Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPA ZABRINUTA

Požar u Litvi, uhićenja u Njemačkoj i napadi u Britaniji imaju isti nazivnik: 'Pozivamo javnost da bude na oprezu'

Shopping centre ablaze in Warsaw
Foto: Dariusz Borowicz/REUTERS
1/3
30.05.2024.
u 12:39

Zasad još nema dokaza za tvrdnju da Moskva stoji iza napada koji su zabilježeni, no sigurnosne službe vjeruju kako je to njihovo djelo zbog podrške koju Ukrajina dobiva od Zapada

Sigurnosne službe diljem Europe intenzivno prate situaciju na kontinentu nakon niza misterioznih požara i napada koji su zabilježeni na Baltiku, u Njemačkoj te u Velikoj Britaniji posljednjih mjeseci, javlja The Guardian. Rusija se počela spominjati i nakon požara u Ikei u Vilniusu u Litvi ovog mjeseca, a poljski premijer Donald Tusk sam je rekao da bi požar mogao biti djelo ''stranog sabotera''. 

Zasad još nema dokaza za ove tvrdnje, no sigurnosne službe vjeruju kako je upravo Moskva zaslužna za te napade zbog podrške koju Ukrajina dobiva od Zapada. Ovo je pitanje čak pokrenuto na summitu ministara vanjskih poslova i obrane u Bruxellesu prošlog tjedna, a jedan neimenovani ministar čak je izrazio zabrinutost zbog ''sabotaže koju organiziraju i financiraju ruski opunomoćenici''. 

Ističu da su, nakon hladnog rata, strane obavještajne operacije uključivale špijune i njihove operativce, ali u doba društvenih medija, vandali mogu biti angažirani, ostavljajući malo poveznica s drugim napadačima kao saboteri koji se plaćaju nekoliko stotina eura ili u kriptovalutama.

Glasnogovornik Ikee rekao je da se nastavljaju istrage o izvoru požara u Litvi, ali to je jedan od primjera, zajedno s pokušajem podmetanja požara u tvornici boja u Poljskoj, koje je Tusk naveo u svom upozorenju na potencijalno strano uplitanje, navodi medij. U travnju je britanski čovjek optužen za orkestriranje podmetanja požara u dvije jedinice povezane s ukrajinskim poduzetnikom u industrijskoj zoni u Leytonu, u istočnom Londonu, nakon što su ga navodno regrutirale ruske obavještajne službe. Tužiteljstvo je tvrdilo da je bio “uključen u aktivnosti usmjerene na ciljanje poduzeća povezanih s Ukrajinom kako bi se koristilo ruskoj državi”.

POVEZANI ČLANCI:

U utorak je estonski ministar obrane, Hanno Pevkur, u Bruxellesu na summitu obrane EU-a, rekao da je zemlja već bila žrtva ruske sabotaže.

- Oni su izveli slične operacije u Estoniji. Angažirali su 10 ljudi da napadnu automobil ministra unutarnjih poslova i automobil novinara. Ovo je normalno ponašanje Rusije. Žao nam je što to moramo reći, ali moramo razumjeti da je Rusija sve agresivnija prema europskim zemljama i zemljama NATO-a - rekao je.

U Njemačkoj također postoje sumnje na napade pod vodstvom stranih obavještajnih službi. Primjerice, u travnju su dva njemačko-ruska državljana uhićena pod sumnjom da su planirali sabotažne napade uključujući vojnu bazu u Bavarskoj. Glavni osumnjičeni je optužen za planiranje eksplozije, podmetanje požara i održavanje kontakata s ruskim obavještajcima.

>> VIDEO Ukrajinska "Grupa 13" napala brodsko skladište Rusije u Krimu

 

- Razina prijetnje je prilično visoka. Pozivamo javnost da ostane budna - rekao je još prije dva tjedna Vilmantas Vitkauskas, voditelj NKVC-a, a na oprez je ovoga tjedna pozvala i nizozemska ministrica obrane, Kajsa Ollongren, koja je rekla da Rusija “pokušava zastrašiti” zemlje NATO-a, čineći članice EU-a ranjivima.

- Da, ranjivi smo. Mislim da smo svi. Imamo vitalnu infrastrukturu. Imamo podmorsku infrastrukturu, imamo opskrbu električnom energijom, opskrbu vodom, ranjivi smo na kibernetičke napade. Sada vidimo u nekoliko europskih zemalja da Rusija pokušava destabilizirati nas i također nas zastrašiti - objasnila je. 

Komentara 44

Avatar Moloh
Moloh
13:14 30.05.2024.

Ma nebi to Rusi napravili 😂😂😂

Avatar Ivankodil
Ivankodil
13:38 30.05.2024.

Nije to ništa novo, kod nas opanak redovito u ljetnoj sezoni podmeće požare na obalama Lijepe naše

PR
prajdali100
13:37 30.05.2024.

Mogli bismo i mi pripaziti na svoju osjetljivu infrastrukturu pogotovu što ide turistička sezona P.S. treba dobro osigurati i " Rafale".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije