Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIMKE PREDANE USKOKU

Nova afera u Požegi: 'Ovih sedam tvrtki trebaju dobit' posao'

Zagreb: Darko Puljašić komentirao je skidanje imuniteta
Patrik Macek/PIXSELL
12.01.2021.
u 23:05

– Moramo poslati poruku da oni koji su korektni i koji su uz grad i gradonačelnika da će im biti slatko, a ako seru, izmišljaju – neće – izjavio je to HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić

U travnju prošle godine Uskoku su predane snimke razgovora HDZ-ova gradonačelnika Požege Darka Puljašića koji je inače već optužen za subvencijsku prevaru i nekadašnjeg direktora požeškog Komunalca Josipa Viteza kojem je diktirao tko sve mora dobiti koje poslove. Vitez je odbio sudjelovanje u namještanju poslova, a onda je pred Božić smijenjen.

– Moramo poslati poruku da oni koji su korektni i koji su uz grad i gradonačelnika da će im biti slatko, a ako seru, izmišljaju – neće –izjavio je to HDZ-ov gradonačelnik Požege Darko Puljašić na jednoj od snimci koje su ustupljene i 24sata.

Snimke su nastale u siječnju prošle godine. Fond za zaštitu okoliša trebao je raspisati natječaj kojim sufinancira energetsku obnovu višestambenih zgrada. Komunalac je trebao prirediti papire i proveo je anketu o zgradama, a onda je direktor Vitez pozvan u ured dogradonačelnika Marija Pilona. 

– Ono što smo dogovorili gradonačelnik i ja jest da taj posao podijelimo na firme koje mogu raditi. Sjeli smo prošli tjedan i odlučili. Oni će projektirati, a mi dogovaramo sve kompletno – kaže dogradonačelnik Pilon direktoru Komunalca. Pa nabraja kojih sedam tvrtki trebalo bi dobiti posao, a spominje i one koje nikako ne bi trebale biti izabrane. 

– Ali to je namještanje poslova – kaže Vitez i upozorava na Pravilnik o financijskim korekcijama EU koji propisuje povrat novca ako se otkriju muljaže. 

– Nisu to javni natječaji, to je bagatelna nabava. Njima ćeš poslati poziv, oni će osigurati još dvije ponude, od kojih će njihova biti najjeftinija. Ti odlučuješ o tome po zakonu. Ti si čist, ne može ti nitko ništa reći da nisi radio po zakonu – objašnjava Pilon i govori da će jedna tvrtka raditi projektiranje za pet zgrada, druga za drugih pet i tako dalje. Sve su one trebale proći po najvišim cijenama za projektiranje i certificiranje po kvadratu. Vitez je ustrajno odbijao sudjelovati u muljaži, a onda mu je Pilon kazao da je iznevjerio njihovo povjerenje.

– Prevario si me kao kolegu i prijatelja, prevario si i gradonačelnika. Ne želiš se ni učlaniti u HDZ iako si obećao i nisi napravio, peti put te pitam, obećao si ovo, obećao ono i nisi ispunio. Pa kako ti misliš napredovati u sustavu? – pitao je Pilon povišenim tonom. Vitez mu odgovara: “Po PS-u (pravila službe, op.a.)”.

Ubrzo je uslijedio poziv gradonačelnika Puljašića. Između ostalog, Vitez ga u razgovoru upozorava da neće biti dovoljno novca iz Fonda za svih 38 zgrada pa će onda ljudi platiti skuplje projektiranje, a neće dobiti sufinanciranja. 

– Pa neka plate, ja sam dva prozora platio 5000 kuna, a njima će uz sufinanciranje cijela stolarija biti za 3000 kuna – kaže Puljašić. 

Iako mu je na kraju zaprijetio da će biti posljedica ako ne posluša, Vitez nije pristao pa se u javni poziv, osim tvrtki koje su bile izabrane, ubacilo još devet, od čega po jedna iz Zagreba, Osijeka, Slavonskog Broda i Našica. Procijenjena vrijednost nabave bila je 2,3 milijuna kuna koje su trebale dobiti unaprijed odabrane tvrtke, ali s konkurencijom je konačna cijena projektiranja obnove bila 560.000 kuna jeftinija od procijenjene. 

 

 

 

 

Komentara 71

YO
youme123456
00:18 13.01.2021.

daj mi 100 hdz-ovaca i opljačkat ću cijeli svijet : napoleon bonaparte

OD
Ostanite_doma
23:31 12.01.2021.

Pa ti daj glas HDZ-u, ili SDP-u, privatizirali državu uz vašu pomoć, njihovi rade a moji ne rade, ni ja, za državu. Jebes takvu državu

UV
uvijekje
00:03 13.01.2021.

nikad više korupcije i lopovluka, plenki im je pokazao put...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije