Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOBEL ZA EKONOMIJU

Nagrada koautoru hit-udžbenika o ekonomiji, ali Nobela je dobio zbog - klimatskih promjena

William Nordhaus i Paul Romer
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
08.10.2018.
u 12:14

Nagrađeni su za svoj rad na "dugoročnom održivom rastu globalnog gospodarstva"

Američki ekonomisti William Nordhaus i Paul Romer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za svoj rad na "dugoročnom održivom rastu globalnog gospodarstva", objavila je u ponedjeljak Švedska kraljevska akademija znanosti.

Nordhaus je stvorio model koji pomaže u razumijevanju interakcije između ekonomije i klimatskih promjena.

"Istraživanja Williama Nordhausa pokazuju kako ekonomske aktivnosti utječu na temeljnu kemiju i fiziku te rezultiraju klimatskim promjenama", objavila je Akademija.

Romerova istraživanja tehnološkog napretka ukazuju na to kako akumulacija ideja stvara dugoročni ekonomski rast.

U dugoj i uglednoj karijeri Nordhaus je poznat i kao koautor jednog od najpopularnijih udžbenika o ekonomiji. Ekonomija Paula Samuelsona (također Nobelovog laureata) i Williama Nordhausa hvaljena je među studentima zbog pristupačnog i zanimljivog stila, a udžbenik je doživio 19 izdanja i preveden je na 17 jezika.

No, rad koji je bio presudan za Nobelovu nagradu ipak je Nordhausov rad na istraživanju globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. O čemu je napisao više knjiga: Ekonomija klimatskih promjena (1994.), Ekonomski modeli globalnog zatopljenja (2000, koautor je Joseph Boyer), a najnovija mu je knjiga na tu temu: Klimatski kazino: Rizik, nesigurnost i ekonomija svijeta koji se zagrijava. 

Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju uključuje novčani iznos od devet milijuna švedskih kruna (860 tisuća eura), isto kao i nagrade za medicinu, fiziku, kemiju i mir, koje su dodijeljene prošloga tjedna.

Komentara 4

BI
bijelocrveni
13:26 08.10.2018.

Cisto ideoloska nagada. Bolesni ljevicari sami sebi dijele nagrade. Pogledajte samo nobela mir. Nakon 70g. dogovoren mir na korejskom poluotoku, a oni nagradu daju za promicanje americkih "me too" bolestina.

Avatar nekineki
nekineki
12:50 08.10.2018.

nobel za ekonomiju...hahahahaha....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije