Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50 PUTA JAČA OD HEROINA

Nova opasna droga preplavila je narko tržište: U Hrvatskoj je odnijela dva života

FILE PHOTO: El Chapo’s sons: how narco princelings built fentanyl empire poisoning America
Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/REUTERS
1/3
27.09.2023.
u 22:13

Radi se o drogi koja je 100 puta jača od morfija, 50 puta od heroina, a u Hrvatskoj se izdaje uz recept

Već dva života u Hrvatskoj odnio je fentanil, droga koja se vrlo munjevito već neko vrijeme iz SAD-a širi Europom. Radi se o drogi koja je 100 puta jača od morfija, 50 puta od heroina, a u Hrvatskoj se izdaje uz recept

- Najveća opasnost leži u tome da ga je vrlo teško dozirati i često osoba koja ga kupuje na ilegalnom narko tržištu ne zna što kupuje, ne zna koliko je taj proizvod potentan. Ono što je također opasno je da taj proizvod često miješa s drugim drogama – ili heroinom ili s nekim sintetskim stimulansima - mišljenja je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga, prenosi RTL Danas.

- To je lijek koji je registriran po najstrožoj kategoriji. Lijek je registriran na poseban recept, to znači da određena grupa liječnika koja ima za to dozvolu prepisuje ga na dupli recept. Ta baza podataka je čak dostupna policiji u slučaju nekog problema i to je najstroži protokol za lijekove u Hrvatskoj - kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, a razlozi za njegovo uzimanje je za ublažavanje izrazito jakih bolova.

POVEZANI ČLANCI:

- To su najčešće pacijenti koji su u terminalnim fazama života nakon neke onkološke bolesti ili neke druge dijagnoze gdje drugi lijekovi ne djeluju pa se onda primjenjuje - dodala je.

Još je i u travnju 2023. MUP upozorio da se radi o novoj i vrlo smrtonosnoj opasnosti na narko tržištu.

- Riječ je o do sada najopasnijoj i najbrže rastućoj sintetičkoj drogi koja je čak 50 puta jača od heroina i može izazvati trenutnu ovisnost. SAD žele surađivati s Hrvatskom kako se ta sintetička droga ne bi počela širiti na području Hrvatske i EU. Primijećeno je da se primjese fentanila stavljaju i u ostale vrste od ranije prisutnih opijata. Iako na američko tržište stiže iz zemalja Južne Amerike suptance za njegovu izradu dolaze s azijskog tržišta - poručila je ranije i upraviteljica DEA-e Anne Milgram za vrijeme posjeta Washingtonu ministra Davora Božinovića.

>> VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema puno institucija koje se mogu s time pohvaliti"

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
00:57 28.09.2023.

Ja zviznem 2 češka piva, i složim se.

V0
Vlaskoulicanec4.0
11:15 28.09.2023.

Lockdown i maske. Samo to nas još može spasiti... I : slijedeća dva tjedna su odlučujuća.... 😂😂😂

BF
bf23
07:53 28.09.2023.

Na sreću dileri slobodno šeću ,a ako ih i uhvate dobiju male kazne. Polako ali sigurno se degradiramo kao društvo,iz razloga što svakakav šljam ima neka ljudska prava. I dok mi liječimo ljude SMS porukama, narkomani besplatno dobivaju metadone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije