Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković i Marić otkrili nove detalje porezne reforme, evo za što se sve uvodi niža stopa

Ovo je bila zadnja sjednica prije godišnjeg odmora, a iduća sjednica će biti 23. kolovoza.
02. kolovoza 2018. u 14:15 76 komentara 5830 prikaza
110. sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem predstavo je smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019.-2021. te nastavak poreznog rasterećenja u okviru porezne reforme.

110. sjednica Vlade SJEDNICA VLADE Ministarstvo uprave provjerit će potpise inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

"Prihodi državnog proračuna u 2019. godini planiraju se na razini od 134,2 milijarde kuna, dok bi rashodi iznosili oko 139 milijardi kuna, navodi se u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. godine", predstavio je još na sjednici Marić.

"Čestitam Marku Miliću na imenovanju za glasnogovornika Vladem", započeo je tiskovnu konferenciju Plenković. Marko Milić sin je poznatog hrvatskog novinara Gorana Milića.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković Dok nema presudu, Kalmeta može biti moj pomoćnik

Ovo je bila zadnja sjednica prije godišnjeg odmora, a iduća sjednica će biti 23. kolovoza

"Zamolili smo FINU da nam ustupi podatke o otpustu dugova. Preko 6 tisuća dužnika je u potpunosti odblokirano. Kada su u pitanju dugovi prema državi preko 105 tisuća ljudi nema više dugovanja. Od njih 105, 99 tisuća ima dugove prema drugim vjerovnicama. 

Drugi zakon koji se odnosi na ovrhe, prijeći će u fazu deblokiranja za sve one koji tri godine nisu mogli biti odblokirani. Oni će nakon te mjere puno lakše koristiti svoje novce, iako sam dug ne nestaje.

Zdravko Marić NIJE ODBILO KUPCE Evo koliko je država lani uprihodila od poreza na promet nekretninama

"Pokazali smo da znamo upravljati javnim financijama. Daljnja konsolidacija je naš cilj kao i ulazak u Schengen i eurozonu", dodao je Plenković kazavši kako su "dosadašnja porezna rasterećenja iznosila oko četiri milijarde kuna, a mi se nadamo da ćemo ovim mjerama omogućiti još 2,3 milijarde kuna".

Niža stopa uvest će se na svježe meso, ribu, voće, povrće, ali i nešto što još nije spomenuto u medijima, a to su pelene

"To ne znači da se odustaje od niže opće stope PDV-a", zaključio je Plenković.

andrej plenković Vjeruje koalicijskim partnerima Plenković: Predstavit ćemo treći dio porezne reforme, očekujem podršku

Ministar financija Zdravko Marić odlučio je novinare "počastiti" PowerPoint prezentacijom.

"Javno savjetovanje oko novih mjera vezanih za poreznu reformu trajat će oko 2-3 tjedna, a sve će krenuti u proceduru 15. kolovoza", rekao je.

"Mjera niže stope na svježe meso, ribu, voće i povrće i pelene imat će najviše koristi za naše građane s najmanjim prihodima", dodao je Marić. 

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

110. sjednica Vlade
1 / 6
Inicijativa Ovršni ustanak u nedjelju je na Trešnjevačkom placu skupljala je donacije za bivšu ministricu gospodarstva Martinu Dalić. 

 

 

 

 

 

 

 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Hrvatska:

  Maric je tako simpatican i sposoban ministar!

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Leva bratija se uzjogunila a u prvoj godini i po mandata napravili preko 60 milijardi duga. Bravo za vladu!

 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Napokon imamo rast i pomak nakon SDP lopina! Četiri godine sa onom budaletinom Milanovićem i njegovom "kukuriku vladom" su bačene u vjetar. Od 2011. do 2015. kada su svi rasli, mi smo padali i stagnirali jer su sdp-ovci digli pdv ... prikaži još!dv sa 23 na 25%. 2012. su digli cijenu plina i struje za 20%, uveli naknade za izgubljenu vodu u cijevima i predstečajnim nagodbama su uništili 100 tisuća radnih mjesta. Sve su to radili, odnosno usudili se raditi jer su imali medije na svojoj strani koji su prodavali percepciju da ne može biti gore u odnosu na vladu Jadranke Kosor, a bilo je itekako gore jer su usprkos dizanju PDV-a, prihodi od PDV-a u proračunu bili manji u odnosu na 2011., 2010., 2009.. Napravili su sdp-ovci rupe u proračunu od 20 milijardi kn, pa nas zadužili za više od 100 milijardi kn. Javni dug su digli sa 65 na 90% BDP-a. 2010. smo bili ekonomski jači nego pred kraj 2015.. Pred kraj 2011. smo zabilježili sitan rast BDP-a dva kvartala zaredom, trebali smo se opravljati u 2012. sa sitnim rastom BDP-a kao i ostatak tranzicijskih država. Nova Milanovićeva vlada apsolutno ništa nije trebala raditi, već samo nastaviti sa politikom prethodne vlade, ali kukurikavci su imali drugačiju viziju i na krilima medija i javnosti haračili sve živo i bacili nas u novu recesiju dok su svi drugi rasli. Mi tek od 2017. snažnije rastemo zahvaljujući mini poreznoj reformi ministra Marića koji ne staje te i dalje raterećuje gospodastvo i smanjuje javni dug.