Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačka: Otkazane stotine letova zbog štrajka sigurnosnog osoblja

Sigurnosno osoblje u zračnim lukama planira jednodnevni štrajk u svrhu pritiska uoči pregovora o plaćama s udrugom poslodavaca sljedeći tjedan.
15. siječnja 2019. u 09:35 4 komentara 199 prikaza
Zračna luka Frankfurt
Foto: Reuters/PIXSELL

Letovi za desetke tisuća putnika otkazani su u utorak zbog štrajka osam njemačkih zračnih luka, uključujući najveću u Frankfurtu. Sigurnosno osoblje u zračnim lukama planira jednodnevni štrajk u svrhu pritiska uoči pregovora o plaćama s udrugom poslodavaca sljedeći tjedan.

Croatia Airlines Presuda Vrhovni sud potvrdio da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit, ali zbog drugog razloga

Udruga zračnih luka ADV upozorila je da će štrajk izgleda "paralizirati" njemačku zrakoplovnu mrežu te pogoditi najmanje 220.000 putnika.

Štrajk je počeo u zračnim lukama u Hamburgu, Hanoveru i Bremenu u ponoć na utorak, potvrdio je sindikat Verdi, a trajat će cijeli dan. Sigurnosno osoblje u frankfurtskoj zračnoj luci počelo je sa štrajkom upozorenja u 2 sata ujutro (1 sat GMT). Ondje je zaposleno 5000 pripadnika sigurnosnog osoblja, a očekuje se da će u utorak štrajkati do 20 sati navečer.

Zračne luke - Ovo su najveći aerodromi na svijetu

Samo u Frankfurtu prema podacima operatera zračne luke zrakoplovne tvrtke otkazale su 570 od planiranih 1200 dolazaka i odlazaka u utorak.

Njemačka zrakoplovna tvrtka Lufthansa morala je otkazati 400 od svojih 640 veza u Frankfurtu kao i 100 od 630 letova u Muenchen i iz njega.

Ryanair Štrajk u Ryanairu Bez letova ostalo 55.000 putnika, u Hrvatskoj 1350

Upravitelj zračne luke Fraport upozorio je putnike da ponovno razmisle o svojim putnim planovima.

Štrajkovi se u različita vremena očekuju i u Dresdenu, Muenchenu, Leipzigu/Halleu i Erfurtu. Poslodavci kritiziraju štrajk kao bezrazložan i ponavljaju da su spremni na nove pregovore o plaćama koji bi trebali početi sljedeći jedan u Berlinu. 

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • miroslav.petkovic.7564:

    Iu Njemac se osjeca kriza! Nije ni ona kao nekad.Vrjeme blagostanja prolazi. Ali za razliku drugi zemalja dobro je.Bit ce sve vise zuti prsluka.