Naslovnica Vijesti Hrvatska

Njemačka traži izručenje još trojice hrvatskih udbaša

Stjepan Đureković ubijen je 1983. Zbog sudjelovanja u organizaciji osuđen je Krunoslav Prates, a nedavno su Njemačkoj izručeni Josip Perković i Zdravko Mustač.
28. travnja 2014. u 15:00 162 komentara 33272 prikaza
Josip Perković
Foto: Boris Ščitar
Pogledajte galeriju 1/2

U vezi s kaznenim postupkom koji se vodi u Njemačkoj zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Hrvatsku su, navodno, stigla još tri uhidbena naloga. U krugovima koji su osobito zainteresirani za taj proces proširila se informacija da se, nakon što su izručeni Josip Perković i Zdravko Mustač, traži izručenje još trojice udbaša.

Konkretno se spominju imena djelatnika tajne službe u bivšoj državi Miše Deverića, Franje Vugrinca i Gorana Ljubičića.

Nema službene potvrde

Službenu potvrdu te informacije tijekom vikenda bilo je nemoguće dobiti. Tek nam je Petar Pavković, odvjetnik Miše Deverića rekao da i on ima informaciju o uhidbenim nalozima, ali također neslužbenu.

Budući da se ova imena do sada nisu (barem ne u široj javnosti) spominjala u vezi sa slučajem Đureković, pitali smo je li moguće da se spomenutu trojicu traži zbog eventualnog Perkovićeva (ili Mustačeva) iskaza, budući da su njih dvojica već u rukama njemačkog pravosuđa. Pavković, međutim, to u potpunosti odbacuje i skloniji je tezi da bi se, ako se pokaže da su uhidbeni nalozi doista podneseni, moglo biti riječ o progonu cijele hijerarhijske strukture bivše tajne službe koja je bila aktualna 1983. godine, kada je likvidiran Stjepan Đureković.

Riječ je o ljudima koji su neposredno radili na špijuniranju Đurekovića

Prema pisanju Bože Vukušića, koji je do osamostaljenja Hrvatske živio u Njemačkoj i tamo počinio i djelo zbog kojeg je bio u zatvoru, a po dolasku u Hrvatsku dobio ekskluzivni pristup arhivima tajnih službi, riječ je o ljudima koji su neposredno radili na špijuniranju hrvatskog emigranta Đurekovića.

Po Vukušićevim informacijama, Franjo Vugrinec je bio načelnik zagrebačke Udbe, Mišo Deverić je bio načelnik II. odjela (zaduženog za emigraciju), a Goran Ljubičić je bio operativac u II. odjelu.

U to vrijeme je Josip Perković, kojega se prvog izručilo po europskom uhidbenom nalogu radi ovoga slučaja, bio načelnik II. odjela na razini Službe državne sigurnosti Hrvatske, a Zdravko Mustač bio je šef cijele Službe.

>>Mustač predan njemačkim vlastima. Bez lisica doveden do zrakoplova

>>Ekskluzivno: Prvi intervju Krunoslava Pratesa iz zatvora

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar gospar
  gospar:

  Njemacka zapocinje Hrvatsku lustraciju.Danke Deutschland.

 • Avatar Topgen
  Topgen:

  Danke Deutschland. Sto bi mi bez vas ?

 • Avatar Vuglec
  Vuglec:

  Bravo Njemačka da nema vas nikada oni u Hrvatskoj ne bi bili suđeni.