Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAO TEK POTPISANI SPORAZUM

Ništa od plina, Rusi odbili Ukrajince i EU

11.01.2009.
u 19:14

Kada se činilo da se približava kraj rusko-ukrajinskog sukoba, zbog kojeg je Europa već šesti dan bez ruskog plina, opet obrat. Nakon što je Ukrajina jučer ujutro napokon potpisala sporazum, koji su prekjučer potpisale Rusija i EU, o međunarodnom nadzoru tranzita ruskog plina kroz ukrajinske plinovode, Moskva je taj sporazum sinoć odbacila. Tako Europa, a time i Hrvatska, do daljnjeg ostaju bez ruskog plina, a još jučer ujutro odbrojavali su se sati do dolaska toga energenta iz Rusije.

Led i nestašica plina hlade ekonomiju

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, prenose agencije, rukom pisane dodatke koje su Ukrajinci unijeli u taj sporazum (o tome da Ukrajina nije uzimala ruski plin i da Gazpromu ništa ne duguje) nazvao je “ruganjem zdravom razumu”. Medvedev je izjavio da Rusija ne pristaje na taj sporazum dok Ukrajina ne ukloni svoje zahtjeve iz tog ugovora.

Ruski premijer Vladimir Putin predložio je da pošalje izaslanstvo u Bruxelles, gdje bi se danas trebalo razgovarati o razrješenju najnovijeg spora. Rusi i dalje tvrde da su Ukrajinci krali plin koji je Gazprom preko ukrajinskih plinovoda isporučivao Europi, a zbog toga je Moskva i prekinula dostavu Starom kontinentu. Ina se pak s talijanskim ENI-jem dogovorila o dostavi 30.000 kubika plina na sat iz sjevernog Jadrana te 40.000 kubika na sat iz interventnog

uvoza. Međutim, te su količine dostatne samo za tzv. stabilizaciju plinskog sustava, kojom se plin osigurava samo kućanstvima i javnim ustanovama, tj. školama, bolnicama, vrtićima... Iz domaće proizvodnje i podzemnog skladišta Okoli plina je preostalo još za samo otprilike dva tjedna.

U Plinacrou i Ministarstvu gospodarstva ovih su dana uvjeravali da neće doći do sedmog stupnja kriznog stanja u opskrbi plinom, što bi značilo da bi bez grijanja ostalo i 600.000 kućanstava, odnosno gotovo dva milijuna ljudi, koji se griju na taj energent. Međutim, sada se postavlja pitanje kako će se usred zime osigurati veće količine plina iz interventnog uvoza, otegne li se rusko-ukrajinski plinski rat.

U Plinacrou su jučer potvrdili da bilježe veću potrošnju plina u kućanstvima zbog izrazito niskih temperatura. Međutim, radijatori će se više ugrijati i plin će se više trošiti već danas jer se brojni Hrvati vraćaju sa skijanja, počinje škola, a završavaju i kolektivni godišnji odmori zbog kojih su neke tvrtke bile zatvorene.

Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, još je neki dan za Večernji list izjavio “da nas samo Bog može spasiti” odulji li se ruska blokada plina, a zima bude oštra. Iz Plinacroa i Ministarstva gospodarstva, unatoč tome što se plin isključuje svim tvrtkama, poduzetnicima, tvornicama..., pozivaju građane da štede na grijanju.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije