Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Nova optužnica protiv Vlade Leke zbog 'nestalih' 9,9 milijuna kuna

No, nakon te prodaje prebačeni novac nije bio vraćen na račun Detono građenje d.o.o te je, kako se navodi u optužnici, taj novac lažno prikazan u bilancama tvrtki
31. srpnja 2018. u 14:58 5 komentara 3553 prikaza
DORH
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je novu optužnicu protiv hotelijera Vlade Leke kojom ga terete da je zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenjem isprava oštetio poduzeće Detono građenje za oko 9,92 milijuna kuna ostvarivši pritom značajnu protupravnu imovinsku korist.

Georg Gavrilović Spor DORH: Hrvatska u arbitraži s Gavrilovićem uspjela s 98 posto

Kako se navodi u optužnici, Leku terete da je kao direktor Detono građenje d.o.o, a znajući za prezaduženost i blokadu žiro računa od 2008. do 2012. kad je bio otvoren stečaj te tvrtke s više od 4,5 milijuna kuna duga, umanjio imovinu tvrtke prebacujući poslovne udjele u drugim poduzećima na tvrtku Saxum Sesvete kojoj je također bio direktor i odgovorna osoba.  

Tako je poslovni udio u tvrtki Merum d.o.o., u vrijednosti 9,92 milijuna kuna prenio na Saxum Sesvete za naknadu koja se trebala definirati posebnim sporazumom, a pritom navodno znajući kako tvrtka Merum ima vrijedno zemljište u Zaprešiću koje su kasnije Plodine kupile za oko 27 milijuna kuna.

No, nakon te prodaje prebačeni novac nije bio vraćen na račun Detono građenje d.o.o te je, kako se navodi u optužnici, taj novac lažno prikazan u bilancama tvrtki, između ostaloga, i kao gubitak ulaganja u dionice, udjele i obveznice u iznosu od 7,74 milijuna kuna.

zidari DORH Optužnice protiv sedam osoba: Lagali da su zidari kako bi radili u Hrvatskoj

Na taj je način unosom neosnovanog gubitka smanjio stečajnu mase Detono građenja čime je tvrtku oštetio za više od 9.9 milijuna kuna i to u korist Saxum Sesveta, gdje je Leko također bio direktor i odgovorna osoba.

Kako se navodi u optužnici Leko je kao odgovorna osoba grubo prekršio zakon i pravila poslovanja glede uporabe i upravljanja imovinom, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist. Osim toga, navode i da je Leko, postupajući s ciljem pribavljanja takve koristi, umanjio imovinu društva znajući za prezaduženost i nesposobnost za plaćanje, što je u očitoj suprotnosti s urednim gospodarenjem.

Kaznenu prijavu u ovom slučaju još je 2013. podnio stečajni upravitelj Detono građenja. Prva optužnica bila je podignuta 2016. ali ju je Općinski kazneni sud u Zagrebu vratio na doradu. Isto je bilo i s optužnicama podignutim tijekom 2017. i pretposljednjom podignutom u veljači ove godine.

USKOK Nevjerojatno Spisi po podu, miševi na hodnicima... To je radni prostor zaposlenika USKOK-a i DORH-a

Vlado Leko je nećak nedavno preminulog hotelijera Anđelka Leke, a kako se navodi u optužnici, taj hotelijer je i direktor Hotela International Zagreb zaposlen u Hotelsko ugostiteljskom poduzeću Zagreb.

No, osim toga, u registru trgovačkog suda Vlado Leko navodi se i kao direktor, osnivač ili član nadzornog odbora još trinaest tvrtki među kojima su brojne bile registrirane za poslovanje nekretninama ili za  usluge i trgovinu, kao što je bio slučaj s Detono građenjem – tvrtkom koja je nakon stečaja bila izbrisana iz sudskog registra.

>> Pogledajte i galeriju fotografija 'Treće suđenje: Horvatinčić stigao na sud u Šibeniku'

DORH
1 / 22
Horvatinčić
Koronavirus
UŽIVO
Drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, bolnice zabranjuju posjete
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
 • Avatar rijetko kulturan
  rijetko kulturan:

  Treba li uopće pogađati, donator HDZKGK i domoljub sa sinkopom iz dobrostojeće obitelji i branitelj iz Hercegbosne?

 • trabant7:

  Sve umjetnički nadareni.

 • Ivek001:

  Gluposti... tako su optužili lažno i Sanadera za nekakvu krađu...eto i Mamića još žele lažno optužiti. Ovo jest pravna država i svako se ima pravo obraniti ako ima dovoljno novaca, zato se ne isplati malo krasti.