Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nitko nije negodovao niti je bio uznemiren na koncertu zbog izvikivanja 'Za dom spremni'

Visoki prekršajni sud je uz ostalo naveo da policija u svojoj žalbi zanemaruje činjenicu kako se radi o autorskoj pjesmi koju je Thompson izvodio na legalno organiziranim koncertima, kao i činjenicu da je ta pjesma registrirana u Hrvatskom društvu skladatelja
11. lipnja 2020. u 10:05 4 komentara 2926 prikaza
Duga Resa: Koncert Marka Perkovića Thompsona na stadionu NK Duga Resa
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prije nekoliko dana stigla je pravomoćna oslobađajuća presuda Marku Perkoviću Thompsonu zbog ZDS. PU šibensko-kninska je protiv pjevača Marka Perkovića Thompsona podnijela tri optužna prijedloga zbog izvikivanja pokliča 'Za dom spremni' na početku koncerata tj. pjesme 'Čavoglave' u Kninu 2015. i 2016. godine te u Vodicama 2017. godine. 

DAVORIN KARAČIĆ Thompsonov odvjetnik o presudi: Ovo je bila jedina moguća odluka

Jutarnji list dobio je presliku pravomoćne oslobađajuće presude Thompsonu koju je 2. listopada prošle godine donijelo tročlano vijeće VPS-a pod predsjedanjem sutkinje Anđe Ćorluke. 

Za prvo prijavljeno djelo koje se odnosi na Thompsonov koncert u kolovozu 2015. nastupila zastara upravo u vrijeme dok je spis čekao na rješavanje na VPS-u. Visoki prekršajni sud se složio s argumentacijom nižeg Općinskog suda iz Šibenika, prema kojoj nema prekršaja protiv javnog reda i mira jer nitko od sudionika Thompsonovih koncerata u Kninu i Vodicama nije negodovao niti je bio uznemiren zbog izvikivanja pozdrava “Za dom spremni”.

Visoki prekršajni sud je uz ostalo naveo da policija u svojoj žalbi zanemaruje činjenicu kako se radi o autorskoj pjesmi koju je Thompson izvodio na legalno organiziranim koncertima, kao i činjenicu da je ta pjesma registrirana u Hrvatskom društvu skladatelja i da za nju pjevač već godinama prima od ZAMP-a naknadu za autorska prava.

NOVI PREOKRET Thompson ipak može nastupiti u Mariboru

“Općepoznato je kako se ista pjesma upravo s inkriminirajućim uvodnim stihom tijekom Domovinskog rata, prilikom obrane naše zemlje svakodnevno i neprekidno izvodila, upravo ohrabrujući i pozivajući na obranu domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od prije pedesetak godina”, stoji uz ostalo u obrazloženju pravomoćne presude.

Duga Resa: Koncert Marka Perkovića Thompsona na stadionu NK Duga Resa Nova zabrana koncerta Thompsonov tim žestoko reagirao: 'Tipično za one koji vole komunistička klanja'

Navodi se da u konkretnim slučajevima “nije dokazano da je upravo sporni pozdrav koji je sastavni dio stihova pjesme Bojna Čavoglave izvođene od strane okrivljenika u eksplicitnoj vezi s ustaškim obilježjima niti da je remetio javni red i mir, sve to tim više što iz izvedenih dokaza i iskaza ispitanih svjedoka i policijskih službenika proizlazi da je na koncertima vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili niti jednu pritužbu građana. Dakle u nedostatku dokaza koji bi upućivali na drugačiji zaključak, ovaj sud je odbio navode žalbe tužitelja i potvrdio prvostupanjsku presudu”, zaključilo je vijeće VPS-a.

Gužve na graničnom prijelazu s BiH u Slavonskom Brodu
vrijede do 30. rujna
Nacionalni Stožer donio šest odluka. Provjerite koje su nove mjere na snazi
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar Warded
  Warded:

  Nije lako crvenim fašistima ovih dana... antife teroristi, a zds autorsko djelo. Da bi bili "uznemireni" moraju doći na Markov koncert. Kvaka 22.

 • Deleted user:

  Neka pati koga smeta

 • LEGENDA:

  Matko Perković MORA postati kad tad predsjednik hrvatske države.