Naslovnica Vijesti Svijet

Bez letova ostalo 55.000 putnika, u Hrvatskoj 1350

Piloti zahtijevaju da se na njih odnosi radno zakonodavstvo zemalja u kojima rade, a ne Irske u kojoj je sjedište kompanije
10. kolovoza 2018. u 19:45 10 komentara 1139 prikaza
Ryanair
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog štrajka pilota Ryanaira danas je otkazano oko 400 letova te najveće europske niskobudžetne aviokompanije.

Albin Hotić Otkazano osam letova Ipak štrajk, ali u Ryanairu

Prebačeni na druge letove

Tim jednodnevnim štrajkom usred ljetne turističke sezone bilo je pogođeno oko 55.000 putnika. Štrajkali su piloti Ryanaira u Njemačkoj, Švedskoj, Irskoj, Belgiji i Nizozemskoj. Iz aviokompanije su već bili najavili da će zbog štrajka pilota biti otkazano 250 letova iz i za Njemačku, 104 leta za i iz Belgije, 42 leta za i iz Švedske i Irske te 22 leta iz i za Nizozemsku. U Hrvatskoj je zbog tog štrajka bilo otkazano osam Ryanairovih letova, i to šest za i iz Pule te dva iz i za Zadar. To je pogodilo oko 1350 putnika.

Iz uprave Ryanaira danas su poručili da je većina tih putnika prebačena na druge letove te aviokompanije. Kazali su i da se 85 posto njihovih letova odvijalo prema uobičajenom planu.

Štrajk u Ryanairu TRAJE 24 SATA Otkazano na stotine letova: Počeo najveći štrajk pilota u povijesti Ryanaira

Irska zrakoplovna tvrtka uspjela je spriječiti krajem prošle godine štrajkove svojih zaposlenika diljem Europe nakon što je priznala sindikalno organiziranje prvi put u svojoj 30-godišnjoj povijesti.

No od tada je došlo do prosvjeda zbog pregovora o kolektivnim ugovorima.

Tako je, primjerice, oko 300 Ryanairovih letova otkazano u srpnju kada su kabinske posade u Belgiji, Portugalu i Španjolskoj organizirale dvodnevni štrajk. Današnji štrajk pilota u pet zemalja tako je najveći štrajk dosad u Ryanairu.

Croatia Airlines - predstavnici uprave i sindikata Sindikat: Ispunili smo sve pretpostavke kako bi štrajk u Croatia Airlinesu bio zakonit

Odgovorni za štetu

A ti piloti žele da se na njih odnosi radno zakonodavstvo zemalja u kojima rade, a ne Irske u kojoj je sjedište kompanije. Traže veće plaće i bolje uvjete rada.

U upravi tvrtke za štrajk svojih pilota kazali su da je žalostan i neopravdan čin navodeći da su njihovi piloti plaćeni bolje nego njihovi kolege iz drugih niskobudžetnih aviotvrtki. Iako su iz Ryanaira tvrdili da je štrajk izvanredni događaj i da zbog toga ne moraju putnicima plaćati kompenzaciju, Agencija za civilno zrakoplovstvo ipak je upozorila da je u slučaju štrajkova aviokompanija odgovorna za naknadu štete.

Britanci proširuju Heathrow, a ovo je sedam najvećih aerodroma svijeta

Ryanair
1 / 12
Britanski zastupnici su u ponedjeljak navečer odobrili izgradnju treće uzletno-sletne staze u londonskoj zračnoj luci Heathrowu, najvećoj u Europi po broju putnika, nakon žustre rasprave koja bi mogla dobiti sudski epilog.
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Max65:

    Visegodisnje skolovanje za koje buduci piloti uzimaju kredite od cca 100.000 eura ( pa i vise ) treba dugogodisnjeg otplacivati jer treba priskrbiti I krov nad glavom buducoj familiji. Nisko budzetne kompanije stavljaju pilote i putnike u rizicnu situaciju zbog ... prikaži još! premorenosti istih. Ukratko njihov zahtjev za boljim radnim uvjetima i vecom netto placom su uglavnom opravdani.

  • chanchir:

    eto,tako se to radi u demokraciji.srica smo navikli na diktature

  • Max65:

    Hrvatsko krivosude je dno dna tkz demokracije. U HR je na snazi debela diktatura. Losije se sprovode tkz ( nedoreceni) zakoni nego npr u jednom Tajlandu gdje je vojna hunta na vlasti vec petu godinu ( i u prosjeku svaku ... prikaži još! petu od zavrsetka 2 svjetskog rata) sta je potrebno da se pociste sva sranja sta politicari u meduvremenu naprave I jedan dio njih zavrsi po zatvorima zbog korupcije.