Naslovnica Vijesti Svijet

Njemački zdravstveni sustav gubi milijardu eura godišnje zbog ruske mafije

Većinom su pogođeni pacijenti koji zahtijevaju intenzivnu njegu, a kojih u Njemačkoj ima 19.000. Zapošljavaju se i nekvalificirani ruski radnici na manju satnicu, a u prijevarama sudjeluju i obitelji pacijenata kako bi zaradile
18. travnja 2016. u 15:45 4 komentara 2178 prikaza
Foto: Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Prevaranti iz Rusije izazivaju trošak njemačkom zdravstvenom sustavu i to u iznosu od milijardu eura godišnje, kako otkriva nedjeljni die Welt.

Većinom su pogođeni pacijenti koji zahtijevaju intenzivnu njegu, a kojih u Njemačkoj ima 19.000. Osiguravatelji za takve pacijente izdvajaju 22.000 eura mjesečno, a vjeruje se da je 1/5 novaca izgubljena zbog ruske mafije.

Zabilježene su tri vrste prijevara:

 • osobe primaju zdravstvenu njegu kod kuće, a plaća je zdravstveno osiguranje
 • naplaćuje se 24-satna njega, a pacijenti se provjeravaju samo dva do tri puta dnevno
 • pacijenti plaćaju usluge kvalificiranih zdravstvenih djelatnika, a dobivaju nekvalificirane ruske asistente.

Njemačka federalna policija već je neko vrijeme svjesna ovog, kako ga nazivaju, organiziranog zločina na visokoj razini.

U nekim slučajevima, pacijenti sudjeluju u prijevari i dijele profit s pružateljima usluga. – Poznato je da postoji euroazijski organizirani kriminal koji ulaže u usluge kućne njege – tvrdi federalna policija.

 | Autor : Pixabay/Sarah Johnson Foto: Pixabay/Sarah Johnson

Stručnjaci i zdravstveni osiguravatelji zahtijevaju više provjera i kontrolu njemačke zdravstvene zaštite. Smatraju da bi odobravanje nenajavljenih inspekcija pomoglo u otkrivanju prijevara.

Inače, njemački zdravstveni sektor često zapošljava rusko osoblje zbog nedostatka radne snage u ovom polju.

>> U riječkoj bolnici 85 posto pacijentica odabralo je medikamentozni pobačaj

>> Vlasnik turističke agencije osumnjičen da je roditelje prevario za 335.000 kuna

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
 • katka-kr:

  pa ovo nije novo...

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  ruska mafija, za koju rade njemački zdravstveni djelatnici, pacijenti...čudo jedno kako je ta mafija jaka. jasno je da osiguravatelji traže način da i dalje imaju iznimno velike profite. sad su našli načina da ruse (opet!) optuže i za ovo. bojim ... prikaži još!jim se da će uskoro rusi biti krivi i za globalno zagrijavanje, suše, poplave, potrese, manje penzije i plaće. divota jedna kako to da recimo apple nije kriv za osiromašenje europskih državljana zbog visokih cijena mobitela. ili samsung, lg, nokia... a europski sudovi su jako revni u kažnjavanju ruskog gazproma zbog 'visokih cijena plina' koje je zaračunavao klijentima. više ni ugovorena cijena nije pravedna, niti zakonita, očito. vidim da je nekima hdz kriv za sve. bio na vlasti ili ne. jučer smo na tv-u vidjeli sanadera. kolko ga god mediji prikazivali kao najveće zlo koje nas je ikad snašlo, ja sam nekako postao mišljenja da je on ipak žrtva. za njegove vladavine plaće su nam porasle kao što nam više nikad u životu neće. i penzije. i kredita se uzelo ko nikad prije ni poslije. i došla svjetska kriza. a za sve je kriv postao sanader, i njegov hdz. pa smo dobili kukuriku lvadu. koja nije napravila ništa, uključen je bio autopilot, što se dogodilo, dogodilo se mimo vlasti. pala cijena nafte, i eto nama statističkog rasta. bez da se išta napravilo, zaokrenulo. a nijemce gledamo ko bogove. a lopovi veći nego cijela europa. ruska mafija je vama neki problem? pa pogledajte američku mafiju, koja ima i vlast, i vojsku, i banke, industriju, sve. uništavaju države, otimaju sve što vrijedi. što su napravili od libije? država bez dolara duga, 50 mlrd keša u bankama. sad su u dugovima, milijardama im upravljaju okupacijske snage, englezi, raspad zemlje je tu, nafte i plina baš i nema, zaustavljeni svi projekti koji su libiju vodili nekud naprijed. npr. veliki vodovod, na kojem su i naše firme radile. gdje su sad? da, rusi su krivi. tko bi drugi.

 • ribaric.tomislav:

  ija ih znam par