Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jamajka-koalicija pred krahom

Nestabilna njemačka vlada paralizirala bi i cijelu Europu

Angela Merkel
Hannibal Hanschke/REUTERS/PIXSELL
20.11.2017.
u 13:06

Demokršćani, liberali i zeleni imali su jučer do 18 sati rok koji su si sami zadali da postignu kompromis, no čini se da od toga nema ništa

Pravi politički triler odvijao se jučer u Berlinu. Angela Merkel svim je silama do posljednjeg časa i krajnjeg roka za kraj pregovora u 18 sati pokušavala uvjeriti potencijalne koalicijske partnere da pristanu na kompromis i formiraju Jamajka-koaliciju, čime bi ona dobila četvrti kancelarski mandat.

Akteri koalicijskih pregovora, demokršćanski CDU/CSU, liberalni FDP i stranka Zeleni probili su rokove za pregovore koje su sami postavili, a to je bilo u četvrtak navečer. Dogovorili su produžetke do nedjelje u 18 sati, ali jučer popodne ništa nije dalo naslutiti da bi do kompromisa između crnih, žutih i zelenih (što je boja zastave Jamajke, pa odatle i naziv moguće koalicije) ipak moglo doći.

“To nije ljudski”

Glavne točke spoticanja u “koalicijskom sondiranju” ostali su migranti i zaštita okoliša, područja u kojima su stajališta CDU/CSU-a i FDP-a suprotni stavovima zelenih. Demokršćani inzistiraju na tome da se zakonski uvede gornja granica za prijam najviše 200 tisuća izbjeglica i migranata godišnje, uz produljenje zabrane dolaska članova obitelji onih migranata koji nemaju status dugotrajno zaštićenih izbjeglica (tzv. supsidijarna zaštita). Zabrana dolaska bračnih partnera i djece za migrante istječe 2018. godine, a produljenje tog roka uvjet je bez kojega bavarski CSU ne želi potpisati pristanak na koaliciju. Oni tvrde da bi se time omogućio dolazak novih nekoliko stotina izbjeglica u Njemačku. S druge pak strane, Zeleni kažu da je nekršćanski zabranjivati spajanje članova obitelji ma odakle oni dolazili i koje vjere bili. Čak su Zeleni i pristali na kompromis – spremni su na gornju granicu od 200 tisuća izbjeglica godišnje, ali nikako ne žele pristati na zabranu spajanja obitelji izbjeglica i migranata.

Angela Merkel
1/6

– Pokazali smo dobru volju, naši kompromisi išli su do granice boli – rekao je pregovarač Zelenih Jürgen Trittin, optuživši liberale da su se priklonili CDU/CSU-u u namjeri da zaustave priljev obitelji izbjeglica.

– To nije ljudski – žestio se Trittin i izazvao ogorčenje demokršćana i liberala. Kazao je Trittin da Zeleni neće ući u vladu koja ne poštuje osnovna ljudska prava, poput onih da obitelji žive zajedno, a goleme su razlike i u pogledima na klimu, zabranu ugljena i dizela, europsku politiku... Takva vlada sigurno ne bi dočekala kraj četverogodišnjeg mandata, kaže Trittin.

– To bi izazvalo goleme štete i paraliziralo Europu – kaže Trittin.

Apel predsjednika

Njemački mediji jučer su objavili da čelnici četiriju stranaka koje pregovaraju o Jamajka-koaliciji, Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU), Christian Lindner (FDP) i Cem Özdemir, već pišu priopćenje za javnost u kojima objašnjavaju zašto pregovori nisu uspjeli. Jučer kasno popodne njemački mediji objavili su da je “velika četvorka” pregovarača dogovorila dvotjednu “stanku za razmišljanje” u kojoj bi sve stranke objavile na koje su kompromise spremne.

Javio se jučer i njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier koji je pozvao sve četiri stranke da preuzmu odgovornost i izbjegnu ponavljanje izbora.     

Komentara 2

KA
KaraMarko
16:24 21.11.2017.

Njemacka je odavno nestabilna i ugrazava svojim ponasanjem ostatak europe

Avatar Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
Koalicija HDZ-SDSS-Možemo
13:38 20.11.2017.

Vladu mogu složiti i SPD, FDP, Linke i Zeleni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije