Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILJENKO GOČIN:

'Nitko osim resornog ministarstva nije kriv za gužve na granici'

umag
Foto: VL
1/2
03.07.2013.
u 10:30

Gužve na granicama se smanjuju, ali kolone kamiona još uvijek postoje na prijelazu Bajakovo – Batrovci

Na graničnom prijelazu Bajakovo – Batrovci, na kojem se jučer stvorila kolona od 1500 kamiona duga 15 kilometara, gužve se smanjuju, ali i danas ima čekanja na ulazu u Hrvatsku. Oko 8 sati kolona kamiona bila je duga od osam do deset kilometara, a čeka se 24 sata, rekli su nam u postaji granične policije Bajakovo. Srpski mediji javljaju pak da se na prolazak čeka čak 30 sati.

Iz Hrvatskog autokluba javljaju da na izlazu iz Hrvatske na istom prijelazu nema gužvi.

"Nemamo ministra"

Predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin za situaciju je optužio Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, odnosno ministra Sinišu Hajdaša Dončića.

– Nitko osim resornog ministarstva nije kriv za ovo stanje jer tamo su trebali znati da postoje i vozila koje će tovariti robe u drugim zemljama prije ulaska Hrvatske u EU te su jednako tako trebali znati da ta vozila ne lete zrakom, niti se u najmanju ruku mogu teleportirati s točke A na točku B – poručio je Gočin u priopćenju.

– Da imamo ministra, on bi barem to trebao znati! Ali mi nemamo ministra, već imamo ekonomista koji se čak ni ne bavi ekonomijom, već se očigledno bavi kadrovskom politikom u tvrtkama koje su u državnom vlasništvu – dodaje Gočin.

Nespremni prijevoznici

Vlasnik srpske transportne kompanije Eurošped Dragan Stojanović rekao je za B92 da su za gužve krivi prijevoznici koji se nisu pripremili.

– Naši prijevoznici su prilično nespremno dočekali ovaj ulazak Hrvatske u EU i jednostavno se očekivalo da će se to dogoditi, jer se to i događa kada neka nova zemlja ulazi u EU. Posljednji put to je bilo kada su Slovenci to radili. Sada, naši su prijevoznici po inerciji svi krenuli u Hrvatsku i napravili su gužvu, što prirodnu, što umjetnu – rekao je Stojanović.

Prijevoznici će pretrpjeti štetu jer im roba tijekom čekanja propada, a mnogi vozači će, kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme, voziti bez potrebnih stanki, što je veliki rizik u prometu.

Ministar financija Slavko Linić u sinoćnjem je Dnevniku 3 HTV-a rekao da su se gužve stvorile jer se "još uvijek uhodavamo".

– Procedura je vrlo složena, trenutačno je uhodavamo. Ali nismo krivi samo mi, krivi su i špediteri koji nisu proučili proceduru. Sad je vrijeme uhodavanja – kazao je Linić.

Do problema na graničnim prijelazima jučer je došlo zbog usklađivanja hrvatskog carinskog sustava s propisima Europske unije. Problem se još u ponedjeljak stvorio zbog dokumentacije jer vozači nisu imali manifeste za terete koje prevoze, a koje su im trebale osigurati vlastite tvrtke.

>> Imate li fotografije, videosnimke ili informacije s Bajakova? Pošaljite ih na javi@vecernji.net

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije