Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dorh

Nova optužnica protiv Vlade Leke zbog 'nestalih' 9,9 milijuna kuna

DORH
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
31.07.2018.
u 14:58

No, nakon te prodaje prebačeni novac nije bio vraćen na račun Detono građenje d.o.o te je, kako se navodi u optužnici, taj novac lažno prikazan u bilancama tvrtki

Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je novu optužnicu protiv hotelijera Vlade Leke kojom ga terete da je zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenjem isprava oštetio poduzeće Detono građenje za oko 9,92 milijuna kuna ostvarivši pritom značajnu protupravnu imovinsku korist.

Kako se navodi u optužnici, Leku terete da je kao direktor Detono građenje d.o.o, a znajući za prezaduženost i blokadu žiro računa od 2008. do 2012. kad je bio otvoren stečaj te tvrtke s više od 4,5 milijuna kuna duga, umanjio imovinu tvrtke prebacujući poslovne udjele u drugim poduzećima na tvrtku Saxum Sesvete kojoj je također bio direktor i odgovorna osoba.  

Tako je poslovni udio u tvrtki Merum d.o.o., u vrijednosti 9,92 milijuna kuna prenio na Saxum Sesvete za naknadu koja se trebala definirati posebnim sporazumom, a pritom navodno znajući kako tvrtka Merum ima vrijedno zemljište u Zaprešiću koje su kasnije Plodine kupile za oko 27 milijuna kuna.

No, nakon te prodaje prebačeni novac nije bio vraćen na račun Detono građenje d.o.o te je, kako se navodi u optužnici, taj novac lažno prikazan u bilancama tvrtki, između ostaloga, i kao gubitak ulaganja u dionice, udjele i obveznice u iznosu od 7,74 milijuna kuna.

Na taj je način unosom neosnovanog gubitka smanjio stečajnu mase Detono građenja čime je tvrtku oštetio za više od 9.9 milijuna kuna i to u korist Saxum Sesveta, gdje je Leko također bio direktor i odgovorna osoba.

Kako se navodi u optužnici Leko je kao odgovorna osoba grubo prekršio zakon i pravila poslovanja glede uporabe i upravljanja imovinom, a kaznenim djelom je pribavljena znatna imovinska korist. Osim toga, navode i da je Leko, postupajući s ciljem pribavljanja takve koristi, umanjio imovinu društva znajući za prezaduženost i nesposobnost za plaćanje, što je u očitoj suprotnosti s urednim gospodarenjem.

Kaznenu prijavu u ovom slučaju još je 2013. podnio stečajni upravitelj Detono građenja. Prva optužnica bila je podignuta 2016. ali ju je Općinski kazneni sud u Zagrebu vratio na doradu. Isto je bilo i s optužnicama podignutim tijekom 2017. i pretposljednjom podignutom u veljači ove godine.

Vlado Leko je nećak nedavno preminulog hotelijera Anđelka Leke, a kako se navodi u optužnici, taj hotelijer je i direktor Hotela International Zagreb zaposlen u Hotelsko ugostiteljskom poduzeću Zagreb.

No, osim toga, u registru trgovačkog suda Vlado Leko navodi se i kao direktor, osnivač ili član nadzornog odbora još trinaest tvrtki među kojima su brojne bile registrirane za poslovanje nekretninama ili za  usluge i trgovinu, kao što je bio slučaj s Detono građenjem – tvrtkom koja je nakon stečaja bila izbrisana iz sudskog registra.

>> Pogledajte i galeriju fotografija 'Treće suđenje: Horvatinčić stigao na sud u Šibeniku'

DORH
1/22
Ključne riječi

Komentara 5

Avatar rijetko kulturan
rijetko kulturan
15:37 31.07.2018.

Treba li uopće pogađati, donator HDZKGK i domoljub sa sinkopom iz dobrostojeće obitelji i branitelj iz Hercegbosne?

TR
trabant7
07:23 01.08.2018.

Sve umjetnički nadareni.

DU
Deleted user
15:59 31.07.2018.

Gluposti... tako su optužili lažno i Sanadera za nekakvu krađu...eto i Mamića još žele lažno optužiti. Ovo jest pravna država i svako se ima pravo obraniti ako ima dovoljno novaca, zato se ne isplati malo krasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije