Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
invazija navela na razmišljanje

Vraća li se opća vojna obveza u Njemačkoj? Ne bi bila ograničena samo na njemačku vojsku

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
03.03.2022.
u 13:05

Povjerenica Bundestaga za Bundeswehr Eva Högl ocijenila je kako rasprava o vojnoj obvezi u ovom trenutku "ne vodi ničemu"

U Njemačkoj se u sklopu reakcije na rat u Ukrajini razvila rasprava o mogućem ponovnom uvođenju opće vojne obveze.

– Opća vojna obveza ne bi samo bila ograničena na služenje u sklopu Bundeswehra, nego i u specijalnom sektoru i tehničkoj zaštiti –  rekao je potpredsjednik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU) Carsten Linnemann za dnevnik Hamburger Morgenpost od četvrtka.

On smatra da bi ponovno uvođenje vojnog roka "pojačalo izdrživost društva u izuzetno teškim trenucima".

Njegov stranački kolega i donedavni član predsjedništva CDU Johann Wadephul smatra da bi vojnu obvezu trebalo povezati s "financijskim povlasticama" poput određenog uračunavanja vremena provedenog na služenju vojne obveze u godine staža po ugledu na nekadašnju praksu da se vrijeme provedenom na vojnom roku računalo u staž, ali ne u punom obujmu.

– Bundeswehr mora opet biti pojačano uključen u društvo – smatra Wadephul.

Ponovnom uvođenju vojne obveze, koja je ukinuta 2011., protivi se ministrica obrane i političarka vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Christine Lambrecht koja smatra kako ovog trenutka takva rasprava nikome ne koristi i da postoje pravne prepreke poput, primjerice, mijenjanja ustava.

I povjerenica Bundestaga za Bundeswehr Eva Högl ocijenila je kako rasprava o vojnoj obvezi u ovom trenutku "ne vodi ničemu".

General Eberhard Zorn, glavni inspektor Bundestaga, što odgovara položaju zapovjednika oružanih snaga, smatra da vojna obveza ne može odgovoriti na moderne obrambene izazove.

– Za borbu u kibernetičkom prostoru vojni obveznici u potpunosti su neprikladni. Nama su potrebni dobro obučeni, visoko specijalizirani pojedinci kako bi odgovorili na što širi spektar novih izazova – rekao je Zorn.

On je, osim toga, ukazao na to da odluku o ponovnom uvođenju vojne obveze nije moguće donijeti "na brzinu".

Protiv vojne obveze i vladajuća je Liberalno-demokratska stranka (FDP), koja smatra kako ovaj prijedlog nije u duhu vremena.

– Potpuno je nerazumljivo da demokršćani sada iz ladice izvlače ideju o vojnoj obvezi. Nakon dvije godine pandemijskih ograničenja posljednje što mladima treba jest još jedno miješanje države u njihov život – rekla je ministrica obrazovanja Bettina Stark-Watzinger (FDP) ocijenivši da postoji dovoljan broj dobrovoljnih ročnika Bundeswehra.

Njemačka je nedavno najavila znatno povećanje vojnog proračuna i dodatna ulaganja u Bundeswehr.

VIDEO Supruga mu poginula u bombardiranju: "Nadam se da je u raju"

Komentara 7

TA
TaxiTeheran
14:01 03.03.2022.

Osvijestili se napokon,a?

Avatar DoljePutin
DoljePutin
13:59 03.03.2022.

njemačka ima 83000 vojnika 200 tenkova,600 aviona,a rusija 1,7 milijuna vojnika,65000 tenkova i 6700 aviona. zabrijali ti nijemci da je danas 1941 pa krecu u barbarosu. od ruske vojske je jaca samo americka. niti jedna druga.

Avatar Croatino
Croatino
13:15 03.03.2022.

Mislim da za karakter mladog covjeka nebi biko lose imati vojni rok od najmanje 6 mjeseci da se nauce osnovne stvari vojnistva. Neki bi prvi put u zivotu imali neki red i naucili se malo civilizacije i pristojnosti. To vriejdi i za zenski spol.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije