Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imovinske kartice

Nova EK puna siromaha, Mimica jedan od bogatijih

Neven Mimica
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
1/2
27.09.2014.
u 16:52

Što ima Mimica: Dvjesto dionica Badela 1862 vrijednih 340,18 eura i 69 dionica HT-a u vrijednosti 1429,80 eura, citroen xsaru picasso i volvo

Sva sreća što će primati plaću od 20 tisuća eura mjesečno jer će – sudeći po imovinskim karticama – novu Europsku komisiju činiti siromah do siromaha. Od 27 kandidata za mjesto povjerenika u novoj Komisiji pod vodstvom Jean-Claudea Junckera, više od njih polovice nema ništa – ni dionice, ni ušteđevine, ni nekretnine, pa čak ni oni čija buduća zaduženja uključuju brigu za europski novac, poput kandidata za povjerenika za ekonomske i financije poslove Francuza Pierrea Moscovicija ili Dankinje zadužene za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Svi zajedno “jedva” su skupili dva milijuna eura. U takvoj konstelaciji hrvatski kandidat Neven Mimica čak je jedan od bogatijih – uz 200 dionica Badela 1862 vrijednih 340,18 eura te 69 dionica HT-a u vrijednosti 1429,80 eura, Mimica je naveo da posjeduje dva automobila, citroen xsaru picasso iz 2004. i volvo XC60 iz 2014. te tisuću četvornih metara građevinskog zemljišta. Supruga Branka je, piše, nezaposlena.

Mimica je jedan od rijetkih – uz Slovenku Alenku Bratušek, koji je naveo svoj vozni park. Bratušek pak vozi mercedes A klase iz 2010. i ima pola negrađevinskog zemljišta površine tisuću četvornih metara.

Među najbogatijim je kandidatima Španjolac Miguel Arias Cañete, s dionicama u vrijednosti više od 600 tisuća eura, kojemu je Juncker namijenio sektor energije, potom Nijemac Günther Oettinger s dionicama vrijednim 510.000 eura te Belgijka Marianne Thyssen.

Među kandidatima za povjerenike koji su naveli da nemaju imovine, osim obiteljskog doma, što nisu morali isticati, su Federica Mogherini, Frans Timmermans te “šefica zajedničkog tržišta” Elzbieta Bienkowska. Britanac Jonathan Hill, koji bi trebao upravljati financijskim sektorom, naveo je pak da ima tek “nekih udjela u fondovima”.

Iako je Juncker izjavio da je transparentnost obveza nove Komisije, pristup prema imovini neobvezan je. Kandidati su morali objaviti imovinu u svrhu sprečavanja sukoba interesa, stoga su, vjeruje se, bankovni računi većinom tajni. Kazne za neobjavljivanje imovine ne postoje, no povjerenici će se naći u problemima ako se otkrije da posjeduju nešto što bi ih moglo dovesti u sukob interesa. Šef Komisije Juncker svoju imovinsku karticu nije objavio .

Komentara 15

Avatar alien79
alien79
16:55 27.09.2014.

Bagra...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:00 27.09.2014.

Titanic tone, ali glavno da je "mali od kužine" zbrinut.

SE
sestrićna
18:14 27.09.2014.

to su inače socijalono osjetljivi ex komunsiti..neije teško zamisliti koliko je ima maršal ako ovakvi imaju milijune..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije