Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKA KRIZA

Kurz tijumfirao na EU izborima, pa mu srušili vladu

Sebastian Kurz i Alexander Van der Bellen
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.05.2019.
u 09:30

Samo četiri mjeseca uoči izbora, oporbeni savez desnice i ljevice izglasao je nepovjerenje vladi austrijskih konzervativaca

Samo četiri mjeseca uoči izbora koji se trebaju održati u rujnu, pala je vlada austrijskog kancelara Sebastiana Kurza. Taj europski konzervativac jučer se našao u zaista rijetkoj situaciji. Samo dan nakon što je na europskim izborima njegova Austrijska narodna stranka (ÖVP) potvrdila status uvjerljivo najsnažnije u zemlji, austrijski je parlament glasovao o tome treba li njegova vlada opstati. Dvije snažne oporbene stranke, Slobodarska stranka Austrije (FPÖ) i socijaldemokrati (SPÖ) udružili su snage kako bi zbacili kancelara i zauzeli što bolje pozicije u predstojećoj predizbornoj kampanji. Sada je na redu austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen koji mora do održavanja izbora imenovati kancelara u tehničkom mandatu.

Sve zakuhao Strache

Korijen ove situacije bio je prošlotjedni odlazak manjinske Slobodarske stranke iz vlade zbog korupcijskog skandala bivšeg vicekancelara Heinz-Christiana Strachea.

Jučer se cijeli dan očekivalo da će vlada pasti jer je FPÖ unaprijed rekao da će glasovati za smjenjivanje kancelara, a znalo se da Kurz samostalno nema dovoljnu podršku parlamenta.

Možda je rastuća popularnost ÖVP-a uplašila oporbene stranke koje su odlučile izglasati nepovjerenje vladi kako bi potresle Kurzov imidž u javnosti. Naime, ÖVP je na nedjeljnim izborima za Europski parlament osvojio 35 posto glasova, čak 12 posto više od tradicionalnih suparnika socijaldemokrata, a FPÖ je ostao na samo 17 posto.

Foto: Reuters/PIXSELL

Slobodarskoj stranci naštetilo je upravo curenje videosnimke na kojoj je njezin predsjednik 2017. navodnoj ruskoj bogatašici nudio protuusluge ako ga medijski podrži uoči parlamentarnih izbora. Kako se radi o stranci krajnje desnice, Kurz se našao na udaru lijevih i liberalnih medija jer je sklopio koalicijsku vladu s FPÖ-om za koji se ispostavilo da mu se ne može vjerovati.

No, ÖVP koji je mogao slaviti izbornu pobjedu na europskom terenu u nedjelju, nije ni izbliza mogao vladati sam jer je u austrijskom parlamentu 2017. na izborima osvojio 62 mandata, oko trećine od ukupno 183 ruke u parlamentu.

Izglasavanje nepovjerenja Kurzu zatražila je najprije mala parlamentarna stranka Jetzt, a zatim je SPÖ tražio da se glasuje o povjerenju cijeloj vladi.

Pamela Rendi-Wagner, liderica socijaldemokrata, rekla je da Kurz nije ispunio obećanje da će stabilno riješiti krizu nakon skandala s FPÖ-om. Nakon što su iz vlade izišli ministri populističke stranke, u nju je Kurz postavio eksperte po svom izboru, no to nije zadovoljilo oporbu.

– To je neuspjeh i zemlji treba stabilno rješenje do novih izbora – rekla je ona. Svim je socijaldemokratskim parlamentarcima tako naređeno da glasuju protiv vlade, uključujući i sve nove ministre.

“Malo tko to razumije”

Kurz je, s druge strane, one koji ga žele smijeniti optužio da mu se osvećuju te je dodao: “Rušenje vlade nekoliko mjeseci uoči izbora može razumjeti malo ljudi u ovoj zemlji. No, na kraju će o svemu odlučivati birači, i to u rujnu”.

Dvije snažne stranke oporbe, FPÖ i SPÖ, ne žele dopustiti austrijskom kancelaru da ni sljedeća tri mjeseca ne provede mirno na čelu tehničke vlade. Stabilnost vlade, smatraju oni, nakon najvećeg poslijeratnog skandala austrijske politike, išla bi u prilog Kurzu koji je ostao imun na optužbe za korupciju zbog pravodobnog raskidanja koalicije s FPÖ-om.

Komentara 3

Avatar Matteo1212
Matteo1212
13:53 28.05.2019.

Crveni su išli rušiti vladu a znaju da će na idućim izborima proći još gore nego na prošlim, želim im da da se duuuugi niz desetljeća više ne dočepaju vlasti, ne samo u Austriji nego u niti jednoj civiliziranoj zemlji

Avatar nekakav
nekakav
09:56 28.05.2019.

jadan neki trijumf, nije dobio 1% više glasova od projekcija starih dva tjedna. a srušio je vladu skupa sa svojim medijima... čudo jedno da birači nisu kaznili slobodnjake radi one snimke. al kako vrijeme prolazi, na vidjelo izašle neke neobične stvari, video je dosta star, tempiranje objave, likovi uključeni... sad slijede optuživanja, pod mikroskop idu tajne službe, što su i kako radile, tužen je odvjetnik koji je ovo pripremio, pa će se znati i za koga je radio.. za bosanku znamo tarifu, sad još ostale. to što je ovaj nudio bosanki je nešto što svaki političar nudi. samo ih trebate pažljivo slušati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije