Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVONA ZA UZBUNU
Povratak na članak

Radi li Njemačka s Kinom istu grešku kao i s Rusijom? Među poduzetnicima se polako širi nervoza

Prema podacima Njemačke središnje banke, njemački ulagači su u kinesko gospodarstvo investirali oko 90 milijardi eura. Ovu glad za profitom iz Kine njemačka politika potiče još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je tadašnji bavarski premijer Franz Josef Strauss dao do znanja kako "Kinu ne treba mjeriti mjerilima zapadnih demokracija". I ostali njemački političari su bili sličnog, popustljivog stava prema Pekingu.

Komentari 62

ST
stefj
19:34 11.08.2022.

To je tako kada se umjesto proizvodnje i znanosti u EU njegovala i razvijala birokracija i civilno društvo. Pa sada imate činjenicu da se u EU skoro ništa ne isplati proizvoditi, uglavnom radi enormnih birokratskih prepreka i donekle radi visokih poreza... Vidim da to neki zovu pohlepom, ti isti sigurno nikada u životu nisu ništa pokušali napraviti i onda to prodati. To se prije može nazvati preživljavanjem... Nije bez veze EU daleko zaostala za SAD-om i Azijom, postala je na globalnoj karti trećerazredni igrač. Više utjecaja na svjetska kretanja ima jedna Turska od cijele EU... Cijeli svijet može bez EU-a, ne trebaju niti jedan proizvod koji se tu proizvodi, većina ne može niti platiti nešto proizvedeno u EU, a EU ne može bez drugih... To je tako kada ti tvorevinu vodi birokracija u dogovoru s politikom. Onda dobiješ kruh točnih dimenzija koji si jedva možeš priuštiti, gdje ispisani račun i deklaracija vrijede više od samog kruha, ali se zato možeš deklarirati kao neštoseksualac, biti neštomanjinac,, te vjerovati da korištenjem papirnatih slamki spašavaš svijet...

VL
CU
Cuvert
18:55 11.08.2022.

"I ostali njemački političari su bili sličnog, popustljivog stava prema Pekingu." HaHa .Nisu oni bili popustljlivi prema Kini nego im je pohlepa blokirala mozak. Kina- jeftina radna snaga, isto kao i, Rusija- jeftini energenti. A sada bi svoje pohlepne poslovnevne poteze htjeli opravdati "mekim srcem".

VL
OL
olujasviholuja2
19:23 11.08.2022.

Radi enomog profita za vlasnike, zapad preselio proizvodnjuvu Kina, a sad će im se to odbiti u glavu

VL
TH
Thufir
22:29 11.08.2022.

Prije da je sve do sad bilo po onoj: "Brigo moja prijeđi na drugoga". Jeftina radna snaga, nikakve kontrole zagađivanja i slične trice. Proizvedem tamo za 10 $, prodam u EU za 100 $, i još špilam gospona koji vozi Teslu, pa ne zagađuje.

VL
JU
JurajZrinski
21:16 11.08.2022.

Kina i Rusija su dobile priliku izrasti kao ponovne prijetnje iskljucivo zbog te nezasitne pohlepe zapadnih "elita". Da je zapad posteno platio svoje radnike (odnos place radnik-manager u USA 1956. godine je bio 1:8 a danas je 1:580) i zadrzao industriju, te da se na vrijeme pozabavio vlastitom energetskom sigurnoscu baziranom na novim tehnologijama, sve bi bilo drukcije. Ovako smo dobili sve "Made in China" i Europu vezanu pupcanom vrpcom na Rusiju.

VL
DU
Deleted user
19:48 11.08.2022.

Još prije 2 mjeseca pročitao sam na nekom zapadnom portalu jaako zanimljiv razgovor s prvim čovjekom EU u Kini. Tako nekakva funkcija - ne sjećam se točno. Uglavnom, već tada je često spominjan izraz nesigurnost opskrbe, kao već tada razlog da su mnogi zapadni poduzetnici krenuli diverzificirati dio poslovanja iz Kine u neke druge, pa i puno bliže zemlje. To, kao i unutrašnji ekonomski problemi Kine, možda osvijeste EU političare. Da olabave i olakšaju silnu normiranost i propise i svašta nešta još. Pa da se i u EU ponovno počne nešto proizvoditi. Možda se u ovom zlu i nešto pozitivno izrodi u EU, ili će ovakva otići k vragu. Nije li suludo da smo u EU nametnuli proizvodnji silne troškove poslovanja i normiranost, time "otjerali" kapital na istok, a ne uvjetujući ga istovremeno da i on poštuje ista pravila igre (zaštita okoliša i slično)?? Svašta nešta se nanaglo mijenja, pa ako ništa biti će zanimljivo vidjeti na šta će izaći. Nažalost, EU lideri u tome svemu ne djeluju kao ikakvi autoriteti/stručnjaci/vizionari koji bi mogli povesti EU u nešto bolje.

VL
XA
xaron
22:40 11.08.2022.

…Njemačka je investirala u Kinu blizu 90 milijardi € …i to je loše. Amerika je investirala u Kinu 1000 milijardi i to je OK ?

VL
GA
galico
20:13 11.08.2022.

Niti Amerika ništa ne proizvodi .Ne može se napraviti nova Kina. Gdje se to misli naći nekoliko stotina miliona discipliniranih radnika? Nema takvog država..Indija je puno heterogenije društvo iako će sigurno doživjeti određeni skok u razvoju i nemaju resursa..Ovisiti će uvijek o energiji iz uvoza..Koju će većinom dobivati od Rusa

VL
DU
Deleted user
08:24 12.08.2022.

Zašto je Ruska agresija na Ukrajinu pod znakom navodno?

VL
Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:08 12.08.2022.

Bio sam 2010 u jednoj njemačkoj tvornici, koja je otvorila pogon u Kini. Prve godine promet 135 milijuna eura, druge godine 3 milijuna. Godinu dana od otvaranja pogona Kinezi preko puta otvorili tvornicu s istim proizvodima i Nijemci su morali zatvoriti svoju. Sličnu priču sam čuo od menadžera švicarske firme. Nažalost ništa se nije naučilo iz tih primjera, nego se uporno prodavala priča kako kapitalnima svoje tokove. Sad EU nema ni kapital ni proizvodnju, pa se hranimo izjavama jedne Ursule, kako će EU izgraditi tvornicu čipova. Naravno u narednih 10 godina, tko preživi pričat će.

VL
SU
suco
00:34 12.08.2022.

Evropska "djeca" slijeposljede Aameriku. Čudna poslušnost.

VL
DU
Deleted user
23:06 11.08.2022.

ja mislim da se ovdje mjesaju dvije stvari .prvo ulaganja u kinu su se stostruko i vise isplatila ali se nisu naplatiila. sada je vrijeme za naplatu.

VL
Avatar nekakav
nekakav
20:14 11.08.2022.

Baš mi je jako žao svih kolonijalnih velesila, koje su 'ulagale' u rusiju, kinu, indiju, brazil, afriku.. Iz rusije su izvukli tisuće milijardi dolara, svi tzv. ruski tajkuni imaju zapadno državljanstvo, sav svoj novac i dionice drže na zapadu. A A nazivate ih putinovim tajkunima... Svi su nastali za vrijeme jeljcina, koji je teturao pred zapadnim političarima, davao ruske resurse badava. Došao putin, i zaustavio rad rastakanje rusije. Jedino gdje je popustio su bili tajkuni, nije im sve uzeo, kako je trebalo. Nisu tajkuni modenizirali rusko gospodarstvo, već ga pretvorili u sirovinsku bazu zapada. Jel znate da rusi nemaju ni jednu svoju tvornicu tehničkih plinova? Prodali sve zapadu i postali ovisni. Jel to u redu? Zašto zapad ne proda strancima, istoku, bitna poduzeća?

VL
Avatar SileZla
SileZla
19:27 11.08.2022.

Sve vodi tome, kako sam i prognozirao, da se uvedu sankcije i Kini. Politika zapada će doživjeti izolaciju od slobodnog svijeta i totalni fiasko. SAD i saveznici čine 19% svjetskog stanovnišva, a ponašaju se kao Ujedinjeno Kraljevstvo (englezi) u zenitu moći.

VL
RE
realisticki
07:27 12.08.2022.

Što su je to Kina krivo napravila prema Hrvatskoj? Koliko je Hrvatska uložila u Kinu, da se sada moramo pitati, jesmo li pogriješili? Ovakvi članci se nisu pisali dok se je gradio Pelješki most. Žalosno je da iz ovog člankaka i ovh komentara proizlazi, da su američki interesi ispred Hrvatskih i Europskih interesa.

VL
TA
Tajg
06:46 12.08.2022.

Nažalost uvjet ujedinjenja Njemačke bio je pad marke, odobren od susjeda Francuza. Monetarna politika kao i tržišta članica EU nemogu se povezati u jednu valutu, samim tim kao i latinski dinar usuđen je euro na propast. Morgentahlovom metodom okupirana Njemačkaa je planirana kočiti se u bilo kakvom razvoju već od 50 godina ali nažalost sa vladom zelenih utopista sada isključivo ta politika deindustrijalizacije dolazi do izražaja. Nedemokratskim vodstvom EU kao i jačanje moći te organizacije birokracija guši i naciijonalne ustavne zakone i dovodi njih ispod briselskih odluka . Samo uvođenje sankcija EU protiv Rusije bilo je nepromišljeno i naivno i tako smo postali slijepo crijevo na svjetskom tržištu kao i namutno širenje sukoba opet nakon 40tih na evropski dio evroaziskoga kontinenta sa ciljem destabilizacije Europe i slabljenja konkurentnosti na svjetkome tržištu ne samo od imperijalističke USA već i sada od Brix država sa njihovom nadolazećom svjetskom valutom.

VL
TE
Testera
21:44 11.08.2022.

Ma blesavo je bilo uvođenje sankcija najvećoj zemlji svijeta Rusiji koja je prepuna jeftinih resursa. Drugo, Kina je najveći kupac njemačkih automobila, nije SAD i mi bi samo htjeli dobivati od Kine i da oni i dalje kupuju europske aute a s druge strane bi lupali sankcije ali ekonomija funkcionira dvostrano. Nažalost Europa gadno propada.

VL
DU
Deleted user
06:44 12.08.2022.

Ma jasno, trebalo bi ulagati samo u 'meriku i s njom imati trgovinske odnose.

VL
Avatar Bud Humski
Bud Humski
08:14 12.08.2022.

Jos je Lenjin navodno jednom prilikom rekao: "kapitalisti su toliko pohlepni da ce nam jednog dana prodati uze na koje cemo ih objesiti". I kao sto se vidi na slucaju Kine, to se i obistinilo. Zasto placati minimalnu satnicu od 15-ak dolara ili eura u SAD-u ili Europi kad u Kini za te novce dobijes radnika na cijeli dan, i to radnika iz platnog razreda malo jaceg od 'minimalca'! I tako, malo po malo, proizvodnja se preselila u Kinu, energenti dolaze uglavnom iz Rusije i s Bliskog istoka a minerali i druge sirovine iz zemalja u kojima su SAD uspostavili "demokratske" rezime... Za to vrijeme oligarhijska batina poznatija kao SAD cuva mir u svijetu s nekoliko tisuca strateski rasporedjenih nuklearnih glava, preko 800 vojnih baza u preko 130 zemalja svijeta i 15-ak nosaca zrakoplova... dok oligarhija stanca i posudjuje novac, proizvodi viruse pa onda "spasava" covjecanstvo od istih, ili jednostavno po "starom dobrom" obicaju zapocinje ratove sirom svijeta... tek toliko da i vojno-industrijski kompleks ne bi ostao kratkih rukava... A valja negdje i potrositi ono zastarjelo oruzje i zamijeniti ga novim, ubojitijim, sofisticiranijim... Kao eto, svojim kolonijama su "dali" neovisnost, ali budno paze da u njima vlada "demokracija"! I prici polako dolazi kraj... nicija nije gorjela do zore. A posto imperije nikad nisu padale bez borbe, ocekuju nas turbulentna vremena...

VL
DU
Deleted user
13:55 12.08.2022.

kosookim i ne trebaju vise ta ulaganja. dobili su ili drpili zapadu know-how i sad im puca prsluk. ipak imaju jedan problem,kad mi pocnemo oglabati kosti,nema vise love za njihove proizvode,to je jedino kaj ih moze syebati,proizvode a niko ziv ne kupuje

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.