Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Norveški general: 'Rusi blizu 180.000 mrtvih i ranjenih, Ukrajinci više od 100.000'

Ukrainian servicemen attend a joint drills near the border with Belarus near Chornobyl
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/4
22.01.2023.
u 20:51

Načelnik oružanih snaga Eirik Kristoffersen iznio je brojke o gubicima ruskih i ukrajinskih snaga, a dotaknuo je i pitanje slanja tenkova. Činjenica ostaje da Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima

"Ruski gubici su blizu 180.000 poginulih i ranjenih vojnika", izjavio je načelnik glavnog stožera norveških oružanih snaga Eirik Kristoffersen u razgovoru za mrežu TV2, ne navodeći odakle su ti podaci. Norveška, koja ima granicu s Rusijom, članica je NATO-a od njegova osnutka 1949. "Ukrajinski gubici su vjerojatno više od 100.000 mrtvih i ranjenih. Uz to, Ukrajina ima oko 30.000 poginulih civila u tom strašnom ratu", dodao je norveški general. Rusija i Ukrajina već mjesecima nisu objavile pouzdane podatke o svojim gubicima.

U studenom je načelnik združenog stožera američke vojske Mark Milley rekao da ruska vojska ima više od 100.000 mrtvih i ranjenih i da je na ukrajinskoj strani "vjerojatno" slično stanje. Ti se brojevi ne mogu provjeriti iz neovisnog izvora.

Foto: Reuters/PIXSELL

Unatoč teškim gubitcima, "Rusija je kadra nastaviti (ovaj rat) još dugo", rekao je norveški general u nedjelju, uz napomenu da Moskva raspolaže mobilizacijskim i kapacitetima u proizvodnji oružja. "Najviše zabrinjava hoće li Ukrajina moći zadržati ruske zračne snage izvan rata" pošto ih je sve dosad držala po strani "zahvaljujući svojoj protuzračnoj obrani".

U ruskim napadima zadnjih mjeseci uglavnom su korištene rakete dugog dometa. Norveški general je ujedno pozvao da se Ukrajini čim prije pošalju borbeni tenkovi, s čime je dosad najviše otezala Njemačka. "Budu li tijekom zime prešli u ofenzivu, trebaju im čim prije", rekao je Eirik Kristoffersen za TV2. Unatoč žurnim pozivima Ukrajine i niza europskih zemalja, Berlin je u petak odbio poslati Kijevu svoje tenkove Leopard. Takve tenkove imaju i neke druge europske zemlje, pa tako i Norveška, ali za njihovu dopremu Ukrajini u načelu je potrebno njemačko odobrenje.

>> VIDEO: S Murtera pod okriljem noći nestala zaplijenjena jahta Putinove prijateljice: 'Na njezin vez usidrili isti model broda'

Komentara 9

Avatar Dzambo1
Dzambo1
00:39 23.01.2023.

Tak se ''izvjestavalo'' za vrijeme Vijetnamskog rata kad su Genareli tada trazili jos vojnika svojih da se prebace u Vijetnam a za ''razlog'' su naveli da moraju imat najmanje 5-1 u njihovu korist ili cak vise da bi dobili ratt u Vijetnamu i jos usput Generali su redovno izvjestavali svoju tadasnju vlast o gubicima Vijetnamaca (Viet-konga) i tak je to islo i kad su trazili jos i jos vojnika ''i da se sve vise gubitci Vietkonga povecavaju i ''onaj'' koji je ''zabiljezio'' svaki put koliki su gubitci neprijatelja tada im je pred kraj fino rekao da po njihovom racunjanu koliko je Viet kong ima vojnika na pocetku te ''guzve'' tamo, da do sad su svi izginuli i da nemaju vise vojnika JER njihovo prikazivanje tih brojeva dolazi se do tog rezultata....povijest ''racunanja'' se izgleda ponavlja....

VO
Vookov
19:45 23.01.2023.

Za sve ratne žrtve je krivac jedna osoba - Vladolf Putler.

DU
Deleted user
09:05 23.01.2023.

Rusi ginu ko muhe dok se mali iskompleksirani fašistički kepac zakopao u najdublji bunker negdje u Sibiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije