Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
širenje lažnih vijesti

Nova istraga protiv Bolsonara: Cjepivo protiv koronavirusa povezao s AIDS-om

Brazil's President Jair Bolsonaro adjusts his protective face mask during the inauguration ceremony of the new Communications Minister Fabio Faria (not pictured) at the Planalto Palace, in Brasilia
Foto: ADRIANO MACHADO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
04.12.2021.
u 07:21

Nepunih godinu dana do predsjedničkih izbora 66-godišnji predsjednik nije bio nikad nepopularniji

Sudac brazilskog Vrhovnog saveznog suda naredio je u petak provođenje istrage protiv predsjednika Jaira Bolsonara zbog objavljivanja lažne informacije u videosnimci u kojoj je cjepivo protiv covida povezao s aidsom.

Odluka sudca Alexandrea de Moraesa, člana najvišeg brazilskog pravosudnog tijela, odgovor je na zahtjev senatskog odbora koji je u listopadu optužio predsjednika države da je u pandemiji počinio teške prekršaje dok se protiv Bolsonara vodi još pet istraga, zasad bez rezultata.

Predmet ove nove istrage je videosnimka na kojoj se predsjednik s krajnje desnice poziva na navodno službeno izvješće britanske vlade u kojemu se "sugerira" da osobe koje su potpuno cijepljenje protiv covida-19 razvijaju bolest aidsa "puno brže nego inače".

Ovu je informaciju britanska vlada demantirala preko AFP-ove službe za provjeru činjenica, Brazilskog društva za zarazne bolesti i drugih zdravstvenih organizacija.

Snimka je povučena s Facebooka, Instagrama i YouTubea. I videoplatforma je odlučila na tjedan dana povući Bolsonarovu mrežu.

Brazilsko društvo za zarazne bolesti u kolovozu je odlučilo provesti istragu protiv Jaira Bolsonara zbog "klevete" i "poticanja na počinjenje kaznenog djela" u slučaju povezanom s osporavanjem brazilskog sustava elektroničkog glasovanja.

Predsjednik je i na udaru drugih istraga kojima se treba utvrditi je li se u slučajevima koji se tiču članova njegove obitelji miješao u rad savezne policije i zbog toga što je na društvenim mrežama objavio policijsko izvješće - koje je nosilo oznaku tajnosti - o navodnom napadu na izborni sustav. Nepunih godinu dana do predsjedničkih izbora 66-godišnji predsjednik nije bio nikad nepopularniji.

VIDEO Ako imate COVID, ovo su simptomi koje ćete vrlo vjerojatno prvo osjetiti

Komentara 1

BI
Biouskoli91
11:57 04.12.2021.

Jedno je nepopularan medju gradjanstvom, a drugo nepopularan medju (placenim) medijima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije