Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori

Ništa od prekrojenih izbornih jedinica, na glasovanje po starom!

omejec
Ivo Čagalj/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
14.07.2011.
u 09:25

Do kraja srpnja donijet će se konačna odluka o (ne)ustavnosti zakona koji SDSS-u jamči najmanje tri zastupnika

Unatoč nizu novih izbornih propisa koje je HDZ donio zakoračivši već u izbornu godinu, saborski zastupnici ipak bi se trebali birati po starome sistemu, odnosno pravilima koja su vrijedila na prošlim izborima 2007. godine. To znači da pada u vodu HDZ-ovo prekrajanje izbornih jedinica otprije nekoliko mjeseci te osiguravanje najmanje tri zastupnika SDSS-u, koalicijskom partneru u aktualnoj vladi.

Prema riječima predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec do kraja mjeseca ustavni će suci donijeti konačnu odluku o (ne)ustavnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o izboru zastupnika za Sabor RH.

Suci nemaju izbora

Sporno je, podsjetimo, da se Ustavnim zakonom o nacionalnim manjinama propisalo da se manjinama zastupljenim u ukupnom stanovništvu s više od 1,5 posto jamče najmanje tri zastupnička mjesta, da imaju opće biračko pravo, a zastupnike biraju sa stranačke liste. Manjine zastupljene s manje od 1,5 posto (što su sve osim srpske) imaju, uz opće, i posebno biračko pravo i mogu izabrati pet zastupnika u posebnim izbornim jedinicama.

Na temelju ovoga zakona, s obzirom na to da srpska manjina ne bi više imala dvostruko pravo glasa, vladajući su izračunali budući broj birača i u skladu s njime prekrojili izborne jedinice. No, čini se da su se preračunali. Prema neslužbenim informacijama s Ustavnog suda, za sjednicu na kojoj bi se konačno trebalo odlučiti o Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama već je pripremljen nacrt odluke, a on je takav da bi propis trebalo ukinuti.

Jedan od naših sugovornika s Ustavnog suda kaže da ustavni suci zapravo i nemaju drugog izbora nego ukinuti spomenuti zakon. Pitanje je, kaže, samo hoće li to učiniti prije ljetne stanke ili na jesen. Stvar je u tome da su najeminentniji ustavnopravni stručnjaci, nositelji katedri ustavnog prava sa sva četiri pravna fakulteta u zemlji, dr. Branko Smerdel, Zvonimir Lauc, Arsen Bačić i Sanja Barić još u proljeće Ustavnom sudu dostavili svoja pismena mišljenja po kojima je Ustavni zakon o nacionalnim manjinama u dijelu koji se tiče izbora zastupnika neustavan pa bi ga trebalo ukinuti.

– Ako su pri takvom stavu profesori ustavnog prava te ako su prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijele institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava, onda ustavni suci mogu teško opravdati drukčiju odluku – kaže naš sugovornik.

Zakon na štetu SDF-a

Naime, ocjenu ustavnosti zatražilo je više institucija. Tu su GONG, HHO, Srpski demokratski forum i Socijalistička radnička partija. Srpski demokratski forum smatra da se zakonskim izmjenama pogodovalo SDSS-u, članu vladajuće koalicije, jer su im se de facto jamčila najmanje tri zastupnika na štetu ostalih srpskih stranaka.

Komentara 26

OB
-obrisani-
09:32 14.07.2011.

Ništa od balkanskih \"nečemo dati ni milimetra! jedinica, na glasovanje EU arbitražnog suda oko granice po starom sistemu dakle 4 EU suca za ploidbu Slovenaca po novom moru a jedna balkanska sudkinja protiv..!

ST
stefj
09:48 14.07.2011.

Hm, to znači da Jaca nije uspjela i da će HDZ ipak pobijediti u Lici i Zadru...

CB
cba
12:40 14.07.2011.

Nebitno. I po starom i po novom će odletjeti sa vlasti i to je jedina svijetla točka. Samo čim prije nek odrede datum.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije