Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaobilaženje obveze sniženja cijena

Novartis optužen za mito u Turskoj

lijekovi
Foto: DPA/PIXSELL
30.03.2016.
u 13:51

Anonimni zviždač optužio je švicarskog proizvođača lijekova Novartis da je u Turskoj posredstvom konzultantske tvrtke podmićivao državne dužnosnike kako bi osigurao povoljnije uvjete poslovanja,  izvijestio je Reuters pozivajući se na odgovarajuću elektronsku poruku.

Povlastice uključuju uvrštavanje Novartisovih proizvoda u listu lijekova koji se koriste u državnim bolnicama i zaobilaženje obveze sniženja cijena lijekova u drugim zemljama kroz pribavljanje dozvole vlasti za promjenu imena dva lijeka.

Anonimni pošiljatelj uputio je Novartisovom izvršnom direktoru Joeu Jimenezu i predsjedatelju odbora za reviziju i poštivanje standarda Srikantu Dataru elektronsku poruku od pet tisuća riječi u kojoj tvrdi da je švicarska kompanija u 2013. i 2014. isplatila konzultantskoj tvrtki Alp Aydin iznos u protuvrijednosti 290 tisuća dolara plus troškovi prije no što je turski državni zavod za zdravstveno osiguranje pokrenuo istragu, što je rezultiralo Novartisovim raskidom poslovnog odnosa s tom tvrtkom.

'Zviždač' je u elektronskoj poruci kazao da je Novartis zahvaljujući uslugama konzultantske tvrtke ostvario korist u iznosu 20 milijuna dolara nakon što je njegov lijek za multiplu sklerozu, kroničnu bolest pluća i mladenački artritis uvršten u bolničke liste lijekova.

Također su imali koristi od povoljnijih odluka o cijeni lijekova i posebnoj dozvoli uvoza lijeka čiji je certifikat za proizvodnju istekao, stoji u elektronskoj poruci.

Najveću su korist, u iznosu 50 milijuna dolara, ostvarili zahvaljujući dozvoli turskih dužnosnika da preimenuju lijekove Ilaris i Gilenya u Ibecta i Fingya. tvrdi anonimni pošiljatelj. Time su izostavljeni iz međunarodnih usporedba cijena odgovarajućih lijekova u kojima se koriste njihovi komercijalni nazivi.

Reuters ističe da nije uspio neovisno potvrditi navod 'zviždača' o brojčano izraženoj koristi.

U Novartisu su potvrdili su pokrenuli istragu o navodnim povoljnijim uvjetima poslovanja. Naglasili su da ustraju u poštivanju najviših etičkih standarda u poslovanju, potvrdivši da im je Alp Aysdin svojedobno pružao konzultantske usluge ali da je njihov poslovni odnos u međuvremenu raskinut.

Iz farmaceutskog su diva također istaknuli da istražuju tvrdnje da je Aydin proslijedio isplaćeni novac turskim zdravstvenim dužnosnicima i da je njihov turski ogranak angažirao rođake liječnika koji su propisivali velik broj njihovih lijekova.

"Izuzetno ozbiljno shvaćamo tvrdnje o neprimjerenom ponašanju i temeljito istražujemo sve tvrdnje. U načelu ne komentiramo takve istrage čak ni ako ih žalitelj odluči objaviti", kazao je za Reuters glasnogovornik Novartisa Eric Althoff.

U turskom zavodu za zdravstveno osiguranje i u kompaniji Aydin nisu odmah odgovorili na Reutersove upite da komentiraju informaciju o mitu.

'Zviždač' pak tvrdi da Novartisove aktivnosti predstavljaju povredu američkog zakona koji američkim kompanijama i onima čijim se dionicama trguje u SAD-u zabranjuje podmićivanje inozemnih državnih dužnosnika. Glasnogovornik američkog ministarstva pravosuđa nije želio špekulirati o zakonitosti takve prakse.

Turska je trenutno osamnaesto tržište lijekova u svijetu a do 2020. trebala bi napredovati do 15. mjesta, procjenjuju u specijaliziranoj savjetodavnoj tvrtki IMS..

>> 'Farmalovi lijekovi su jeftiniji i zato smo ih propisivali'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije