Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Europskog parlamenta

Nova europska plinska pravila velik su udarac za ruski Sjeverni tok 2

Sjeverni tok 2
Foto: Bernd Wüstneck/DPA/PIXSELL
05.04.2019.
u 19:04

Plinovod ne smije biti u vlasništvu dobavljača plina, već otvoren za sve igrače.

Europski parlament izglasao je jučer nova pravila o tržištu plina kojim se znatno mijenja situacija oko postojećih i budućih plinovoda na području EU. Pravila koja će značajno pogoditi Rusiju koja sada punom parom gradi plinovod Sjeverni tok 2, kojim povezuje ruski plinski bazen s Njemačkom. Naime, prema novim pravilima, koja će se odnositi i na plinovode koji stižu iz zemalja koje same nisu članice unije, vlasnik plinovoda ne može istovremeno imati i kontrolu nad isporukom plina, odnosno ne može biti dobavljač energenta.

Raskol u EU

Pojednostavnjeno rečeno, ruski Gazprom, koji je većinski vlasnik plinovoda, neće moći biti i dobavljač plina koji će njime teći. A upravo je s tom idejom plinovod i građen, kako bi Gazprom dostavljao svoj prirodni plin iz ruskih bazena na sjeveru do potrošača u Njemačkoj.Ova odluka Europskog parlamenta obrazložena je zaštitom tržišnog natjecanja i koristi potrošača koji bi mogli očekivati niže cijene plina. Naime, svaki plinovod koji prolazi kroz područje Europske unije sada će biti dostupan i trećim stranama, odnosno konkurentskim dobavljačima i to po više ili manje sličnim uvjetima.Ipak, stvarni razlog donošenja novih plinskih pravila je smanjenje ovisnosti Europe o ruskom plinu i isporukama s istoka, te u ovoj odluci, pored ekonomskog faktora i želje za smanjenjem cijene krajnjim potrošačima, bez ikakve sumnje odigrala je i geopolitika.

Foto: Reuters/Pixsell

Upravo je pitanje revizije “plinskih pravila”, odnosno najava izglasavanja njihove promjene u Europskom parlamentu prije nekoliko mjeseci izazvala prilično ozbiljno zahlađenje odnosa između dvije najmoćnije članice EU, Francuske i Njemačke. U tome trenutku francuski predsjednik Macron prilično je čvrsto poručio kako će Francuska glasati za promjenu pravila, što je bio ozbiljan udarac Angeli Merkel. Naime, Njemačka je glavni partner Rusije u projektu Sjeverni tok 2, a u njegovu realizaciju uključeno je i nekoliko velikih njemačkih energetskih kompanija poput Unipera ili Wintershalla. Doduše, u projekt je uključen i francuski Engie, pa se procjenjivalo kako će ova naftna kompanija napraviti pritisak na Macrona.

Njemačka u pregovorima?

Nakon nekoliko dana neizvjesnosti, Francuska i Njemačka objavile su kako je postignut dogovor oko plana za reviziju plinskih pravila, no nikakvi detalji nisu bili objavljeni. Sada se pokazuje kako su plinska pravila revidirana po približno istim ili sličnim načelima kako je Francuska to najavljivala, i pitanje je kakvi su dogovori bili postignuti. Odgovor možda leži u odredbi kojom se dopušta izuzeće od plinskih pravila, ali samo u iznimnim slučajevima i pod strogim uvjetima. Koje pregovara država članica u kojoj je ulazna točka plinovoda. U ovom slučaju Njemačka.

Ključne riječi

Komentara 18

DU
Deleted user
20:12 05.04.2019.

a zasto bi rusi plakali pa nece njima biti hladno preko zime nego nama, a ja mislio u kapitalizmu je da ako netko ulozi novce i izgradi nesto to bi bilo njegovo a plus toga u ovom slucaju je ocigledno usmjereno proti rusije jer brat bratu ko drugi bi slao plin kroz sjeverni tok da se nebi mozda balticke zemlje i poljska prikljucile i prodavali plin kojeg kao sto znamo imaju u "izobilju" i mogli bi potpuno izbaciti ruse iz igre a cijeli svijet danas zna ko stoji iza toga a ko je samo potrcko, sramota za tako "razvijene zemlje", po mom takve stvari je prilicno tesko postici politickim putem ali ovdje mirisi na ucijenu

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
22:33 05.04.2019.

Ništa neobično. Ako amerima ne ide niz dlaku onda niš ne valja. Do kada? Zato će Rvatine na brzake izgraditi terminal za ukapljeni i naravno prodavat će ga po vrlo popularnim cijenama. Pitanje je komu i za koje novce? Samo da opet ne plati napaćeni i obespravljeni radni narod.

Avatar kakomijetakomije
kakomijetakomije
22:12 05.04.2019.

tko se raduje skupljem plinu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije