Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Snižava se kriterij u predmetu u kojem su bili poražavajući rezultati

Posljednje dvije godine otkako je uveden prag na esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika maturanti su ostvarili poražavajuće rezultate
07. listopada 2019. u 21:45 14 komentara 2981 prikaza
državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ovogodišnji maturanti mogu odahnuti – obvezni ispit iz hrvatskog jezika na državnoj maturi postaje jednostavniji.

Ministrica Divjak DRŽAVNA MATURA Divjak: Maturantima više neće trebati pozitivna ocjena iz eseja da bi prošli hrvatski

Naime, dio ispita koji se odnosi na esej s ovom generacijom ulazi u jedinstvenu ocjenu – drugim riječima učenici više neće imati prag koji moraju zadovoljiti na eseju, kao što je to bio slučaj s prošle dvije generacije, pa ako i predaju prazan list ili list s nekoliko rečenica u lipnju iduće godine, kada će se polagati državna matura, a polože ispit jezika i književnosti, ne moraju kao njihovi prethodnici strahovati od pada na obveznom ispitu državne mature. Štoviše – mogu računati na prolaz i mjesto na planiranom fakultetu.

Takvo snižavanje kriterija i njegovanje linije manjeg otpora u Ministarstvu obrazovanja opravdavaju činjenicom o nedovoljnoj razini objektivnosti vrednovanja eseja zbog čega pisanje eseja više neće imati status odvojenog i eliminacijskog ispita na državnoj maturi.

Ilustracija FIZIKA S NAJVIŠE JEDINICA Jesenski rok je potvrdio: Maturanti ne znaju ni matematiku, ni hrvatski

– Ispit će i dalje imati esej i teoretski dio koji će se bodovati. To znači da je vrlo mala vjerojatnost da uz vrlo mali broj bodova iz eseja učenik može dobiti prolaznu ocjenu iz hrvatskog jezika. Hrvatski jezik u protekle je dvije godine bio jedini predmet koji se praktički sastojao od dva ispita, a stigli su i zahtjevi da se i ostali predmeti podijele na više ispita što bi predstavljalo dodatni pritisak na učenike. Osim toga, na državnoj se maturi ne trebaju ispitati svi elementi koji su u programu osnovne i srednje škole jer je učenik za sve te elemente već vrednovan tijekom školovanja – poručili su iz Ministarstva obrazovanja.

Tom logikom Ministarstvo bi s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje trebalo dogovoriti izbacivanje većine gradiva i iz ostalih obveznih predmeta na ispitu državne mature jer su i iz njih učenici u tijeku školovanja već ocijenjeni.

Podsjetimo, posljednje dvije godine otkako je uveden prag na esejskom dijelu ispita iz hrvatskog jezika maturanti su ostvarili poražavajuće rezultate, što je otkrilo da niti čitaju niti razumiju strukture eseja unatoč činjenici da se godinama lista lektire za maturu nije mijenjala.

Ilustracija bilo je i varanja Stigli rezultati jesenskog roka državne mature, iz ovog predmeta bilo je najviše jedinica

Da nam je čitalačka pismenost loša, potvrdili su i rezultati PISA istraživanja na kojima je i Divjak zagovarala reformu – a sada ukida kriterij koji je bio svojevrsni indikator stvarnog stanja u obrazovnom sektoru.

Ako se rezultati mature promatraju u kontekstu uspješnosti ministrice, a trebali bi, jer odražavaju stvarno stanje sustava obrazovanja, potez Blaženke Divjak nije neshvatljiv. Već sada može kalkulirati da će prolaznost na tom obveznom predmetu u lipnju iduće godine naglo porasti, a sa srušenim kriterijima naglo će porasti i njezina uspješnost. I dok iz Ministarstva tvrde da je mala vjerojatnost da će učenik s malo bodova na eseju proći ispit iz hrvatskog – praksa će pokazati drukčije jer u eseju učenik može prikupiti najviše 40 bodova, dok će na preostali dio ispita toga predmeta otpasti maksimalnih 80 bodova.

Čini se da je ministrica zaboravila stvarne razloge toga zašto mnogi učenici iz zadnje dvije generacije nisu uspjeli upisati fakultete i proglašeni su lošima.

Video: Rijeka: Maturanti širom grada slave kraj srednjoškolskog obrazovanja

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar Zvjerinjak
  Zvjerinjak:

  Ma tako je! Bravo! Nemojte djecu naučiti da uče nego snizite kriterije! Tako će sve izgledati SUPER!!!!! A što drugo očekivati od vlade koja je Hrvatsku počela uspoređivati s Afrikom?

 • bazinga:

  Ovoj drzavi netrebaju obrazovani pametni ljudi jer bi shvatili da ih vode budale

 • Ten-kre:

  Eseji i slične gluposti i odgovaranja o kojima možeš uopćeno pisati pet minuta ili par sati o Markovim konacima a najbolje prolaze, osim stvarno pametnih, oni koji mogu puno tisra tj. puno toga napisati a ništa ne reći te na ... prikaži još! temelju količine dobiti prolaznu ocjenu. Postavite konkretno pitanje i tražite konkretan odgovor i zbogom.