Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nikad lakše do posla

Njemačka uvodi nove mjere za radnike iz inozemstva: Što se sve mijenja?

posao
Pixabay/Ilustracija
29.03.2023.
u 11:06

“Semafor-koalicija” se nada kako će ove mjere rezultirati dolaskom do 15.000 kvalificiranih zaposlenika, 25.000 dodatnih radnika sa Zapadnog Balkana, 30.000 zaposlenika koji će raditi kratko vrijeme i do 1.200 pomoćnih sestara godišnje.

U Njemačkoj trenutno ima 1,98 milijuna slobodnih radnih mjesta, što je najveći broj ikad zabilježen. Kako pišu njemački mediji, pozivajući se na izvore iz vladinih krugova, “Semafor-koalicija” sada želi znatno pojednostaviti useljavanje stranih kvalificiranih radnika.

Na dnevnom redu Vlade u srijedu će se naći sljedeće točke, koje će vrlo vjerojatno biti usvojene:

- Imigracija će biti omogućena osobama sa zanimanjem koje je traženo u Njemačkoj i koje imaju najmanje dvije godine radnog iskustva i sveučilišnu ili strukovnu kvalifikaciju

- Neće sve stručne kvalifikacije morati biti priznate u Njemačkoj u budućnosti kako bi se u Njemačkoj moglo raditi pod poštenim uvjetima

- Znanje njemačkog više se ne mora dokazivati ​​na svim područjima

- Pojednostavljen je ulazak u sektor zdravstva i njege, a snižene su i prepreke za njegovatelje

- Dolazak radnika sa Zapadnog Balkana bit će neograničen: do 50.000 ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Kosova, između ostalih, dolazi svake godine u Njemačku

- Pojednostavit će se imigracijski proces za zaposlenike i vježbenike iz inozemstva, a ubrzat će se procedura izdavanja viza.

“Semafor-koalicija” se nada kako će ove mjere rezultirati dolaskom do 15.000 kvalificiranih zaposlenika, 25.000 dodatnih radnika sa Zapadnog Balkana, 30.000 zaposlenika koji će raditi kratko vrijeme i do 1.200 pomoćnih sestara godišnje, piše Fenix Magazin.

Daljnje usavršavanje zaposlenika u Njemačkoj također će biti znatno pojednostavljeno. Posebice treba pružiti podršku osobama koje su u opasnosti od gubitka posla, jer se radni uvjeti mijenjaju. Tijekom usavršavanja isplaćuje se dodatak na kvalifikaciju od 60 do 67 posto neto plaće, neovisno o veličini poduzeća, starosti ili stručnoj spremi zaposlenika.

Video: Suprugu svaki dan kuha po tri obroka i pakira ručak za posao: 'Ti si sramota za feminizam!'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije