Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati izbora

Nitko s prezimenom Mussolini nije ušao u Europski parlament

Alessandra Mussolini
VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
28.05.2019.
u 15:02

Duceov praunuk Caio Giulio Cesare Mussolini, koji je bio na listi stranke Talijanska braća Giorgie Meloni nije prošao na svom prvom izbornom pokušaju dobivši nešto više od 21 tisuću glasova

Nitko s prezimenom Mussolini nije ušao u Europski parlament. Unuka fašističkog diktatora Alessandra Mussolini bila je na listi Naprijed Italijo Silvija Berlusconija i premda je već bila europarlamentarkom na nedjeljnim izborima nije prošla, a dobila je nešto više od 17 tisuća glasova.

Duceov praunuk Caio Giulio Cesare Mussolini, koji je bio na listi stranke Talijanska braća Giorgie Meloni nije prošao na svom prvom izbornom pokušaju dobivši nešto više od 21 tisuću glasova. Dvoje Mussolinija su potomci dvojice Duceovih sinova. Alessandra je kćerka Romana (četvrto djete Ducea) i Anne Marije Scicolone, sestre glumice Sophije Loren. A Caio Giulio Cesare je unuk drugog Duceova sina, Vittoria, koji je imao je sina Guida Mussolinija, čiji je sin Caio Giulio Cesare.

Znači li to da ime Mussolini više ne privlači birače? Vjerojatno su svoje političke stranice zatvorili njegovi unuci i praunuci. No, u Predappiju rodnom mjestu Binita Mussolinija po prvi puta od Drugog svjetskog rata do danas načelnikom neće više biti član lijevog centra. Osim za europarlamentarce u Italiji se glasovalo i za 3800 općina i novu vlast u regiji Piemonte. Novi načelnik Predappia, mjesta od oko 6.000 stanovnika, postao je Roberto Canali čelnik gradske neovisne liste, ali ga je podupirao desni centra (Liga, Naprijed Italijo…) i prvo što je kazao kako ne želi više u Duceovu rodnom mjestu vidjeti “crne košulje i fašističke simbole”. Naime u Predappiju je stvoren tzv. crni turizam, odnosno dolazili su fašistički nostalgičari, ali i znatiželjnici, na Duceov gorb i kupovali fašističke suvenire. Prvi nelijevi načelnik Roberto Canali želi zaustaviti takav turizam.

U cijeloj Italiji su loše prošle neofašističke stranke. CasaPound čelnika Simonea Di Stefana, koja se i sa znakovima poziva na fašizam, dobila je samo 0,33 posto glasova, odnosno nešto više od 80 tisuća i plasirala se na 13. mjesto od ukupno 18 stranaka koliko ih je bilo na euroizborima. Druga fašistička stranka Forza Nuova čelnika Roberta Fiorea dobila je 0,15 posto ili nešto više od 40 tisuća glasova, te se plasirala na 16. mjesto. Spomenimo da je 18., dakle zadnja na listi, stranka umirovljenika koja je dobila 0,02 posto ili pet tisuća glasova.

Zaporavo mnoge osobe koje sebe svrstavaju među desničarske birače glasovali su ili Ligu, koja je na koncu postala prvom strankom u Italiji dobivši više od 34 posto glasova, ili poklret Talijanska braća, koja je dobila samo nešto više od šest posto glasova, ali je to 50 posto više negoli je dobila na prošlim izborima. A, da je Liga postala važnom i na jugu Italiji upravo zbog toga što njezin čelnik i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini vodi politiku zatvorenih granica prema izbjeglicama pokazuju i rezultati sa otoka Lampeduse, na koji stižu izbjeglice i mjesta Riace koje je izbjeglice integriralo.

Na Lampedusi je Liga postala prvom strankom, kao i u Riaceu u kojem je načelnik Mimmo Lucano organizirao prihvat izbjeglica i njihovo uključivanje u život mjesta. To se mjesto u regiji Kalabiji na jugu Italije gotovo ispraznilo (ima oko 2.300 stanovnika) i u prazne kuće je načelnik Lucano uselio izbjeglice. O integraciji izbjeglica sa stanovništvom pisalu su se mnogi tekstovi u cijelom svijetu i uzimao se kao primjer, pa je dokumentarac snimio i Wim Wenders, ali su sada stanovnici kao prvu stranku izglasovali Ligu.

Na koncu spomenimo i da je Italija dobila i prvog gradonačelnika transgendera. U mjestu Tromello od oko 3.700 stanovnika pokraj Pavije načelnik je postao Gianmarco Negri, koji je do prije pet godina bio žensko.

Italija uvijek iznenađuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije