Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katarina Barley

Njemački SPD: Vladajuća koalicija neće se raspasti zbog izbora čelnika EU

Katarina Barley
Foto: Reuters/Pixsell
10.07.2019.
u 13:05

Barley, koja je u svibnju vodila kampanju njemačkih socijaldemokrata na izborima za Europski parlament, kazala je za Deutschlandfunk da ne očekuje da će europarlamentarci iz njezine političke stranke lijeve orijentacije dati potporu Von der Leyen

Vladajuća koalicija njemačke kancelarke Angele Merkel neće se raspasti zbog činjenice da je izbor čelnika Europske unije pao na njemačku ministricu obrane Ursulu van der Leyen, koja bi trebala doći na čelo Europske komisije, kazala je u srijedu visoka dužnosnica Socijaldemokratske stranke (SPD) Katarina Barley.   

No Barley, koja je u svibnju vodila kampanju njemačkih socijaldemokrata na izborima za Europski parlament, kazala je za Deutschlandfunk da ne očekuje da će europarlamentarci iz njezine političke stranke lijeve orijentacije dati potporu Von der Leyen, članici Merkeline konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU), prilikom glasovanja o njezinu izboru u parlamentu.

Von der Leyen, njemačka ministrica obrane i Merkelina bliska suradnica trebala bi dobiti apsolutnu većinu u europskom parlamentu da bi bila izabrana na čelo Komisije i mogla bi naići na otpor u parlamentu, koji je nezadovoljan činjenicom da su europski čelnici prilikom izbora kandidata za čelna mjesta u Europskoj uniji zaobišli kandidate glavnih političkih blokova.

Bivši čelnik SPD-a Sigmar Gabriel nazvao je nominaciju Von der Leyen "aktom političke prijevare bez presedana", a taj je potez ponovno zategnuo odnose unutar koalicije u Berlinu, jer je riječ o savezu Merkelinih konzervativaca i socijaldemokrata koji je već dva puta bio na ivici raspada.

Barley, koja je do lipnja bila njemačka ministrica pravosuđa, kazala je za Deutschlandfunk da se "koalicija u Berlinu neće raspasti oko ovoga".

No referirajući se na socijaldemokratske zastupnike u europskom parlamentu ona je istaknula da je "svih 16 članova kazalo da ne može poduprijeti sam prijedlog (Von der Leyen za predsjednicu Komisije) te da očekuje "da će tako i biti".

Izostanak potpore izboru Von der Leyen vjerojatno bi europsku politiku dovelo u krizu. Tri dana trebalo je europskim čelnicima da iziđu s prijedlogom kandidata koji ima šanse dobiti potporu i njih i parlamenta.

Komentara 1

MM
Marko_M
14:14 10.07.2019.

Ali ce se raspasti na slijedecim izborima u Njemackoj kad AFD pokupi sve glasove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije