Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE MEHANIZMA AUTOFAGIJE

Japanac Ohsumi dobitnik Nobelove nagrade za medicinu

Yoshinori Ohsumi
Foto: Reuters/PIXSELL
03.10.2016.
u 11:59

Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu prvi je put dodijeljena 1901.

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobio je Yoshinori Ohsumi za otkriće mehanizma autofagije, temeljnog procesa kojim se razgrađuju stanične komponente, objavila je u ponedjeljak Nobelova skupština na institutu Karolinska u Stockholmu. 

Njegovo otkriće početkom 1990-ih otvorilo je put razumijevanju procesa kojim stanica ''reciklira'' svoj sadržaj i važnosti autofagije u mnogim fiziološkim procesima poput prilagodbe na izgladnjivanje na staničnoj razini i odgovora na infekciju. Mutacije gena koji reguliraju autofagiju mogu izazvati bolesti, a proces autofagije uključen je u nekoliko stanja poput karcinoma ili neuroloških bolesti.

Ohsumi je rođen 1945. u Japanu i doktorirao je 1974. na sveučilištu u Tokiju. Na tom sveučilištu 1988. uspostavio je i znanstveni istraživački tim. Od 2009. predavač je na tokijskom institutu za tehnologiju.

Objavom Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu započeo je tjedan u kojem će se dodijeliti i Nobelova nagrada za fiziku, kemiju te za mir u petak. Nobelova nagrada za književnost bit će objavljena 13. listopada, a za ekonomiju sljedeći ponedjeljak. 

Ovogodišnje nagrade, koje se dodjeljuju iz fondacije švedskog industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), izumitelja dinamita, iznose osam milijuna švedskih kruna (6,23 milijuna kuna).

Nobelova nagrada za fiziologiju i medicinu prvi je put dodijeljena 1901.

Prošle su godine nagradu dobili Irac William C Campbell, Japanac Satoshi Omura i Kinez Youyou Tu za razvoj liječenja za razorne parazitske bolesti koje pogađaju milijune najsiromašnijih u svijetu.

Nagrade se uručuju 10. prosinca na obljetnicu Nobelove smrti.

>> Nobelova nagrada fizičarima koji su otkrili da neutrini imaju masu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije