Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporna odluka

Njemačka vlada odlučila da neće zatvarati nuklearke

nuklearke prosvjed
REUTERS/PIXSELL
06.09.2010.
u 10:36

Rad njemačkih nuklearnih elektrana bit će produžen za 8 do 14 godina, prenosi Deutsche Welle.

Njemačkim nuklearnim elektranama više ne prijeti zatvaranje. Vladajuća koalicija postigla je dogovor prema kojem će se produljiti rad nuklearki, i to za 8 do 14 godina, prenosi Deutsche Welle.

Rad starijih nuklearnih elektrana bit će produljen za osam godina, a novijih za četrnaest, što je u prosjeku dvanaest godina dodatno. Iz vladinih krugova navode da će se pod starijim nuklearkama smatrati one koje su sagrađene do 1980. godine, a novijima one nakon 1980. Osim toga, neovisno o produljenju rada elektrana, energetski koncerni Eon, RWE, EnBW i Vattenfall moraju od 2011. godine (u trajanju od šest godina) plaćati poseban porez - 2,3 milijarde eura godišnje. Također moraju plaćati i doprinos za razvoj obnovljivih izvora energije.

Oporba i ekološke udruge oštro su kritizirale odluku vladajućih. Njemačka udruga za obnovljivu energiju (BEE) istaknula je da je  "crno-žuta koalicija pokazala koliko nazaduje u pogledu pitanja energije". Gasnogovornik Greenpeacea također je oštro osudio postignuti dogovor.

Komentara 14

VE
Velikogoričan56
12:55 06.09.2010.

Znaci da i kod njih nije to islo bas glatko, jer opasnost od nuklearki je realna , no zasad nema boljeg rjesenja. Ja mislim da bi mi trebali iskoristiti nas hidropotencijal, a imamo i obaveze u razvoju alternativnih izvora energije, na tome moze raditi i nasa industrija, pa u ukupnoj racunici ipak prolazimo najjeftinije. Na zalost nuklearka je skoro sasvim uvozna tehnologija, tu osim gradjevinarstva skoro da nista ne radimo sami, dakle velik odljev novca. Pokusavam saznati sto je sa serijom hidrocentrala na Savi oko ZG, o tome se prica desetljecima, postoji i dokumentacija, ali ocito gradjevinski lobi stvar baca u ladicu.

MA
Macaktom
12:59 06.09.2010.

pa kod gradnje NE elektrane građevvinski dio i je najveći niti za jedan tip elektrane osim hidro više nemamo zaokružen proizvodni ciklus u nekoj ne tako davnoj prošlosti hrvatske firme su sagradile 70% NE Krško

OB
-obrisani-
14:34 06.09.2010.

06.09.2010. u 13:44h fing je napisao/la: Nuklearna elektrana je jedini izlaz za nas da ne moramo uvozit i struju uza sve drugo. ---------------------------------- Znaš ti koliko košta izgradnja jedne nuklearke ? I eto ti opet idiota iz Varšavske da prave pizdarije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije