nekoliko njihovih obilježja primjernom jednostavne provjere opisane na internetskim stranicama HNB-a, ističu u priopćenju.

POGLEDAJTE VIDEO Gdje su i što danas rade zvijezde 1. hrvatskog realityja

Komentara 3

TR
tratincica68
17:31 31.07.2018.

al drzava ne printa kune.zasto nebi narod i eure.

DU
Deleted user
16:34 31.07.2018.

Uz danasnje printere i besparicu nista cudno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije