Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
požeški festival

Nova prijava Zlatnih žica odbijena zbog prigovora grada

zlatne žice slavonije (1)
Duško Mirković/PIXSELL
28.10.2011.
u 08:28

Stručnjaci Zavoda za intelektualno vlasništvo ocijenili su sličnost oba žiga te utvrdili da postoji mogućnost dovođenja u zabludu.

Hrvatski zavod za intelektualno vlasništvo prihvatio je prigovor grada Požege te tako odbio prijavu glazbenog društva Zlatne žice iz Požege radi zaštite pečata poznatog Glazbenog festivala Zlatne žice Slavonije.

Kako je poznato, grad Požega je 2009. godine zaštitio ime i žig te priredbe, a GD Zlatne žice, koje organizira festival više od 20 godine, taj je postupak pokrenuo u studenom prošle godine. Nakon toga grad Požega uložio je prigovor osporavajući njihovu prijavu pa je pokrenut upravni spor u Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Donesenim rješenjem tog zavoda odbijena je prijava GD Zlatne žice za registraciju žiga te im je naloženo da plate troškove postupka koji iznose gotovo 2500 kuna!

U prigovoru grada ističe se da je žig koji prijavljuje GD Zlatne žice sličan onomu koji je grad već zaštitio pa se oni u ukupnom dojmu ne mogu razlikovati. GD Zlatne žice inače poriče gradu Požegi bilo kakav prioritet jer nikada nije bio organizator ni bilo kakav sljednik Glazbenog festivala Zlatne žice Slavonije, a dodaju i da su oni načinili logotip i likovno rješenje festivala prije petnaestak godina što sada prisvajaju drugi.

Kod donošenja ovakve odluke stručnjaci Hrvatskog zavoda za intelektualno vlasništvo iz Zagreba ocijenili su sličnost oba žiga te utvrdili da postoji mogućnost dovođenja u zabludu javnosti i zabune u gospodarskom prometu. Kako smo doznali, GD Zlatne žice uputit će žalbu protiv ovog rješenja Žalbenom vijeću u području prava industrijskog vlasništva.

Komentara 2

Avatar mlijeko
mlijeko
22:51 28.10.2011.

S obzirom da je Grad Požega promjenio ime festivala žig mu više neće ni trebati. I tako ćemo imati u Požeštini dva Festivala, a li zato nemamo za platiti javnu rasvjetu u gradu Požegi.

RO
rotten
18:51 01.11.2011.

i to sve zahvaljujući......taštini jednog čovjeka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije