Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lex Perković

Njemački zastupnik: Ne mora doći do sankcija protiv Hrvatske

 Gunther Krichbaum
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
08.08.2013.
u 12:43

– Promjenom spomenutog zakona neposredno uoči ulaska u Uniju, Hrvatska je promijenila pravila igre. To je i u Njemačkoj prouzročilo velike iritacije – kaže zastupnik Bundestaga Gunther Krichbaum.

U ekskluzivnom razgovoru za DW zastupnik Bundestaga Gunther Krichbaum odgovara zašto je Europskoj komisiji poslao pismo kojim se požalio na Hrvatsku u kontekstu "lex Perković".

DW: Gospodine Krichbaum, Vi ste nedavno poslali pismo Europskoj komisiji i požalili se da Hrvatska u slučaju "lex Perković" krši važeće europsko pravo. Što ste željeli postići slanjem tog pisma?

Gunther Krichbaum: I Hrvatska mora poštivati pravila igre EU-a i mora poštivati pravila Ugovora o pristupanju Europskoj uniji. Promjenom spomenutog zakona neposredno uoči ulaska u Uniju, Hrvatska je promijenila pravila igre. To je i u Njemačkoj prouzročilo veliko nezadovoljstvo.

Hrvatska je vlada preko "lex Perković" pokušala zaštititi ne samo gospodina Perkovića već i neke druge osobe, koje se u Njemačkoj i u drugim zemljama sumnjiči da su počinili teška kažnjiva djela. To nije u skladu s pravilima Europske unije kad je riječ o uhidbenom nalogu. Zato sam i osobno kritizirao taj postupak hrvatske Vlade i obratio sam se nadležnoj europskoj povjerenici Vivian Reding. Ona je i sama vrlo aktivna s time u vezi i posljednjih je tjedana hrvatsku Vladu vrlo jasno podsjetila na njezine obveze. Svesrdno pozdravljam odlučan nastup Europske komisije. Uvjeren sam da će Hrvatska uskoro početi pridržavati se pravila igre.

Što će se dogoditi nakon 23. kolovoza ako Hrvatska ipak ne počne poštivati pravila igre? Koje sankcije prijete Hrvatskoj ako vlada u Zagrebu ne povuče "lex Perković"?

Ne mora nužno doći do sankcija. Polazim od toga da hrvatska Vlada itekako ima interesa da ne dođe do takvog gubitka ugleda. Važno je da Hrvatska kao najmlađa članica EU-a brzo pronađe svoje mjesto u europskom klubu. Nije riječ ovdje o kažnjavanju Hrvatske! Važno je da hrvatski građani shvate da im članstvo u Europskoj uniji donosi prednosti. A to je moguće postići samo kad se bez iznimke pridržava europskih standarda. Zato i polazim od toga da je i hrvatskoj vladi u interesu da se vrati u krug europskog prava. Sporni zakon što prije treba povući. Nije u interesu Hrvatske da oko ovog pitanja dolazi do novog nezadovoljstva.

Cijeli intervju sa njemačkim zastupnikom pročitajte OVDJE.

>>V. Reding: Do 23. 8. želim rok za ukidanje ‘lex Perković’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije