Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANI RADNICI

Nizozemci negoduju: Kako Hrvati mogu voziti naše autobuse kada ne znaju jezik?

Autobus ilustracija
Foto: Pixabay
05.03.2024.
u 15:58

Iz Arrive kažu da će Hrvati dobiti pomoć i smjernice kako bi što prije i u što pozitivnijem svjetlu započeli s radom

Stanovnici nizozemske provincije Limburg žale se na odluku lokalne vlasti koja želi prijevozničkoj kompaniji Arriva dati dozvolu da iza volana regionalnih autobusnih linija dovede vozače koji ne govore nizozemski jezik - iz Hrvatske. Provincija inače traži da svaki vozač "razumije i govori nizozemski jezik", no čini se kako bi Arriva mogla ostvariti privremenu iznimku.

Autobusna kompanija već se neko vrijeme muči s nedostatkom radnika zbog čega su prisiljeni otkazivati linije, prenosi NL Times. Kako bi ispravili tu situaciju, žele započeti s pilot projektom u kojem će uvesti tri do četiri radnika iz Hrvatske. Iako ne moraju znati nizozemski kako bi dobili posao, očekuje se da govore engleski.

Glasnogovornik je izjavio da se vlasti namjeravaju složiti s prijedlogom nakon "dugotrajnih izazova" koje Arriva ima s privlačenjem dovoljnog broja zaposlenika. "Provincija vjeruje kako je važno da imamo što manje otkazanih linija" dodao je. Ipak, ako pilot projekt zaživi, Limburg će naložiti vozačima iz Hrvatske da pohađaju tečaj nizozemskog.

Iz Arrive kažu da će Hrvati dobiti pomoć i smjernice kako bi što prije i u što pozitivnijem svjetlu započeli s radom. Kompanija trenutno trenira više od 50 ljudi kako bi postali vozači, a očekuje se da će oni svoje vozačke dozvole dobiti kroz tri mjeseca. Napomenimo da se od autoprijevoznika u Nizozemskoj inače zahtjeva da njihovi vozači razumiju i govore nizozemski, a moraju razumjeti i engleski i njemački, te ih po mogućnosti i govoriti. 

GALERIJA Strani radnici u Hrvatskoj

Autobus ilustracija
1/14

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
20:15 05.03.2024.

Na Stradunu ( Dubrovnik -Hrvatska) idem kupiti kolač u Mlinara. I prodavačica ne zna hrvatski, a engleski joj je katastrofalan. Stoga s kupcima razgovara pokazivanjem. Rukama. Na Jelačić placu (Zagreb, Hrvatska) u Krašu htio sam naručiti tortu i kavu, a, a djelatnik nije znao beknuti na hrvatskom. Ja sam ,naravno, inzistirao na našem lijepom jeziku pa je napokon došla u pomoć domaća uposlenica.

Avatar Moodleen
Moodleen
16:13 05.03.2024.

A kod nas Nepalci i Indijanci znaju?

HR
hrvatii035
16:32 05.03.2024.

KOD NAS PRICAJU NOGAMA I RUKAMA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije