Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove mjere

Plenković i Marić otkrili nove detalje porezne reforme, evo za što se sve uvodi niža stopa

110. sjednica Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
02.08.2018.
u 14:15

Ovo je bila zadnja sjednica prije godišnjeg odmora, a iduća sjednica će biti 23. kolovoza.

Nakon sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković zajedno s ministrom financija Zdravkom Marićem predstavo je smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2019.-2021. te nastavak poreznog rasterećenja u okviru porezne reforme.

"Prihodi državnog proračuna u 2019. godini planiraju se na razini od 134,2 milijarde kuna, dok bi rashodi iznosili oko 139 milijardi kuna, navodi se u Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2019. do 2021. godine", predstavio je još na sjednici Marić.

"Čestitam Marku Miliću na imenovanju za glasnogovornika Vladem", započeo je tiskovnu konferenciju Plenković. Marko Milić sin je poznatog hrvatskog novinara Gorana Milića.

Ovo je bila zadnja sjednica prije godišnjeg odmora, a iduća sjednica će biti 23. kolovoza

"Zamolili smo FINU da nam ustupi podatke o otpustu dugova. Preko 6 tisuća dužnika je u potpunosti odblokirano. Kada su u pitanju dugovi prema državi preko 105 tisuća ljudi nema više dugovanja. Od njih 105, 99 tisuća ima dugove prema drugim vjerovnicama. 

Drugi zakon koji se odnosi na ovrhe, prijeći će u fazu deblokiranja za sve one koji tri godine nisu mogli biti odblokirani. Oni će nakon te mjere puno lakše koristiti svoje novce, iako sam dug ne nestaje.

"Pokazali smo da znamo upravljati javnim financijama. Daljnja konsolidacija je naš cilj kao i ulazak u Schengen i eurozonu", dodao je Plenković kazavši kako su "dosadašnja porezna rasterećenja iznosila oko četiri milijarde kuna, a mi se nadamo da ćemo ovim mjerama omogućiti još 2,3 milijarde kuna".

Niža stopa uvest će se na svježe meso, ribu, voće, povrće, ali i nešto što još nije spomenuto u medijima, a to su pelene

"To ne znači da se odustaje od niže opće stope PDV-a", zaključio je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić odlučio je novinare "počastiti" PowerPoint prezentacijom.

"Javno savjetovanje oko novih mjera vezanih za poreznu reformu trajat će oko 2-3 tjedna, a sve će krenuti u proceduru 15. kolovoza", rekao je.

"Mjera niže stope na svježe meso, ribu, voće i povrće i pelene imat će najviše koristi za naše građane s najmanjim prihodima", dodao je Marić. 

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

110. sjednica Vlade
1/6

 

 

 

 

 

 

 

Komentara 76

HR
Hrvatska
14:45 02.08.2018.

Maric je tako simpatican i sposoban ministar!

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
15:20 02.08.2018.

Leva bratija se uzjogunila a u prvoj godini i po mandata napravili preko 60 milijardi duga. Bravo za vladu!

Avatar Toni Broo
Toni Broo
15:53 02.08.2018.

Napokon imamo rast i pomak nakon SDP lopina! Četiri godine sa onom budaletinom Milanovićem i njegovom "kukuriku vladom" su bačene u vjetar. Od 2011. do 2015. kada su svi rasli, mi smo padali i stagnirali jer su sdp-ovci digli pdvdv sa 23 na 25%. 2012. su digli cijenu plina i struje za 20%, uveli naknade za izgubljenu vodu u cijevima i predstečajnim nagodbama su uništili 100 tisuća radnih mjesta. Sve su to radili, odnosno usudili se raditi jer su imali medije na svojoj strani koji su prodavali percepciju da ne može biti gore u odnosu na vladu Jadranke Kosor, a bilo je itekako gore jer su usprkos dizanju PDV-a, prihodi od PDV-a u proračunu bili manji u odnosu na 2011., 2010., 2009.. Napravili su sdp-ovci rupe u proračunu od 20 milijardi kn, pa nas zadužili za više od 100 milijardi kn. Javni dug su digli sa 65 na 90% BDP-a. 2010. smo bili ekonomski jači nego pred kraj 2015.. Pred kraj 2011. smo zabilježili sitan rast BDP-a dva kvartala zaredom, trebali smo se opravljati u 2012. sa sitnim rastom BDP-a kao i ostatak tranzicijskih država. Nova Milanovićeva vlada apsolutno ništa nije trebala raditi, već samo nastaviti sa politikom prethodne vlade, ali kukurikavci su imali drugačiju viziju i na krilima medija i javnosti haračili sve živo i bacili nas u novu recesiju dok su svi drugi rasli. Mi tek od 2017. snažnije rastemo zahvaljujući mini poreznoj reformi ministra Marića koji ne staje te i dalje raterećuje gospodastvo i smanjuje javni dug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije