Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nova afera u Požegi: 'Ovih sedam tvrtki trebaju dobit' posao'

– Moramo poslati poruku da oni koji su korektni i koji su uz grad i gradonačelnika da će im biti slatko, a ako seru, izmišljaju – neće – izjavio je to HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić
12. siječnja 2021. u 23:05 76 komentara 16339 prikaza
Zagreb: Darko Puljašić komentirao je skidanje imuniteta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U travnju prošle godine Uskoku su predane snimke razgovora HDZ-ova gradonačelnika Požege Darka Puljašića koji je inače već optužen za subvencijsku prevaru i nekadašnjeg direktora požeškog Komunalca Josipa Viteza kojem je diktirao tko sve mora dobiti koje poslove. Vitez je odbio sudjelovanje u namještanju poslova, a onda je pred Božić smijenjen.

Željko Komšić i Čedomir Jovanović posjetili Mostar prije lokalnih izbora U TEŠKOM STANJU Čedomir Jovanović u bolnici: 'Trpi jezive bolove, prima morfij. Ne podcjenjujte koronu'

– Moramo poslati poruku da oni koji su korektni i koji su uz grad i gradonačelnika da će im biti slatko, a ako seru, izmišljaju – neće –izjavio je to HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić na jednoj od snimci koje su ustupljene i 24sata.

Snimke su nastale u siječnju prošle godine. Fond za zaštitu okoliša trebao je raspisati natječaj kojim sufinancira energetsku obnovu višestambenih zgrada. Komunalac je trebao prirediti papire i proveo je anketu o zgradama, a onda je direktor Vitez pozvan u ured dogradonačelnika Marija Pilona. 

– Ono što smo dogovorili gradonačelnik i ja jest da taj posao podijelimo na firme koje mogu raditi. Sjeli smo prošli tjedan i odlučili. Oni će projektirati, a mi dogovaramo sve kompletno – kaže dogradonačelnik Pilon direktoru Komunalca. Pa nabraja kojih sedam tvrtki trebalo bi dobiti posao, a spominje i one koje nikako ne bi trebale biti izabrane. 

Izgradnja u Podbrežju ŽIVNULO TRŽIŠTE NEKRETNINA Kvadrat u Zagrebu 2000 €, evo na što kupci najviše obraćaju pozornost

– Ali to je namještanje poslova – kaže Vitez i upozorava na Pravilnik o financijskim korekcijama EU koji propisuje povrat novca ako se otkriju muljaže. 

– Nisu to javni natječaji, to je bagatelna nabava. Njima ćeš poslati poziv, oni će osigurati još dvije ponude, od kojih će njihova biti najjeftinija. Ti odlučuješ o tome po zakonu. Ti si čist, ne može ti nitko ništa reći da nisi radio po zakonu – objašnjava Pilon i govori da će jedna tvrtka raditi projektiranje za pet zgrada, druga za drugih pet i tako dalje. Sve su one trebale proći po najvišim cijenama za projektiranje i certificiranje po kvadratu. Vitez je ustrajno odbijao sudjelovati u muljaži, a onda mu je Pilon kazao da je iznevjerio njihovo povjerenje.

– Prevario si me kao kolegu i prijatelja, prevario si i gradonačelnika. Ne želiš se ni učlaniti u HDZ iako si obećao i nisi napravio, peti put te pitam, obećao si ovo, obećao ono i nisi ispunio. Pa kako ti misliš napredovati u sustavu? – pitao je Pilon povišenim tonom. Vitez mu odgovara: “Po PS-u (pravila službe, op.a.)”.

Volonteri i dalje kuhaju u Petrinji, a obroke isporučuje i Pleter DIO KUHARA VOLONTERA ĆE OSTATI 'Najprije sam kuhala kod kuće, za društvo iz ulice. Probala sam hranu ovdje, jako je fina'

Ubrzo je uslijedio poziv gradonačelnika Puljašića. Između ostalog, Vitez ga u razgovoru upozorava da neće biti dovoljno novca iz Fonda za svih 38 zgrada pa će onda ljudi platiti skuplje projektiranje, a neće dobiti sufinanciranja. 

– Pa neka plate, ja sam dva prozora platio 5000 kuna, a njima će uz sufinanciranje cijela stolarija biti za 3000 kuna – kaže Puljašić. 

Iako mu je na kraju zaprijetio da će biti posljedica ako ne posluša, Vitez nije pristao pa se u javni poziv, osim tvrtki koje su bile izabrane, ubacilo još devet, od čega po jedna iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Našica. Procijenjena vrijednost nabave bila je 2,3 milijuna kuna koje su trebale dobiti unaprijed odabrane tvrtke, ali s konkurencijom je konačna cijena projektiranja obnove bila 560.000 kuna jeftinija od procijenjene. 

 

 

 

 

STRAŠNA NESREĆA NA AUTOCESTI ZA SISAK
Jurećim BMW-om zabio se u naplatnu postaju i usmrtio djelatnika HAC-a
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • youme123456:

    daj mi 100 hdz-ovaca i opljačkat ću cijeli svijet : napoleon bonaparte

  • Ostanite_doma:

    Pa ti daj glas HDZ-u, ili SDP-u, privatizirali državu uz vašu pomoć, njihovi rade a moji ne rade, ni ja, za državu. Jebes takvu državu

  • uvijekje:

    nikad više korupcije i lopovluka, plenki im je pokazao put...