Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužila ga za silovanje

Nova TV morat će platiti odštetu Damiru Škari zbog objave ispovijesti tajnice

Zagreb: Damir Škaro izašao iz istražnog zatvora
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
30.06.2022.
u 22:49

- U životu sam imao toliko teških borbi u najagresivnijem olimpijskom sportu, no ništa mi nije nanijelo toliko boli i poniženja kao ova emisija - kazao je Škaro na sudu

Prema presudi Općinskog suda u Novom Zagrebu, Nova TV mora platiti 30 tisuća kuna odštete bivšem glavnom tajniku AMK Siget Damiru Škari, optuženom za spolno uznemiravanje i silovanje tajnice. Sudac Berislav Zaninović zaključio je da je Nova TV povrijedila Škari čast i ugled jer su objavili ispovijest njegove žrtve u emisiji Provjereno 5. rujna 2019. godine, piše Telegram

Nova TV mora platiti odštetu jer protiv Škare u trenutku emitiranja još nije bila podnijeta kaznena prijava. Istraga protiv njega otvorena je uskoro nakon emitiranje, a nakon toga i optužnica. Sudski postupak još uvijek je u tijeku.

Tajnica je, naime, u svom iskazu potvrdila da je dva dana nakon što ju je Škaro zaskočio u uredu podnijela prijavu. Prema njezinim riječima, silovanje se dogodilo u subotu 10. kolovoza, a ona je u ponedjeljak sve ispričala svojoj liječnici koja je obavijestila policiju. Policajci su isti dan i ispitali Škarinu žrtvu te ubrzo uzeli od nje i haljinu na kojoj je pronađen njegov DNK. Nekoliko dana kasnije, Škarin prijatelj ponudio joj je 80 tisuća eura za šutnju, a Škaro joj je slao poruke: "Kako su ti djeca?".

- Novoj TV sam se obratila kako bih zaštitila sebe i svoju djecu od Damira Škare. Svaki put kad bih se vratila iz policije dobila sam poruku od nekog njemu bliskog, a na kraju sam posumnjala i u policiju. Zato sam odlučila o svemu javno govoriti - rekla je žrtva u iskazu.

Svjedočio je i novinar Ivan Čorkalo koji je napravio prilog. On je, kako se prisjetio, više puta zvao Škaru, a javio mu se samo jedan put te mu kazao kako ga ne čuje jer je u tunelu. Škaro se pak u svom svjedočenju nije mogao sjetiti je li ga novinar doista kontaktirao. On je uhićen dan prije emitiranja emisije Nove TV. 

- Nisam ju ni silovao ni seksualno uznemiravao. S ljudima u uredu znao sam se zagrliti i nitko se na to nije bunio. Nakon ove emisije u kojoj sam prikazan kao silovatelj osjećao sam se jako loše. Nisam mogao zaspati bez tableta. Nova TV je protiv mene pokrenula neviđenu hajku, tražili su čak i moju smjenu. U životu sam imao toliko teških borbi u najagresivnijem olimpijskom sportu, no ništa mi nije nanijelo toliko boli i poniženja kao ova emisija - kazao je Škaro na sudu.

Njegova sadašnja partnerica kazala je kako je Nova TV objavila "lažne tvrdnje o njemu". - On je i dalje, nakon svega, u teškom psihičkom stanju. Dio prijatelja ga se odrekao, a jednom mu se jedna žena na ulici obratila pitanjem: "Gdje si silovatelju s Nove TV?“ - navela je.

Prema presudi suda, Nova TV nije postupala po načelu dobre vjere, niti u skladu s etikom novinarskog poziva. Istaknuto je i kako je novinar kontaktirao Škaru nakon snimanja priloga te kako nije provjerio tvrdnju da je jedna osoba tajnici nudila novac. 

- Novinar Nove TV je u ovom prilogu naveo da su i druge zaposlenice iz boksačeva ureda izlazile uplakane te da nisu htjele pred kameru jer da je strah ipak bio jači. Takvim je izvještavanjem stvorio dojam o Damiru Škari kao osobi koja ne preže ni pred čime, koji je bezočan, nemilosrdan, neosjetljiv i divljački surov. Pri tome mu nije dao priliku da se prije samog snimanja priloga i sam očituje o tim tvrdnjama - stoji u presudi, prenosi Telegram. 

- Nova TV je potpuno zanemarila pravo Damira Škare na zaštitu dostojanstva, ugleda i časti, budući su gledatelji iz priloga vrlo vjerojatno mogli steći dojam da je Škaro nedvojbeno počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret. Prema ocjeni ovog suda u prilogu su upotrijebljeni izrazi kojima su prekoračene granice slobode izražavanja, koji nisu dani u javnom interesu i u dobroj vjeri već se radi o difamirajućoj informaciji, na temelju koje se položaj Damira Škare u društvu i njegovoj profesionalnoj sredini umanjuje upravo zbog objavljenog priloga. Sadržaj ovog priloga vrijeđa dostojanstvo, ugled i čast Damira Škare, te je kod njega izazvao duševne boli koje opravdavaju priznanje satisfakcije izražene u vidu novčane naknade - zaključuje sud u nepravomoćnoj presudi.

Ključne riječi

Komentara 5

PR
prdonja
16:03 02.07.2022.

Kratko i jasno .Jesi ili nisi ?Ništa drugo.

ID
ivo.dzinic
23:40 30.06.2022.

Jebeš državu sa takvim zakonima kad lopovu ne smiješ reći da je lopov, silovatelju da je silovatelj. Baraba uživo i sad će to još naplatiti.

DE
Dezider
06:58 01.07.2022.

Naše sudstvo ne izlazi iz svojih slomljenih okvira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije