Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv kontakata

Nova ruska poruka Hrvatskoj: Neka Kijev prihvati sporazum iz Minska

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
03.09.2017.
u 18:20

Novo priopćenje iz Moskve ima i pozitivnu poruku, za razliku od prvog, jer se u njemu naglašava težnja za prijateljskim odnosima sa Zagrebom

Dok traju pripreme za posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, što bi se prema izvorima s Pantovčaka trebalo dogoditi ove jeseni, iz Moskve još jednom stiže izraženo rusko protivljenje kontaktima između hrvatskih i ukrajinskih vlasti, u kojima Hrvatska, prema inicijativi premijera Andreja Plenkovića, prenosi Ukrajini svoja iskustva vezana za mirnu reintegraciju okupiranih područja.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u priopćenju objavljenom 1. rujna na svojim web-stranicama tvrdi da je iskustvo Republike Hrvatske u povratu okupiranih područja tijekom 1990-ih “negativno” te da je stoga opasno da službeni Kijev pokušava učiti na temelju tog iskustva.

– Prisjetimo se 250 tisuća srpskih izbjeglica koje su iz Hrvatske protjerale vojne operacije provedene iz Zagreba 1995. godine, kao i mnogobrojnih civilnih žrtava – piše u priopćenju ruskog ministarstva. “Bilo kakvo spominjanje vojnih scenarija prema Donbasu posebno se čini pogrešnim i nemoralnim u trenutku kada je u prvim danima škole ‘normandijska kontaktna skupina’ uspjela dogovoriti prekid vatre”, dodaje se u priopćenju.

Ipak, za razliku od prvog takvog priopćenja iz studenog 2016., kad je službena Moskva prvi put izrazila zabrinutost zbog Plenkovićeve najave prenošenja hrvatskog iskustva Ukrajincima, ovaj put priopćenje ruskog ministarstva sadrži i jednu pozitivnu, a ne samo negativne poruke Hrvatskoj. Tekst, naime, završava rečenicom koja kaže da se Moskva “rukovodi težnjom prema razvitku prijateljskih odnosa s Hrvatskom” (pa stoga poziva Zagreb da ohrabri Kijev na primjenu sporazuma iz Minska).

Priopćenje iz studenog prošle godine nije naglašavalo nikakvu rusku težnju za prijateljskim odnosima sa Zagrebom, nego su u njemu Rusi “pozivali Zagreb da se, umjesto besmislenog rasuđivanja (o stanju u Ukrajini, op. a.) posveti rješavanju kroničnih unutarnjih problema, povezanih s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj”. 

Komentara 67

DU
Deleted user
18:56 03.09.2017.

srbi su dragovoljno napustili drzavu hrvatsku a zasto je to tako bilo oni trebaju rijesiti izmedju sebe

Avatar Moodleen
Moodleen
19:01 03.09.2017.

Putin nema pojma o brojkama. "Protjerali" smo barem 25 milijuna srbenda. Ni traktore nam nisu vratili. A oni, nedužni, po Hrvatskoj samo hodali sa buketima ruža, dok se desetak tisuća njihovih "zločestih" zemljaka uključilo u Hrvatsku vojsku braneči svoju Domovinu..

NJ
nada.jurincic
21:32 03.09.2017.

Zaigrala se Rusija ka i Srbija.Od kud PRAVO bilo kome,jednako Putinu i Brislu-da određuje Hrvatskoj kome će pomagati i na koji način?? Pokušali ste ubit Crnogorskog premijera.Boga pitaj šta rovarite protiv Hrvatske s Puponjom i petom antifa kolonom!! Previše vas kupuje u Hrvatskoj na moru kuće-ne sviđa mi se to,upravo zato šta ste inicijalno imperijalna nacija. Držite se vi dlje od Hrvata i Hrvatske-taako je najbolje za obje strane.Biz i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije