Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi program

Nova šefica CDU-a izmijenit će migrantsku politiku Merkel

Annegret Kramp-Karrenbauer
Foto: REUTERS
09.12.2018.
u 17:43

'Želim sazvati 'radnu raspravu' o migraciji i sigurnosti sa stručnjacima i kritičarima migrantskih i izbjegličkih politika kako bi se radilo na konkretnim poboljšanjima'

Nova čelnica njemačkih Kršćanskih demokrata (CDU) zacrtala je u nedjelju plan za izmjenu stranačke migracijske politike prije europskih izbora sljedeće godine signalizirajući da može prekinuti s liberalnim pristupom njezina mentora Angele Merkel.

Konzervativna stranka je u petak izabrala Annegret Kramp-Karrenbauer da zamijeni Merkel na njezinu čelu učinivši je tako čelnim kandidatom za sljedeću kancelarku Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva.

Ipak, tijesna pobjeda nad konzervativnijim Friedrichom Merzom pokazala je podjele u najvećoj njemačkoj stranci koje Kramp-Karrenbauer mora nastojati prevladati prije glasovanja za Europski parlament i izbora u četiri savezne njemačke države 2019.

Jedna od najvećih podjela je oko migrantske politike.

Annegret Kramp-Karrenbauer
1/41

"Želim sazvati 'radnu raspravu' o migraciji i sigurnosti sa stručnjacima i kritičarima migrantskih i izbjegličkih politika kako bi se radilo na konkretnim poboljšanjima", rekla je Kramp-Karrenbauer tjedniku Bild am Sonntag.

"Naš će se program za europske izbore temeljiti na tim rezultatima".

Merkelin pristup otvorenih vrata 2015. urušio je njezinu popularnost i doveo do gubitaka na regionalnim izborima izazvavši njezinu odluku u listopadu da se odrekne dužnosti stranačkog čelnika. Ona namjerava nastaviti dužnost kancelarke sve do narednih saveznih izbora 2021.

Glasujući za Kramp-Karrenbauer CDU se odlučio za kontinuitet ali je nova čelnica rekla njemačkoj javnoj televiziji kako to ne isključuje neke promjene.

"Stojite na ramenima svojega prethodnika. Što je dobro nastavlja se a tamo gdje ima prostora da se stvari promijene, mi ćemo napraviti promjene", rekla je televiziji ARD.

Mada je Kramp-Karrenbauer bila manje kritična prema Merkelinoj migrantskoj politici nego njezini suparnici u natjecanju za mjesto čelnika stranke, ona je ipak govorila da migranti moraju učiti njemački, a da oni s kriminalnim dosjeima ne mogu ostati. Naglasila je kako CDU ne smije predugo razmišljati o tom pitanju koje mu nanosi štetu.

Jedan od njezinih glavnih zadataka na izborima u tri istočne savezne države bit će vratiti birače koji su se okrenuli populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD) koji je  iskoristio strahove od masovne imigracije.

Ušavši u parlamente svih 16 saveznih država i s popularnošću od oko 14 posto AfD je glavna oporba u saveznom parlamentu Merkelinoj velikoj koaliciji koju čine CDU, njegov konzervativni bavarski saveznik CSU i socijaldemokrati (SPD).

Istraživanje javnoga mišljenja Emnid pokazalo je popularnost konzervativnog bloka od 29 posto, što je za 1 postotni bod više nego prošli tjedan ali niže nego 32.9 posto na prošlogodišnjim izborima što je već tada bio njihov najniži rezultat od 1949. SPD se srozao na 15 posto s 20.5 posto na izborima.

Bivši SPD-ov kancelar Gerhard Shroeder je rekao listu Handelsblattu da je CDU pogrešno odabrao.

"Merz je davao izgleda da se dvije glavne stranke udalje jedna od druge čime bi frakcije na ljevici i desnici oslabile. To nije važno samo za CDU i SPD nego za cijelu Njemačku", rekao je on.

>> Pogledajte video o izbjeglicama u Šentilju

Komentara 4

MO
morejeslano
17:59 09.12.2018.

Sada kada CDU popularnost drastično pada pokušavaju upotrijebiti sve trikove i tobože zaustaviti imigraciju. A Njemačka namjerava potpisati Marakeški pakt čija će posljedica za nekoliko godina biti ogromna migracija iz Afrike. Svakih 12 dana populacija Afrike se poveća za 11 milijuna stanovnika. Nepresušna masa koja će se kretati prema Evropi.

LU
Lujo123
18:45 09.12.2018.

U SPLITU ODRŽAN PROSVJED PROTIV MARAKEŠKOG SPORAZUMA Pjevali domoljubne pjesme, molili 'Očenaš' i 'Zdravo, Marijo' i uzvikivali: 'Nećemo Arape!' "Vi, predsjedniče Vlade, Andrej Plenkoviću, Vi ste uzurpirali vlast. Predstavljate nenarodnu vlast, makar u njoj ima čestitih ljudi, najviše zahvaljujući svom osobnom služenju gospodarima iz Bruxellesa, kao i pogodnoj ideologiji globalizma koju nesmiljeno provodite u Hrvatskoj. Vi ste, dakle, kao namjesnik Bruxellesa i globalista ovdje u Hrvatskoj, kažem Vam još jednom, uzurpirali vlast, te nemate nikakav legitimitet potpisivati Marakeš, jer niste nikog pitali za to, a i da ste pitali, zar misliti da bi ovaj narod potpisao vlastito uništenje? Nakon što ste nametnuli Istanbulsku konvenciju i crnom rukom Apisa i uz pomoć posilnog Kuščevića doslovno pokrali referendumske inicijative, sada ste našli shodno da nas utopite u novom globalističkom poretku,u konačnoj vrhunskoj podvali, u remek djelu ideologije globalizma, Marakeškom sporazum", rekao je Meštrović.

PL
@ploto@
20:04 09.12.2018.

I poslije Soroša,Soroš.Ova je novo kukavičje jaje.Demokršćani u službi judeomasonerije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije