Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUSTAVA RADA

Njemačkoj prijeti prometni kolaps: Počinje trodnevni štrajk strojovođa

German train driver union GDL calls for a nation-wide strike
Foto: JANA RODENBUSCH/REUTERS
1/3
09.01.2024.
u 17:50

Sindikat strojovođa GDL je pozvao svoje članove da obustave rad u teretnom prometu od utorka u 18 sati i u prometnome u srijedu u 2 sata

Strojovođe Njemačke željeznice (DB) stupaju u utorak navečer u trodnevni štrajk kojim se želi poslodavca natjerati na ustupke u aktualnim pregovorima o kolektivnom ugovoru. "Ovom štrajku nedostaje legitimnost i zato činimo sve za dobrobit naših korisnika", objasnio je predstavnik poslodavaca DB-a Florian Weh pokretanje zahtjeva za odgodom štrajka pred nadležnim sudovima. On je najavio ponovni skraćeni postupak pred radnim sudom kako bi se postigla odgoda štrajka kojeg DB smatra nerazmjernim. U prvom procesu u ponedjeljak radni sud u Frankfurtu je odbacio zahtjev za odlaganjem štrajka.

Sindikat strojovođa GDL je pozvao svoje članove da obustave rad u teretnom prometu od utorka u 18 sati i u prometnome u srijedu u 2 sata. Štrajk bi trebao trajati do petka u 18 sati.

GDL se od studenog nalazi u pregovorima s DB-om oko povećanja plaća od najmanje 500 eura i skraćenja radnog vremena. Sporno za DB je prije svega skraćenje radnog tjedna na 35 sati uz punu isplatu plaće. Nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu GDL je odbacio kao "neozbiljnu".

VIDEO Masovni prosvjed njemačkih poljoprivrednika: 'Nešto opasno se sprema'

Strojovođe su već dva puta štrajkale tijekom ove runde pregovora, što je u oba slučaja rezultiralo paralizama u prometu. Štrajk strojovođa obuhvaća i zaposlene u gradskim željeznicama diljem Njemačke, što otežava i odlazak na posao za milijune građana.

Institut njemačkog gospodarstva iz Koelna procjenjuje da bi najnoviji štrajk gospodarstvu mogao donijeti nove ogromne gubitke.

"Posebno su pogođene branše koje ovise o željezničkom teretnom prometu poput automobilske, kemijske i teške industrije", stoji u priopćenju instituta.

VEZANI ČLANCI:

Pregovori GDL-a i DB-a već godinama rezultiraju brojnim štrajkovima i ogorčenjem putnika. Promatrači GDL-u zamjeraju da tvrdokorna stajališta prije svega služe profiliranju i dio su borbe za prevlast među sindikatima.

GDL je jedan od manjih sindikata zaposlenih pri željeznici. DB s većim sindikatom EVG u pravilu sklapa kolektivne ugovore bez većih problema i štrajkova.

Ovotjedni trodnevni štrajk se poklapa s tzv. akcijskim tjednom poljoprivrednika, tijekom kojeg su poljoprivredne udruge najavile blokade prometnica diljem zemlje prosvjedujući tako protiv ukidanja subvencija za agrarni dizel, što bi moglo dovesti do potpune paralize prometa u Njemačkoj.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:00 09.01.2024.

najbolje su mi one ekonomske projekcije koje se plasiraju nakon ovih strajkova, kao ono za tri dana gubici uzrokovani strajkom iznose 50 miliona eura a u isto vreme da strajka nije bilo ostvarena dobit bi bila 20 miliona. neradis tri dana i izgubis 50 a da radis zaradis samo 20, ko je tu lud?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije